Διάβημα της Αθήνας στην UNESCO για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμίΟ Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον οργανισμό εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ενδεχόμενη αλλοίωση του μνημείου και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO δεσμεύτηκε να εξετάσει σε βάθος και με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα.

Η Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για το μνημείο με τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι, τη λειτουργία ως τζαμί της Μονής της Χώρας, εγκαινίασε το απόγευμα της Δευτέρας (6/5) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ειδική τελετή στην οποία συνδέθηκε απ' ευθείας από το προεδρικό μέγαρο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του ανέφερε πως «τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιάς μας».

«Βλέπω αυτή τη σημαντική τελετή σήμερα ως μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε όσον αφορά την προστασία της κληρονομιάς» συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κρίσιμο ζήτημα στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Την δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή αναμένεται να εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο την Δευτέρα (13/5).

Αναμένεται να τονίζει πως η Μονή της Χώρας είναι ένα μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού, απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας. Η αντίδραση του κ. Ερντογάν θα δείξει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.