Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο μαιευτήριο άστρων στο Σύμπαν (βίντεο)




Στο κέντρο της εικόνας υπάρχει μια διάχυτη μπλε περιοχή - ένα χάος από λαμπερά σημεία που είναι πιο φωτεινά γύρω από τον πυρήνα του γαλαξία. Αυτά είναι μεγαλύτερα αστέρια. Οι τρύπες αερίου και σκόνης είναι επίσης ορατές. Με κίτρινο και πορτοκαλί απόχρωση στον πυρήνα, εδώ σχηματίζονται νέα αστέρια. Στις παρυφές του γαλαξία, αυτά τα έλικα είναι κυρίως σκούρο κόκκινο και είναι πλούσια σε υδρογόνο. Στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας υπάρχουν συμπαγείς, γαλάζιες περιοχές - σμήνη νεαρών αστεριών - μέσα στο κόκκινο, ιονισμένο αέριο.

Πρόκειται για ένα γαλαξία που παράγει άστρα με πρωτοφανείς ρυθμούς

Οι γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν τείνουν να γεννούν νεογέννητα αστέρια με προβλέψιμο ρυθμό αλλά κάθε τόσο οι αστρονόμοι συναντούν ένα γαλαξία που αψηφά τους κοσμικούς νόμους. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε εικόνες από τον γαλαξία NGC 4449 ο οποίος φαίνεται να παράγει νέα άστρα με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Γιατί ο NGC 4449 είναι τόσο παραγωγικός είναι παραμένει άγνωστο. Η απόδοσή του μοιάζει με αυτή των πρώτων μεγάλων γαλαξιών, που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν με τη συγχώνευση με μικρότερους γαλαξίες. Είναι άγνωστο πόσο καιρό θα συνεχίσει ο NGC 4449 να παράγει άστρα με αυτό τον ρυθμό αλλά οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι υπάρχει αρκετή ύλη (αέριο) για να τροφοδοτήσει τη γέννηση νέων άστρων για δισεκατομμύρια έτη στο μέλλον.

Η διασπορά

Ένα άλλο αίνιγμα που καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους γαλαξίες που έχουν μαζική παραγωγή άστρων αυτά γεννιούνται κατά βάση στις κεντρικές περιοχές του γαλαξία ενώ στον NGC 4449 υπάρχουν νεογέννητα άστρα τόσο στον πυρήνα του όσο και σε άλλες περιοχές του.

Ο NGC 4449 είναι μέρος της ομάδας γαλαξιών M94, η οποία βρίσκεται κοντά στην αποκαλούμενη Τοπική Ομάδα, το σμήνος γαλαξιών που ανήκει ο γαλαξίας μας. Αυτή η σχετική εγγύτητα επιτρέπει στο πανίσχυρο James Webb να μελετήσει αυτόν το γαλαξία με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Naftemporiki.gr


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.