Ξαφνικό λουκέτο στις μονάδες της SONOCO ΕΛΛΑΣ σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη


Πριν στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι των δεκάδων απολύσεων στο ιστορικό εργοστάσιο Γιούλα, την τελευταία εν λειτουργία υαλουργία της χώρας που κατεβάζει οριστικά ρολά στο τέλος Μαρτίου, δύο ακόμη παραγωγικές μονάδες, στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης και στο Σταυροχώρι στο Κιλκίς, ανακοινώθηκε ότι βάζουν λουκέτο, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο δεν αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά κι ότι η αποβιομηχάνιση επιταχύνεται παρότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύεται, σύμφωνα τον Economist.

Σαν κεραυνός εν αίθρια έπεσαν στους εργαζόμενους σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, όπου βρίσκονται η μονάδα συσκευασίας και το εργοστάσιο της χαρτοποιίας SONOCO ΕΛΛΑΣ ΑΕ, τα νέα πως η επιχείρηση αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της.

Για την εταιρεία που είναι μέλος του αμερικανικού ομίλου Sonoco Alcore, ο οποίος εδρεύει στη Νότια Καρολίνα, ιδρύθηκε το 1899 και διαθέτει περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε 33 χώρες, μέχρι και χθες δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό, για επικείμενο λουκέτο.

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η δυσάρεστη είδηση ανακοινώθηκε αμέσως μετά το τριήμερο της εθνικής επετείου, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα υπήρχε αγγελία σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της εταιρείας αναζητούσε εργαζόμενο για τη μονάδα συσκευασίας στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στις δυο μονάδες έμαθαν χθες, αιφνιδιαστικά, πως η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται δεν άντεξε υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους και αποφάσισε να κατεβάσει τα ρολά. Αυτή τουλάχιστον, ήταν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η επίσημη δικαιολογία. Αξίζει να σημειωθεί πως η δραστηριότητα της εταιρείας ήταν πράγματι ενεργοβόρα με αποτέλεσμα να έχει πραγματοποιήσει επένδυση περί τα 3 εκατ. ευρώ για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές,  ο ΔΕΔΔΗΕ δεν την ενέταξε στο δίκτυό του λόγω έλλειψης χωρητικότητας δικτύου.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα λειτουργεί

Η εταιρεία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσει οριστικά στις 31 Μαΐου, προκειμένου, στο μεσοδιάστημα, να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες που υπάρχουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περίπου 30 εργαζόμενοι στη μονάδα συσκευασίας στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και οι 55 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Σταυροχώρι του Κιλκίς θα μείνουν χωρίς εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία χαρτονιού από ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, κατασκευάζει ανακυκλωμένο χαρτόνι, χάρτινα κυλινδρικά εξαρτήματα, χαρτοπυρήνες και χάρτινους κυλίνδρους.

Στο Κιλκίς η εταιρεία έχει σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που εκτείνονται σε 5.500 τμ. Η SONOCO ΕΛΛΑΣ ΑΕ διέθετε έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό με τα προϊόντα της να ταξιδεύουν, μεταξύ άλλων, σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατάρ.

Όπως προκύπτει από τον πιο πρόσφατο αναρτημένο ισολογισμό της εταιρείας στο ΓΕΜΗ και αφορά το 2021 «ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 19.932.910 ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα της χρήσεως προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκε σε ζημιά 350.761 ευρώ».


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.