Ξεκινά άμεσα ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το νέο Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του Κυβερνητικού Πάρκου "Ανδρέας Λεντάκης", καθώς υπεγράφη τη Δευτέρα 3 Ιουνίου η σύμβαση για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Πάρκου στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Το έργο αφορά την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του Κυβερνητικού Πάρκου "Ανδρέας Λεντάκης" και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων, καθώς και αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως "πνεύμονας πρασίνου" για την ευρύτερη περιοχή, στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Το Κυβερνητικό Πάρκο "Ανδρέας Λεντάκης" θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων, όπου στεγάζεται σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός Αττικής. Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, το 70% της έκτασης (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και κοινωφελείς, ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα είναι το υπόλοιπο 30% (46,5 στρέμματα). Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίσματα όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν.

Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ΕΤΑΔ Α.Ε.). Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: "Η δημιουργία κυβερνητικού πάρκου και πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά του αστικού ιστού της περιοχής Δάφνης-Υμηττού αποτελεί μια εμβληματική ανάπλαση για ολόκληρη την Αττική. Ανάπλαση που αποφορτίζει το κέντρο, δημιουργεί ελεύθερους χώρους και χώρους αναψυχής σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εξοικονομεί πόρους για το Δημόσιο και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής".

Ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε: "Για το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί μεγάλη ευθύνη αλλά και πρόκληση η απόφαση της Πολιτείας και του υπουργείου Οικονομικών να μας εμπιστευτεί την υλοποίηση ενός από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έχει πραγματοποιήσει ποτέ το Ελληνικό Δημόσιο. Το Κυβερνητικό Πάρκο "Ανδρέας Λεντάκης” είναι ένα έργο που θα έχει έντονο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τους κατοίκους του Νομού Αττικής. Ένα έργο που εξορθολογίζει τις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τους δημόσιους λειτουργούς και γεννά μια νέα δυναμική οικονομία εντός του αστικού ιστού της Αττικής".

Τα 127 συνολικά κτίρια των υπουργείων που θα μεταφερθούν, από τα οποία άλλα στεγάζονται σε χώρους κτιριακών εγκαταστάσεων μισθωμένους από το Ελληνικό Δημόσιο (107 κτίρια) και άλλα σε ιδιόκτητα κτίριά του (20 κτίρια), βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο Αττικής, με αυτά να συγκεντρώνονται ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό. Τα υπουργεία που πρόκειται να μεταφερθούν είναι τα: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Το project προβλέπει τη δημιουργία υπερτοπικού πάρκου κεντρικής διοίκησης - "Κυβερνητικό Πάρκο", σε συνολική έκταση 154.797,34 τετραγωνικών μέτρων, πλαισιωμένο με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πολιτιστικές δραστηριότητες, με την ονομασία "Ανδρέας Λεντάκης", εντός του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Τι θα οικοδομηθεί

Από την έκταση των περίπου 77 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ (50% της συνολικής έκτασης) που προτείνεται να καταλαμβάνει η εν λόγω χρήση πολεοδομικού κέντρου, το 40% θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που θα συνδέονται και ουσιαστικά θα επεκτείνουν χωρικά, αλλά και λειτουργικά, τον ελεύθερο χώρο πρασίνου. Εντός των κοινωφελών χώρων περιλαμβάνονται υφιστάμενα κτίσματα, των οποίων αναμένεται η κήρυξή τους ως διατηρητέων, που προβλέπεται να λειτουργήσουν ως μουσεία, συνεδριακοί χώροι κτλ.

Η οικοδομήσιμη έκταση που θα προκύψει τελικά στην περιοχή του ακινήτου θα αφορά τα περίπου 46,5 στρ. από τα συνολικά 155 στρ., ήτοι το 30% περίπου της συνολικής έκτασης, ενώ σημειώνεται ότι στην εν λόγω έκταση περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίρια όσο και μέρος των υφιστάμενων διατηρητέων, ως αξιόλογα βιομηχανικά κελύφη, που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν. Στη δεύτερη ενότητα, που ανέρχεται επίσης σε ποσοστό 50% επί του συνόλου της έκτασης, καθορίζεται η γενική κατηγορία χρήσεων γης Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Στη ζώνη όπου καθορίζεται η χρήση Ελεύθερων Χώρων - Αστικού Πρασίνου διατηρούνται υφιστάμενα κτίσματα, των οποίων αναμένεται η κήρυξή τους ως διατηρητέων, εντός των οποίων προτείνεται να φιλοξενούνται χρήσεις εστίασης, αναψυχής και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.

Τι θα γίνει με το κέντρο

Με την κατασκευή του έργου, πολλά κτίρια αναμένεται να αποδεσμευτούν στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, με μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία κατοικίας, στο πλαίσιο της επιστροφής των νέων ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε σχετικά πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, "μας δίνεται πολύ σημαντική ευκαιρία για τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει αξιοποίηση με όρους δόμησης και χρήσεις που δίνουν δυναμική στην πόλη".

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσει έναν γόνιμο διάλογο με τα πανεπιστήμια, με τον δήμο, αλλά και με τους εμπλεκόμενους στην αγορά του real estate, για το τι μπορεί να γίνει στην περιοχή αυτή που θα απελευθερωθεί στο κέντρο της πόλης.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.