Δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι η Σερβία πολύ σύντομα θα ανοίξει ορυχείο Λιθίου........
Η Σερβία μπορεί σύντομα να επιτρέψει στην Rio Tinto να επαναλάβει τις προετοιμασίες για το άνοιγμα ενός ορυχείου λιθίου στο έδαφός της, μετά την εδραίωση της ισχύος του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις πρόσφατες εκλογές, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Το έργο για το άνοιγμα ενός ορυχείου λιθίου με προϋπολογισμό 2,4 δισ. δολαρίων σταμάτησε στις αρχές του 2022, μετά τις διαμαρτυρίες των σερβικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε να εκτονώσει την οργή του κόσμου για πιθανές ζημιές στο περιβάλλον από τη λειτουργία του ορυχείου που σχεδίαζε να ανοίξει η Rio Tinto.

Ο Αλ. Βούτσιτς, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, υποστηρίζει το έργο, αποβλέποντας στα οφέλη που μπορεί να αποφέρει για την οικονομία της Σερβίας και ενδέχεται να παραστεί ο ίδιος στην επίσημη επανέναρξή του τον επόμενο μήνα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ των FT.

Το σχεδιαζόμενο ορυχείο λιθίου στη δυτική Σερβία μπορεί να ανοίξει το 2028, παρέχοντας στην Ευρώπη την πρώτη πηγή ενός μετάλλου ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. 

Ο Αλ. Βούτσιτς επιμένει ωστόσο πως η τοπική παραγωγή λιθίου σε σερβικά ορυχεία θα πρέπει να συμπληρωθεί με την κατασκευή μπαταριών ενός του σερβικού εδάφους και πιθανώς ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να αυξήσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία για την οικονομία της Σερβίας.

Το έργο που προβλέπεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 58.000 τόνους λιθίου ετησίως μπορεί να προχωρήσει μόνο με σταθερές εγγυήσεις από τη Rio Tinto ότι θα πληροί αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα κατά τη λειτουργία του ορυχείου στη Σερβία, καταλήγει το ρεπορτάζ των Financial Times. 

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.