Η Γαλλία στέλνει τον πρεσβευτή της στην ορκομωσία Πούτιν . Η Γερμανία μποϋκοτάρει
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 12 Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΠΟΥΤΙΝ
Τον πρέσβη της πρόκειται να στείλει η Γαλλία στην τελετή ορκωμοσίας του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για μια νέα εξαετή θητεία στον προεδρικό θώκο αύριο, όπως έγινε γνωστό από μια γαλλική διπλωματική πηγή σήμερα, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που γνωστοποίησε πως δεν θα εκπροσωπηθεί
Η απόφαση του Παρισιού υποδηλώνει μια πιθανή διάσπαση στο δυτικό στρατόπεδο με πολλές χώρες, μεταξύ άλλων τα κράτη της Βαλτικής, που αντιτίθενται σθεναρά στο να αναγνωριστεί στον Πούτιν οποιασδήποτε μορφής νομιμότητα και ενδεχομένως υπονομεύει την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα ξεκίνησε μια επίθεση πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Ο Πούτιν κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, εβδομάδες μετά τον θάνατο στη φυλακή του πλέον διακεκριμένου επικριτή του Ρώσου προέδρου Αλεξέι Ναβάλνι. Δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επανεκλογή του χαρακτηρίζοντάς την αντιδημοκρατική.
«Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στη Ρωσία», ανέφερε μια γαλλική διπλωματική πηγή. Η πηγή αυτή επισήμανε πως το Παρίσι έχει προηγουμένως καταδικάσει το περιβάλλον καταστολής στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, στερώντας στους ψηφοφόρους το δικαίωμα μιας πραγματικής επιλογής, όπως και την οργάνωση εκλογών στις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία, κάτι που η Γαλλία θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Οι γαλλο-ρωσικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς το Παρίσι έχει αυξήσει τη στήριξή του στην Ουκρανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Γερμανία ανακοίνωσε πως δεν θα στείλει κάποιον εκπρόσωπο στην τελετή ορκωμοσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι χώρες της Βαλτικής, που δεν έχουν πλέον απεσταλμένους στη Μόσχα, επίσης απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραστούν στην τελετή.
Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως δεν αναμένουν οι ΗΠΑ να στείλουν κάποιον εκπρόσωπο στην ορκωμοσία, αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει προς το παρόν κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
«Πιστεύουμε πως η απομόνωση της Ρωσίας και ειδικά του εγκληματικού ηγέτη της πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Η συμμετοχή στην τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν δεν είναι αποδεκτή για τη Λιθουανία. Προτεραιότητά μας παραμένει η στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της που μάχεται εναντίον της ρωσικής επίθεσης».
Η Ουκρανία καλεί τους συμμάχους της να μην αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως νόμιμο πρόεδρο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους του Κιέβου να μην αναγνωρίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον νόμιμο πρόεδρο της Ρωσίας.
«Η Ουκρανία δεν διακρίνει κανένα νομικό έρεισμα για την αναγνώρισή του ως δημοκρατικά εκλεγμένου και νόμιμου πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε ενόψει της ορκωμοσίας του Πούτιν
Η Ρωσία παρέδωσε «τελεσίγραφο» σε Γαλλία-Βρετανία: «Θα βομβαρδίσουμε απευθείας τις χώρες σας»!
Η Ρωσία παρέδωσε στους πρέσβεις Γαλλίας και Βρετανίας τελεσίγραφο τριών σημείων που αφορά την έλευση των F-16, ένα πιθανό κτύπημα στη ρωσική ενδοχώρα με ΝΑΤΟϊκά όπλα και την παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Πριν λίγο αποχώρησαν σκυθρωποί οι πρέσβεις Γαλλίας και Βρετανίας από το κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Pierre Levy έμεινε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για περίπου 40 λεπτά. Εκεί εκλήθη και ο Βρετανός πρέσβης στη Μόσχα, Νάιτζελ Κέισι.
Μισή ώρα μετά την άφιξή του, ο Βρετανός πρέσβης έφυγε χωρίς να πει λέξη στα ΜΜΕ, αναφέρει ο ανταποκριτής του Sputnik.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματικής αποστολής αρνήθηκε επίσης να μιλήσει σε δημοσιογράφους.
