Σύγχυση στις αγορές για την επιτραπέζια ελιά ποικιλίες Καλαμών/Καλαμάτας
Στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στις αγορές του εξωτερικού για την επιτραπέζια ελιά της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτας, αναφέρονται σε κοινή ανακοίνωση τους η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) και τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας.

Όλοι οι εμπορικοί τύποι των επιτραπέζιων ελιών την ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας συνεχίζουν να διακινούνται/εξάγονται με την ονομασία «Kalamata olives»

Η σύγχυση αυτή προήλθε, σύμφωνα με τους φορείς, από την «άστοχη απάντηση του ΥπΑΑΤ στην ερώτηση βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας». Για το λόγο αυτό οι φορείς ενημερώνουν ότι:

1. Η υπ’αριθμ. Α428/2.4.2024 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Ανωτάτου Διακαστηρίου της χώρας, απέρριψε την Αίτηση Ακύρωσης φορέων της Π.Ε. Μεσσηνίας κατά της «Υ.Α. Γεωργαντά» (ΥΑ 1773/251445/1.9.2022),

2. Μετά την παραπάνω Απόφαση του ΣτΕ, για να μην υπάρχει καμία σύγχυση στους εκτός Ελλάδας πελάτες, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, επισημαίνεται ότι όλοι οι εμπορικοί τύποι των επιτραπέζιων ελιών την ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας συνεχίζουν να διακινούνται/εξάγονται με την ονομασία «Kalamata olives»,

3. Οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα προερχόμενες (προέλευση) από την οριοθετημένη ζώνη του προϊόντος ΠΟΠ της ΠΕ Μεσσηνίας, παρασκευαζόμενες σύμφωνα με την πιστοποιημένη συνταγή του προϊόντος ΠΟΠ και προσφερόμενες στην αγορά με τις οριζόμενες συσκευασίες (ΥΑ 440304/11.11.93), κυκλοφορούν υποχρεωτικά με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» (https://minagric.gr/ for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/basidedomenonpop & eAmbrosia).

«Αστοχίες από την Διοίκηση δεν θωρακίζουν το προϊόν. Δημιουργούν προβλήματα στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς και την ίδια την χώρα», επισημαίνουν οι φορείς.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.