Σπάνιοι τύποι καρκίνου εμφανίστηκαν μετά την πανδημία και οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν ευθύνεται ο κορονοϊός

.




Σπάνιοι τύποι καρκίνου εμφανίστηκαν μετά την πανδημία και οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν ευθύνεται ο κορονοϊός

Επιστήμονες που μελετούν την αύξηση εμφάνισης σπάνιων και ασυνήθιστων καρκίνων στις νεότερες ηλικίες στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις πιθανές παρενέργειες του Covid. Και αυτό καθώς έρευνες σε κύτταρα έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη όγκων και να επιβραδύνει την άμυνα του οργανισμού- αν και η θεωρία αυτή αμφισβητείται ευρέως.

Υπάρχει, ωστόσο, κάτι στο οποίο οι ειδικοί συμφωνούν: βλέπουν όλο και περισσότερους νέους και σχετικά υγιείς ανθρώπους να νοσούν με σπάνιους όγκους μετά την πανδημία, όπως αναφέρεται σε άρθρο της The Washington Post.

Η αύξηση των επιθετικών καρκίνων όψιμου σταδίου από την έναρξη της πανδημίας επιβεβαιώνεται από δεδομένα που συγκεντρώνουν ιδρύματα που ασχολούνται με τον καρκίνο, τονίζεται στο δημοσίευμα. Πολλοί ειδικοί βέβαια έχουν απορρίψει αυτή την αύξηση, καθώς τη θεωρούν αναμενόμενη συνέπεια των προβλημάτων στην υγειονομική περίθαλψη που ξεκίνησαν το 2020 λόγω του κορονοϊού. Όχι όμως όλοι.

Η ιδέα ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο δεν είναι νέα. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει αυτή την πιθανότητα από τη δεκαετία του 1960 και σήμερα οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 15 έως 20 τοις εκατό όλων των καρκίνων παγκοσμίως προέρχονται από μολυσματικούς παράγοντες όπως ο HPV, ο ιός Epstein-Barr και η ηπατίτιδα Β.

Θα περάσουν πιθανώς πολλά χρόνια πριν ο κόσμος λάβει οριστικές απαντήσεις σχετικά με το εάν ο κορονοϊός είναι "συνένοχος" στην αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου, αλλά επιστήμονες ήδη καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέσει αυτό το ερώτημα ως προτεραιότητα, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη θεραπεία και τη διαχείριση εκατομμυρίων καρκινοπαθών τις επόμενες δεκαετίες.

Ο John T. Schiller, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και πρωτοπόρος στη μελέτη των ιών που προκαλούν καρκίνο, είπε ότι τα παθογόνα που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο μένουν στο σώμα μακροπρόθεσμα. Αλλά η κατηγορία των αναπνευστικών ιών που περιλαμβάνει τη γρίπη και τον RSV - μια "οικογένεια" που περιλαμβάνει και τον Covid- μολύνει έναν ασθενή και στη συνέχεια συνήθως υποχωρεί.

Ο David Tuveson, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου στο Cold Spring Harbor Laboratory και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο κορονοϊός μετατρέπει τα κύτταρα για να τα κάνει καρκινικά. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι ολόκληρη η ιστορία.

Ο Tuveson είπε ότι ένας αριθμός μικρών και πρώιμων μελετών - πολλές από τις οποίες έχουν δημοσιευτεί τους τελευταίους εννέα μήνες - υποδηλώνουν ότι η μόλυνση από κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που, θεωρητικά, θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να μοιάζει περισσότερο με έναν περιβαλλοντικό στρεσογόνο παράγοντα – όπως είναι για παράδειγμα ο καπνός, το αλκοόλ, ο αμίαντος ή τα μικροπλαστικά. "Ο Covid καταστρέφει το σώμα και από εκεί μπορούν να ξεκινήσουν οι καρκίνοι", είπε ο Tuveson, εξηγώντας ότι οι μελέτες αυτοψίας ανθρώπων που πέθαναν από Covid-19 έδειξαν πρόωρα γερασμένους ιστούς.

Από το ιατρείο του, ο ογκολόγος Kashyap Patel διεξάγει τη δική του έρευνα σε αυτό που έχει αποκαλέσει "ένα ασυνήθιστο μοτίβο" καρκίνων, βλέποντας ασθενείς - ειδικά νεότερους - να πεθαίνουν τόσο γρήγορα.

Εξετάζει πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ δεικτών long covid και ασυνήθιστων καρκίνων. Έχει συλλέξει δεδομένα από σχεδόν 300 ασθενείς και θέλει να δημιουργήσει ένα εθνικό μητρώο για να αναλύει τις τάσεις. Μέχρι στιγμής, το γραφείο του έχει καταγράψει περισσότερους από 15 ασθενείς με πολλαπλούς καρκίνους, περισσότερους από 35 ασθενείς με σπάνιους καρκίνους και περισσότερα από 15 ζευγάρια με νέους καρκίνους από την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Ο Patel θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των λοιμώξεων από κορονοϊό θα μπορούσαν να είναι σωρευτικά σε άτομα που έχουν μολυνθεί πολλές φορές. Το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή είπε.

Εάν διαπιστωθεί σύνδεση μεταξύ του ιού και του καρκίνου, εξήγησε, οι γιατροί μπορεί να εντοπίσουν ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο, ώστε να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο Kasra Jahankhani, Ιρανός ανοσολόγος και επικεφαλής ερευνητής σε μια έκθεση του 2023 είπε στην DailyMail ότι "υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από το θέμα, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η μόλυνση από τον Covid  θα μπορούσε να επηρεάσει τους καρκίνους". Η έρευνά του έδειξε ότι ο κορονοϊός μπορεί να αλλάξει γονίδια που συνήθως σταματούν τον σχηματισμό όγκων και προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Αυτή η φλεγμονή σε συνδυασμό με μειωμένη άμυνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε διάφορα όργανα.

capital.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.