Nέο ρεκόρ για τον χρυσό .Άνοδος στην τιμή του
Η άνοδος της τιμής του χρυσού σε επίπεδο ρεκόρ αυτή την εβδομάδα έχει μπερδέψει πολλούς αναλυτές, ενώ ανάγκασε τους επενδυτές να αναρωτηθούν όσον αφορά την υπόλοιπη δυναμική του πολύτιμου μετάλλου.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και η νευρικότητα των τραπεζών συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής του χρυσού κατά 5%. Ωστόσο, η ταχύτητα και η κλίμακα της ανοδικής δυναμικής αυτής έπιασε πολλούς παρατηρητές της αγοράς απροετοίμαστους, ιδίως δεδομένης της έλλειψης οποιασδήποτε σημαντικής αλλαγής στις προοπτικές για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Σίγουρα, το μακροοικονομικό σκηνικό φαίνεται ευνοϊκό για τον χρυσό με τις γεωπολιτικές εντάσεις να είναι πιο έντονες από ποτέ. Οι επιδόσεις του χρυσού το 2023, παράλληλα, εξέπληξαν ορισμένους βετεράνους αναλυτές της αγοράς, καθώς οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα παρά την εκτόξευση των πραγματικών επιτοκίων.

Ο χρυσός έχει συνήθως αντίστροφη σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά έχει υποστηριχθεί από τις ισχυρές αγορές των κεντρικών τραπεζών και την αυξημένη ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές.

Πρόκειται, λοιπόν για μία παροδική ανοδική έκρηξη ή αποτελεί η κίνηση αυτή τη δημιουργία μίας γενικότερης δυναμικής; Το Bloomberg παρουσιάζει τους δείκτες τους οποίους οι επίδοξοι επενδυτές και αναλυτές θα πρέπει να παρακολουθούν από κοντά.

Πραγματικές αποδόσεις

Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της τιμής του χρυσού κατά το τελευταίο έτος ήταν η προσδοκία της αγοράς για το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Οι αγορές swaps υποδεικνύουν 65% πιθανότητα μείωσης τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το 58% στα τέλη Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε την άποψή του ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πειστούν ότι έχουν κερδίσει τη μάχη τους για τον πληθωρισμό.


Όταν η Fed τελικά κάνει την κίνηση αυτή, θα περιορίσει το κόστος ευκαιρίας διακράτησης χρυσού, ο οποίος δεν φέρει τόκο. Οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ακολουθούν πτωτική πορεία από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά το πρόσφατο άλμα του χρυσού έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό που αναμενόταν.

Τεχνικοί δείκτες

Η United Overseas Bank Ltd. υπολογίζει πως το επόμενο ψυχολογικό όριο για το πολύτιμο μέταλλο κυμαίνεται στα 2.163 δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστηρίζει η αναλυτής της StoneX Financial Ltd., Ρόνα Ο’ Κόνελ, ο χρυσός θεωρείται ήδη overbought πάνω από τα 2.115 δολάρια/ουγγιά.

Τα αδύναμα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πυροδότησαν τεχνικές συναλλαγές και συναλλαγές δυναμικής, καθώς και ένα φαινόμενο άκρατου ενθουσιασμού, όπως υποστήριξε.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Τα τελευταία στοιχεία της Comex υποδεικνύουν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων επένδυσαν περαιτέρω στο πολύτιμο μέταλλο, τροφοδοτώντας τα κέρδη του χρυσού. Αυτή η αύξηση του ανοιχτού ενδιαφέροντος υποδηλώνει ότι οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για τον χρυσό, αντί να κλείνουν απλώς τα short τους.

Κινεζικές αγορές

Οι ελβετικές εξαγωγές προς την Κίνα, oι οποίες συνήθως αποτελούν έναν καλό δείκτη της κινεζικής ζήτησης για χρυσό σχεδόν τριπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο, καθώς οι καταναλωτές αναζήτησαν αντισταθμιστικό παράγοντα έναντι των ταραχών στα χρηματιστήρια και τον τομέα ακινήτων της χώρας.

Με τους μεγαλύτερους κρατικούς δανειστές της χώρας να έχουν μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων, η αποταμίευση χρημάτων έχει γίνει σχετικά λιγότερο ελκυστική σε σύγκριση με την επένδυση σε ράβδους χρυσού.

Επιπλέον, η PBOC είναι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που αγοράζουν χρυσό για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο. Η Κίνα ήταν από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού το περασμένο έτος, καθώς έθνη από την Πολωνία έως τη Σιγκαπούρη διαφοροποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία αυξάνοντας τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου τους.

Αποσύνδεση των ETFs

Σε αντίθεση με την επίμονη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για το πολύτιμο μέταλλο, τα ETFs που στηρίζονται στον χρυσό έχουν μειώσει τις επενδύσεις τους επί επτά συνεχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της HSBC Holdings Plc, Τζέιμς Στιλ, όμως, αυτές οι συμμετοχές των ETF είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν, προσθέτοντας περαιτέρω δυναμική στον χρυσό.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.