Μαγνησία: Eντοπίστηκε η γεώτρηση που μολύνθηκε με σαλμονέλαΤαυτοποιήθηκε ο τύπος σαλμονέλας στο νερό της μίας από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν τα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με τα κλινικά δείγματα να απαντούν ότι το πρόβλημα είναι υδατογενές, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χ. Χατζηχριστολούλου , στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δη, Κουρέτα.

Ειδικά συνεργεία καθαρίζουν την δεξαμενή, η οποία υδροδοτεί τις κοινότητες Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Οι Αρχές ωστόσο, ακόμα να αναζητούν  αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο το νερό του δικτύου μολύνθηκε από κόπρανα και σαλμονέλα

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι στις αρχές της νέας εβδομάδας να επαναυδροδοτηθούν και τα δυο χωριά.

Στην συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία βγήκε εκτός της διαδικασίας υδροδότησης, το νερό πέφτει στα χωράφια και μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα, η συγκεκριμένη γεώτρηση θα ελεγχθεί με κάμερα και θα δώσει ενδεχομένως τις απαντήσεις για το πως μολύνθηκε το νερό της περιοχής.

Η συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκεται ψηλά στο βουνό και είναι αυτή στην οποία εντοπίστηκε η σαλμονέλα. Από τις τρεις γεωτρήσεις οι έλεγχοι έδειξαν ότι η μία είναι καθαρή, η δεύτερη έχει μικροβιακό φορτίο και η τρίτη είναι αυτή η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και το νερό της φεύγει προς τα χωράφια, μέχρι να ελεγχθεί με κάμερα που θα κατέβει σε βάθος 300 μέτρων.

Το νερό αντλείται από τα 250.

Αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, είναι ότι πολύ πιθανόν αυτή η γεώτρηση να παίρνει νερό από πιο ψηλά σημεία του υπεδάφους, όπου εκεί να έχουμε κάποιες μολύνσεις είτε από κοπρανώδη διαλύματα, είτε από κάποιες καλλιέργειες. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η παρατεταμένη ξηρασία και άρα το έδαφος έκανε ρηγματώσεις.

Το εύρος των ερευνών και αναλύσεων

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως ξεκινά με τον ΕΟΔΥ πρόγραμμα για έρευνα και μετρήσεις στις γεωτρήσεις και τις πηγές όλης της Θεσσαλίας. Ειδικότερα στη Θεσσαλία υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές.

Οι πρώτοι τρεις Δήμοι που εντάσσονται στο νέο αυτό πρόγραμμα είναι ο Δήμος Αγιάς, που έχει 40 γεωτρήσεις, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου που έχει 33 γεωτρήσεις και ο Δήμος Κιλελέρ με 34 γεωτρήσεις.

Σε μία εβδομάδα οι μετρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως είπε ο κ. Κουρέτας και θα υπάρχει μία χρονοσειρά που θα βοηθήσει και τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ελέγχου για εκτίμηση κινδύνου και ένα σχέδιο ασφάλειας του νερού.

Σε ύφεση τα φαινόμενα γαστρεντερίτιδας

Σε ότι αφορά στο νερό του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι τα φαινόμενα γαστρεντερίτιδας είναι σε ύφεση. Συνολικά καταγράφηκαν μέχρι και χθες 121 κρούσματα με την έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη.

Ξηρασία και διακοπές ρεύματος

Παράλληλα ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως ακόμη διερευνάται η γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα, ώστε να δουν οι επιστήμονες τους ακριβείς λόγους της εμφάνισής της.

Μάλλον, όπως είπε, σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ξηρασία, έπειτα έντονες βροχοπτώσεις, έγιναν διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης ενώ δεν είχε γίνει χλωρίωση. Οι παραπάνω είναι παράγοντες που συντελούν στην μόλυνση του νερού.

Καμία σχέση με τον «Daniel»

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι το συμβάν αυτό δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε την Θεσσαλία πριν από μερικούς μήνες και πως στην γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα και έχει τεθεί τελείως εκτός προκειμένου να μελετηθεί, οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν κάμερα να δουν το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, πόσο ψηλά είναι ο υδροφόρος ορίζοντας και άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στο να δοθούν απαντήσεις.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.