Η Τουρκία διαμεσολαβήτρια μεταξύ Ρωσσίας -Ουκρανίας-Ερντογάν:Η Η Γερμανία μαλάκωσε στο θέμα των Eurofighter
Δεν θα παρίσταται ο Ερντογάν στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοπείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο θέρετρο του Μπούργκενστοκ στην Ελβετία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ο οποίος, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, θα εκφράσει την ετοιμότητα της Άγκυρας να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι ο Φιντάν κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Διάσκεψης θα υποστήριζε ότι ο καταστροφικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στην Ουκρανία αυξάνεται και ότι οι αρνητικές συνέπειές της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο βαθαίνουν.

Η τουρκική πλευρά τονίζει δε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου και προσφυγής σε όπλα μαζικής καταστροφής αυξάνεται και ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Φιντάν: Εξαιρετικά καλή η σχέση με τη Ρωσία

Η Άγκυρα θεωρεί ότι λόγω του διαμεσολαβητικού της ρόλου με τη Ρωσία υλοποιήθηκε η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά το 2022 και ζητά άμεσο τέλος του πολέμου μέσω διπλωματίας διαπραγματεύσεων.

Πάντως ο Χακάν Φιντάν, που είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν πριν από λίγες ημέρες στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι τουρκορωσκές σχέσεις πηγαίνουν «εξαιρετικά καλά» και ότι Πουτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού της Σαγκάης.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στο μεταξύ από την Σύνοδο των G7 στην Απουλία, όπου κάθισε δίπλα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν χωρίς να υπάρξει πάντως κανονική συζήτηση. Συζήτησε το θέμα της Γαζας και με τον Σεΐχη των Εμιράτων αλλά και με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και ζήτησε από τις χώρες των G7 μια πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και ρεαλιστική προσέγγιση για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων και περιφερειακών συγκρούσεων.


ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΎ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΛΑΚΩΣΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ Eurofighter το Σάββατοεπιστρέφοντας από τη Σύνοδο των G7, στην Ιταλία.

O Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι το θέμα της αγοράς μαχητικών Eurofighter συζητήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, από τον οποίο ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στο Βερολίνο. Το Eurofighter είναι προϊόν συνεργασίας της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, και χρειάζεται η συναίνεση και των τριών κρατών για την πώλησή τους. Προς το παρόν η Γερμανία φαίνεται επιφυλακτική στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία.

«Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον κ. Σάντσεθ… Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μάς παρέχουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά στο σημείο επαφής με τη Γερμανία, τους είπα να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση για το Eurofighter. Αλλά πάνω από όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας έχουν τις απαραίτητες συναντήσεις με τους συνομιλητές τους και θα συνεχίσουν να κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν μας τα δώσουν, έχουμε εναλλακτικές» επέμεινε πάντως ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας πρωτίστως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εάν προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα στο τέλος της διαδικασίας, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το (σ.σ τουρκικό μαχητικό νέας γενιάς) ΚΑΑΝ μας έχει πλέον "φτερά". Στο μέλλον, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής αποθεμάτων, δεν θα έχουμε πλέον κανένα πρόβλημα ως προς αυτό».

Κάποτε, πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ζήσαμε μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Αυτά δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας τότε. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, είναι κατασκευάσαμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αποκτήσουν.

«Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαίωσαν τις ανησυχίες μας για τις ρατσιστικές και φασιστικές δομές. Δυστυχώς, δυσκολότεροι καιροί περιμένουν τους μουσουλμάνους και τους μετανάστες στην Ευρώπη» δήλωσε δε ο Ερντογάν για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές.


Πηγή: dw.com

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.