Γερμανία – Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν»


Ο άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005) συνεχίζει να θεωρεί πως η προσωπική φιλική σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

«Συνεργαστήκαμε με λογική για πολλά χρόνια. Iσως αυτό θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει στο να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων», καθώς «δεν βλέπω άλλη λύση», δήλωσε ο κ. Σρέντερ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο καγκελάριος Σρέντερ και ο πρόεδρος Πούτιν συνδέθηκαν με φιλική σχέση κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο Γερμανός πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών βρισκόταν στην εξουσία.

Ο Γκ. Σρέντερ συνεχίζει να εργάζεται στις ρωσικές εταιρείες που έχουν πλειοψηφική συμμετοχή στους αγωγούς Nord Stream. Αν και έχει χαρακτηρίσει «μοιραίο λάθος» την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν αποκήρυξε ποτέ τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ηγεσία της παράταξής του, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD, του ισχυρότερου κόμματος του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού), τον έθεσε στο περιθώριο για αυτόν τον λόγο, ενώ γίνεται συχνά στόχος σφοδρών επικρίσεων στη χώρα του. Ωστόσο προσπάθεια αποπομπής του από το SPD απέτυχε.

Ερωτηθείς από το dpa πώς μπορεί να διατηρεί τη φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο ενώ έχουν χαθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και το Κίεβο καταγγέλλει πως ο ρωσικός στρατός έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων πολέμου, ο Γκ. Σρέντερ απάντησε «η αλήθεια είναι πως πρόκειται για εντελώς διαφορετική διάσταση».

Εκρινε και συνεχίζει να κρίνει πως αυτή η προσωπική σχέση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για την επίλυση του εξαιρετικά δύσκολου πολιτικού προβλήματος, εξήγησε. Πέραν αυτού, «νομίζω πως θα ήταν εντελώς λάθος να ξεχάσω όσα θετικά κάναμε στην πολιτική στο παρελθόν. Δεν είναι το στυλ μου και δεν θα το κάνω», επέμεινε.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθειά του να μεσολαβήσει τον Μάρτιο του 2022, μερικές εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή, όταν συναντήθηκε αρχικά στο Κίεβο με τον Ουκρανό κοινοβουλευτικό –νυν υπουργό Αμυνας– Ρουστέμ Ούμεροφ και κατόπιν στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η μεσολαβητική προσπάθεια τότε απέτυχε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.