Κεράσι: Με προβλήματα ξεκίνησε η σεζόν – Πώς διαμορφώνονται οι τιμέςΠροβληματικά ξεκίνησε η σεζόν για το κεράσι,  καθώς σύμφωνα με παραγωγούς, οι βροχές του Απριλίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου προκάλεσαν ζημιές προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν παραγωγοί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι εναλλαγές βροχοπτώσεων με ηλιοφάνεια που σημειώθηκαν τον Μάιο δημιούργησαν σκίσιμο στα κεράσια, με αποτέλεσμα αυτά να είναι μη εμπορεύσιμα. Ταυτόχρονα, η απόδοση των δέντρων, όπως επισήμαναν, φέτος ήταν μειωμένη.

«Τα προβλήματα είναι πολλά, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είχαμε κακή καρπόδεση και δεν φτάνουν οι βροχές του 10ημερου και τα αποτελέσματα ήταν αυτά. Τα κεράσια σκίστηκαν, ήταν που ήταν λίγα, τα διαλέγουμε, δεν συμφέρει να τα μαζέψουμε», τα επισήμανε στην εκπομπή ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας και κερασοπαραγωγός Γιάννης Ζαχαράκης.

Αν και τα κεράσια φεύγουν από το χωράφι, όπως λένε οι παραγωγοί, σε χαμηλή τιμή, από 1,60 έως 2,80 ευρώ/κιλό ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος και την ποιότητα, στην κατανάλωση φτάνουν σε εξωφρενικές τιμές

Οι τιμές από το χωράφι στο …ράφι

Ταυτόχρονα, «οι τιμές είναι εξευτελιστικές τουλάχιστον στα πρώιμα κεράσια. Πήγαν κατά μέσο όρο στο 1,5 ευρώ, τα πρώιμα, τώρα ξεκινούν τα μεσοπρώιμα. Στη Λάρισα τα κεράσια έχουν 6,5 ευρώ», ανέφερε ο Γιάννης Ζαχαράκης.

Έτσι, αν και τα κεράσια φεύγουν από το χωράφι, όπως λένε οι παραγωγοί, σε χαμηλή τιμή, από 1,60 έως 2,80 ευρώ/κιλό ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος και την ποιότητα, στην κατανάλωση φτάνουν σε εξωφρενικές τιμές.

Χαρακτηριστικά, στη λαϊκή αγορά πωλούνται από 3,50 έως 6,50 ευρώ/κιλό, στα σούπερ μάρκετ  από 4,58 έως 7,50 ευρώ/κιλό και στο οπωροπωλεία από 6 έως 12 ευρώ/κιλό. Βέβαια, δε λείπουν και φέτος φαινόμενα με τιμές στα ύψη,  που … «βγάζουν μάτι» και οι οποίες φτάνουν έως και τα 18,99 ευρώ/κιλό.

Ο κ.  Καραογλανίδης υπογράμμισε πως, «Η τιμή των πρώιμων κερασιών καταποντίστηκε, ενώ υπέστησαν και τρομερές ζημιές υπέστησαν», ανέφερε στη συνέχεια ο κερασοπαραγωγός Απόστολος Καραογλανίδης, σημειώνοντας ότι η  τιμή των πρώιμων ήταν στα 1,5 ευρώ/κιλό όταν το κόστος συγκομιδής ήταν πάνω από 1,20 ευρώ. «Τα όψιμα πάνε από 1,60 -2,50 ευρώ, ενώ στα μανάβικα φτάνει να πουλιέται στα 7,5 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Στο φαινόμενο να σκιστούν τα κεράσια, από την εναλλαγή του καιρού από τις βροχές στις υψηλές θερμοκρασίες αναφέρθηκε και ο παράγωγος κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης (Ισορροπιστής), ενώ σημείωσε ότι οι παραγωγοί πουλούν τα κεράσια στη λαϊκή από 2,5 ευρώ – 4 ευρώ/κιλό.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.