Γλυπτά Παρθενώνα: Κάνει πως δεν άκουσε το Βρετανικό Μουσείο για το «φιρμάνι» της Τουρκίας



Μετά την επιβεβαίωση από την εκπρόσωπο της Τουρκίας στην UNESCO πως ουδέποτε υπήρξε το περίφημο οθωμανικό «φιρμάνι», το οποίο επικαλείται η Βρετανία για την απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν, το Βρετανικό Μουσείο αναφέρθηκε σε μια ενδεχόμενη «συνεργασία» με την Ελλάδα «επί ρεαλιστικών προτάσεων».

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, δήλωσε πως υπάρχει η προθυμία για «ανάπτυξη μιας νέας σχέσης με την Ελλάδα» και για «διερεύνηση καινοτόμων τρόπων συνεργασίας» με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

«Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε», τόνισε.


Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι τα γλυπτά ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να της δανειστούν για κάποιο διάστημα.


«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, τα οποία αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε το νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα», ανέφερε η υπ. Πολιτισμού Λούσι Φρέιζερ και πρόσθεσε: «Τα αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά αυτό είναι θεμελιώδες ότι αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας».

Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των Γλυπτών, είπε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν αποκτηθεί νόμιμα».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου:

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση.

Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια «εταιρική σχέση Παρθενώνα» – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας,) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε».

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.