Βουτιά εξαγωγών και μεταποίησης τον Μάρτιο




Μεγάλη πτώση στις εξαγωγές και βουτιά της μεταποίησης δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ έδειξαν ετήσια μείωση 0,6% της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο, με την εικόνα ωστόσο στον κλάδο της μεταποίησης να είναι αισθητά χειρότερη. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης σημείωσε βουτιά 2,3% τον Μάρτιο από ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ο δείκτης του δείκτη ορυχείων – λατομείων κατρακύλησε 2,5%. 

Αυξήσεις καταγράφονται στον δείκτη παροχής νερού (1,6%) και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (8,2%). 

Στο μέτωπο των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών τον Μάρτιο, αλλά και συνολικά στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου. 

Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών τον Μάρτιο ανήλθε σε 4.283,4 εκατ. ευρώ από 4.851,2 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023 παρουσιάζοντας μείωση 11,7%.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 12.327,4 εκατ. ευρώ έναντι 13.852,7 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2023, παρουσιάζοντας μείωση 11,0%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου σκαρφάλωσε στα 7.974,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8,7%, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Για ορατά σημάδια της επιδείνωσης του διεθνούς οικονομικού κλίματος στις ελληνικές εξαγωγές κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανάλυση του στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Οι πολεμικές συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να εμποδίζουν την προσπάθεια των Ελλήνων Εξαγωγέων για ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές, αναφέρει σχετικά ο ΠΣΕ. 

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.