Νέο "ράπισμα" στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα ΜΜΕ


Ενα ακόμη "χαστούκι" για τη χώρα μας αποτελεί η τακτική ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ελευθερία του Τύπου και την κατάσταση στα media.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, με αιχμή τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων, τις υποκλοπές, τη δολοφονία Καραϊβάζ και τη δίωξη κατά της εφημερίδας  Documento..

Την έκθεση « Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide» που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα υπογράφουν 15 δημοσιογραφικές οργανώσεις ζητώντας από την Κομισιόν να τηρήσει σκληρή στάση κατά κρατών-μελών που δεν προστατεύσουν δημοσιογράφου κατά την ενάσκηση του λειτουργήματος τους.

Στο 98 σελίδων κείμενο γίνεται ειδική αναφορά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και υποκλοπών  που έχει ξεσπάσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι όχι μόνο η αντίδραση των κυβερνήσεων είχε σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας, αλλά μέσα στο 2023 βγήκαν στη δημοσιότητα και άλλες υποθέσεις.

Καταδίκες αντί προστασίας

Οι οργανώσεις των δημοσιογράφων καταγράφουν και το περιστατικό με τον Γαλλοκαναδό δημοσιογράφο Ρομέν Σοβέ, ο οποίος καταδικάστηκε στην Ελλάδα σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή, με την κατηγορία ότι διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις. Ο δημοσιογράφος ήταν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να πάρει συνέντευξη από επιβάτες που επέστρεφαν από το Ισραήλ στο ξέσπασμα της βίας στην Μέση Ανατολή. Μετά από ερωτήσεις που έκανε σε υπάλληλο του αεροδρομίου εμφανίστηκε η αστυνομία και τον ενημέρωσε ότι συλλαμβάνεται επειδή δήθεν είχε δώσει ψευδή πληροφορία για την ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο.

Για την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη σημειώνεται ότι υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας, αλλά και εγγυήσεων για τη νομιμότητα και αναγκαιότητα των παρακολουθήσεων. Οι ελληνικές Αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι υποβάθμισαν την έρευνα για την παρακολούθηση Κουκάκη και άλλων δημοσιογράφων. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση πέρασε νόμο για απαγόρευση της χρήσης spyware υποκλοπών, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία λογοδοσία για τις περιπτώσεις παρακολούθησης και υποκλοπών.

Αναφορά γίνεται και στο πόρισμα της PEGA για την υπόθεση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus, για το οποίο η Ελλάδα και η Ουγγαρία δέχθηκαν επικρίσεις από την ειδική Επιτροπή.

Εφημερίδα Documento: Τιμωρία για τις αποκαλύψεις

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά και στην υπόθεση της εφημερίδας Documento, που δύο στελέχη της, ο Κώστας Βαξεβάνης και ο Βαγγέλης Τριάντης, κλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ως ύποπτοι στο πλαίσιο έρευνας για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου».

Η υπόθεση αφορά άρθρο που αποκάλυπτε λεπτομέρειες για τον έλεγχο της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). ) των συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών που συνήψε η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 στις φυλακές. Το άρθρο περιέγραφε πώς το κράτος φέρεται να έχασε 2 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες.

Μετά τη δημοσίευση, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος ζήτησε από την Εισαγγελία Αθηνών να ερευνήσει πώς η έκθεση του ΣΔΟΕ περιήλθε στην κατοχή του Documento.Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.