Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα για eco-schemes και τις διορθωτικές ΟΣΔΕ

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου θα έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία θα γίνουν συμπληρωματικές και νέες δηλώσεις για τις δράσεις των eco – schemes, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διορθωτικές δηλώσεις για το ΟΣΔΕ του 2023, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε παρέμβασή του στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο ρυζιού που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μπαμπασίδης, προσωρινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ειδικά για το ρύζι, ο Νίκος Μανέτας, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε πως για το 2023, η συνδεδεμένη ανέρχεται στα 7,9 εκατ. ευρώ, αφορά 260.000 στρέμματα καλλιέργειας, κάτι που αναλογεί σε μια ενίσχυση της τάξης των 40 ευρώ το στρέμμα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μπαμπασίδη θα πληρωθούν «ως είθισται» μέχρι το Πάσχα, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «δεν θα αλλάξει τις πολιτικές γραμμές».

Επιπλέον κόσμος για τα eco-schemes

Στην «ουρά» για νέες αιτήσεις βρίσκονται ακόμη τουλάχιστον 150.000-200.000 ΑΦΜ που θέλουν να τσεκάρουν κάποια δράση eco-scheme, σύμφωνα με έμπειρους μελετητές.  Γενικότερα, εκτιμάται πως θα γίνει προσπάθεια η τελική επιδότηση ανά αγρότη να αγγίζει τα ποσά πρασινίσματος, δηλαδή το 50% της μέσης αξίας των (μειωμένων) δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια.

Πιο συμμαζεμένα τα πράγματα φέτος

Η πληρωμή των eco-schemes που όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης θα γίνει πριν το Πάσχα, αναμένεται να αναθεωρήσει αρκετές επιλογές των αγροτών που θα δουν πως ενώ προσδοκούσαν επιδοτήσεις σε αρκετά υψηλά επίπεδα, τελικώς τα νούμερα θα κυμανθούν αρκετά πιο χαμηλά και σε ποσό που λέγεται ότι θα προσομοιώσει εκείνο του πρασινίσματος που λάμβαναν στο παρελθόν. Επιπλέον με το άνοιγμα των αιτήσεων οι δημοφιλείς δράσεις (1, 6 και 9) επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο. 

Ως εκ τούτου, το 2024 οι αιτήσεις ίσως κυμανθούν πιο συγκρατημένα, με με μία ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση του μηχανισμού επιδότησης των eco-schemes το 2025. Για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων εξετάζονται αρκετές προτάσεις. Μία εξ αυτών είναι να προβλεφθούν  εύκολα στην υλοποίηση οικολογικά προγράμματα ανά καλλιέργεια με επιδότηση που να μην ξεπερνά το 50% της μέσης αξίας δικαιωμάτων. Ακόμη εξετάζεται ο περιορισμός των δράσεων ανά ΑΦΜ πέρα από τις γνωστές ασυμβατότητες. Η Ιταλία για παράδειγμα «έτρεξε» το πρασίνισμα το 2023 πιλοτικά, ενώ η Ισπανία έθεσε ένα μίμιμουμ ποσό ανά δράση και εφόσον υπάρχει υπερκάλυψη του προϋπολογισμού, θα πριμοδοτούνται με αυτό ορισμένος αριθμός στρεμμάτων ανά αγρότη, ώστε να απελευθερωθούν τα υπόλοιπα από δεσμεύσεις για τα υπόλοιπα έτη εφαρμογής της ΚΑΠ. