ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ FATA MORGANA...ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ!!




ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑ ΦΑΤΑ ΜΟΡΓΚΑΝΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΡΙΧΝΟΥΝ  ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΑ ...
ΚΑΙ Η ΟΡΑΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ...ΑΜΑΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΧΑΛΑΝΕ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΑΛΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΛΟΙΑ 

Το απόγευμα της Τετάρτης στα ανοιχτά της Κύμης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο Fata Morgana: Ένα πλοίο φαινόταν σαν να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, σαν να ήταν «ιπτάμενο».

Πρόκειται για το φαινόμενο «αιώρησης» πλοίων που απαθανατίστηκε από φωτογράφο το απόγευμα της Τετάρτης (8/5) στην Κύμη, στην Εύβοια. Το «ιπτάμενο» πλοίο είναι το πλοίο «Αχιλλέας», που εκτελεί τη γραμμή Κύμη-Σκύρος. Στις φτογραφίες φαίνεται σαν να κινείται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας - ενώ στην πραγματικότητα έχει αντιστραφεί το είδωλό του, καθώς πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη, σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως Fata Morgana.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δημιουργεί έναν αντικατοπτρισμό όταν ο ήλιος ζεσταίνει την ατμόσφαιρα πάνω από τη στεριά ή τη θάλασσα.

Τότε, ένα στρώμα ζεστού αέρα στέκεται πάνω από στρώμα κρύου αέρα δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο αντικείμενο.

Έτσι, όταν επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα στον ορίζοντα βρίσκονται τόσο στον ουρανό, όσο και στη θάλασσα.


Το Fata Morgana θεωρείται συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο, όπου μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης. Είναι πιθανό επίσης να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά και στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί σε θάλασσες όλου του κόσμου.

Από το φαινόμενο αυτό, ο ποιητής Νίκος Καββαδίας είχε γράψει το ομότιτλο ποίημα που μελοποιήθηκε και τραγουδήθηκε από τη Μαρίζα Κωχ.

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:              Θα μεταλάβω με νερό θαλασσινό
στάλα τη στάλα συναγμένο απ' το κορμί σου
σε τάσι αρχαίο, μπακιρένιο αλγερινό,
που κοινωνούσαν πειρατές πριν πολεμήσουν.
Πανί δερμάτινο, αλειμμένο με κερί,
οσμή από κέδρο, από λιβάνι, από βερνίκι,
όπως μυρίζει αμπάρι σε παλιό σκαρί
χτισμένο τότε στον Ευφράτη στη Φοινίκη.
Σκουριά πυρόχρωμη στις μίνες του Σινά.
Οι κάβες της Γερακινής και το Στρατόνι.
Το επίχρισμα. Η άγια σκουριά που μας γεννά,
Μας τρέφει, τρέφεται από μας, και μας σκοτώνει.
Πούθ' έρχεσαι; Απ' τη Βαβυλώνα.
Πού πας; Στο μάτι του κυκλώνα.
Ποιαν αγαπάς; Κάποια τσιγγάνα.
Πώς τη λένε; Φάτα Μοργκάνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΠΑΝΤΩΣ  ΤΥΧΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ;;;ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΑ..... ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΦΕΡΑΝΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ!!!

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.