Τα πρώτα "σύννεφα" για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης





Τον αγώνα δρόμου με αντίπαλο τον χρόνο για την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων που συνδέονται με την συνέχιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκίνησε πλέον επίσημα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το πρώτο σαφές δείγμα είναι η 4η δόση, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η οποία "έσπασε" ήδη σε δύο κομμάτια λόγω καθυστέρησης σε δύο από τα ορόσημα που αφορούν το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων της δόσης. Το ΥΠΕΘΟ έκανε χθες το αίτημα για την εκταμίευση μόνο των 2,3 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν το κομμάτι των δανείων.

Στην ουσία το ΥΠΕΘΟ έκανε για πρώτη φορά χρήση της διευκόλυνσης του παρέχει ο κανονισμός λειτουργίας του Ταμείου για σταδιακή εκταμίευση της δόσης, αν υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορόσημα ή στόχους. Έτσι έκανε αίτημα εκταμίευσης για τα δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ, αφού ο στόχος για "συμβασιοποίηση" 4,25 δισ. ευρω από τα δάνεια του Ταμείου είχε επιτευχθεί από τις αρχές του μήνα. 

Πλέον, το υπουργείο θα έχει περιθώριο έως και έξι μήνες, μέχρι και τον Οκτώβριο, να ζητήσει και το 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων της 4η δόσης από το ΤΑΑ. 

Θα πρέπει όμως να εκπληρώσει και τα δύο από τα 20 ορόσημα τα οποία βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα: Την υπογραφή σύμβασης για την διπλή ανάπλαση Βοτανικού-Ελαιώνα, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 εμπορικών ακινήτων μέσα από το πρόγραμμα "Εξοικονομώ – Επιχειρώντας" το οποίο όμως ακόμη τρέχει ως πρόσκληση. Παρότι υπάρχει η πρόθεση να υπάρχει αίτημα για το υπόλοιπο της δόσης μέχρι και το τέλος του μήνα, υπάρχουν λίγες πιθανότητες αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Στο συρτάρι 4,8 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ 

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Σκάλκος, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι πλέον έχουμε περισσότερα χρήματα από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε.

Αυτό αποδεικνύουν και οι αριθμοί. Μέσα από την προκαταβολή και τις πρώτες δόσεις η Ελλάδα έχει εισπράξει συνολικά 14,9 δισ. ευρώ (7,6 δισ. σε επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. σε δάνεια ). Από τα χρήματα αυτά έχουν γίνει δαπάνες 10,1 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία. Τα 5,6 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και περίπου 4,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου. Συνεπώς, σήμερα στα δημόσια ταμεία βρίσκονται 4,8 δισ. ευρώ, τα οποία περιμένουν ακόμη να αξιοποιηθούν. Παρότι η καθυστέρηση της αξιοποίησης των πόρων αποδίδεται στον μεγάλο αριθμό ελέγχων νομιμότητας, όλοι ανησυχούν στην επόμενη φάση για τυχόν εμπλοκές που μπορούν να υπάρξουν σε διαγωνισμούς, φαινόμενο συνηθισμένο σεις δημόσιες επενδύσεις. 

Νέα δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 

Ο αγώνας δρόμου θα ενταχθεί το επόμενο διάστημα καθώς έχει προγραμματιστεί να γίνει δεύτερο αίτημα για την 5η δόση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από το σύνολο της δόσης τα 2,3 δισ. ευρώ είναι το σκέλος των δανείων και ακόμα 1,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Η δόση αυτή συνδέεται με άλλα 25 ορόσημα και στόχους κάποια από τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης. Ωστόσο, αν έχουμε πάλι καθυστερήσεις μέρος ή και το σύνολο των δόσης μπορεί και πάλι να καθυστερήσει. 

Όλα αυτά ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι το 2024 θα είναι κομβικό για την υλοποίηση του προγράμματος "Ελλάδα 2,0" που χρηματοδοτείται από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τούτο με δεδομένο ότι θα πρέπει να απορροφηθούν κοινοτικοί πόροι που θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος της χρονιάς, μαζί με το ποσό που θα έρθει από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

capital.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.