Μέσα σε 24 ώρες παρατηρείται ραγδαία κλιμάκωση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Προηγήθηκαν οι δηλώσεις Κάμερον και Μακρόν για κτύπημα στη ρωσική ενδοχώρα με ΝΑΤΟϊκά όπλα καθώς και αποστολή ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις, η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε ασκήσεις για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων
Επίσης σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις.
Επισήμως, λόγω κυβερνοεπίθεσης στους λογαριασμούς email μελών του γερμανικού κόμματος SPD, για την οποία η Γερμανία κατηγόρησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών (GRU).
Τελεσίγραφο Ρωσίας σε Βρετανία και Γαλλία – Τί αναφέρει
Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα την Βρετανία ότι εάν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πλήξει ρωσικά εδάφη τότε η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού στο εξωτερικό.
Ο πρέσβης της Βρετανίας Νάιτζελ Κέισι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί μια επίσημη διαμαρτυρία, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει την Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι δηλώσεις Κάμερον αναγνωρίζουν ότι η Βρετανία έχει τώρα ντε φάκτο εμπλοκή στη σύρραξη, κάτι που αντικρούει τις διαβεβαιώσεις ότι τα μεγάλης εμβέλειας όπλα που έχει δώσει στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ρωσίας.
«Ο Κέισι προειδοποιήθηκε ότι ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί στο έδαφος της Ουκρανίας και στο εξωτερικό» θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει ότι θεωρεί τις δηλώσεις Κάμερον μια σοβαρή κλιμάκωση.
«Ο πρέσβης κλήθηκε να συλλογιστεί τις αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών ενεργειών από το Λονδίνο και αμέσως να διαψεύσει τις επιθετικές προκλητικές δηλώσεις από τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών με τον πλέον αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο».
Το ίδιο τονίσθηκε και στον Γάλλο πρέσβη Pierre Levy.
Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ρωσία θα αντιληφθεί την εμφάνιση των αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ως φορείς πυρηνικών όπλων «ανεξάρτητα από την τροποποίησή τους».
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αυτά τα αεροσκάφη ανήκουν σε πλατφόρμες διπλού εξοπλισμού – μη πυρηνικές και πυρηνικές.
Δεν έχει σημασία ποια τροποποίηση θα λάβει το Κίεβο, εμείς θα τα αντιληφθούμε ως φορείς πυρηνικών όπλων και θα θεωρήσουμε αυτό το βήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ ως σκόπιμη πρόκληση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πράγμα που σημαίνει χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία
Τέλος, έγινε ειδική αναφορά στους πρέσβεις Γαλλίας και Βρετανίας σχετικά με την παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων και άλλων μονάδων δυτικών χωρών.
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι παρουσιάστηκαν και κάποιες φωτογραφίες στους δύο πρέσβεις….
Ρωσία: «Αν η Ουκρανία χτυπήσει την Κριμαία με δυτικά όπλα, θα ανταποδώσουμε με ένα καταστροφικό πλήγμα»
Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέβιντ Κάμερον ισοδυναμούν με παραδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο ενάντια στη Ρωσία χρησιμοποιώντας «ουκρανικά χέρια», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.
«Τα λόγια του Κάμερον είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας. Η Ρωσία απαντά σε αυτό και θα συνεχίσει να απαντά», είπε η Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα, υποστηριζόμενο από τη Δύση, εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας ή στην ίδια την Κριμαία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.
«Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αλλά επίσης θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα»
Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε μια πιθανή κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής, την οποία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια.
Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η δήλωση του Κάμερον είναι επικίνδυνη και ανησυχητική, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας
Εξάλλου, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνες» και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επανέλαβε την αμφιλεγόμενη θέση του περί αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Η Γαλλία και ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνεχίζουν να αναφέρονται στην πιθανότητα άμεσης εμπλοκής επί του πεδίου (…). Είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση. Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας (στην Ουκρανία) μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι», είπε
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters WARNEWS
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια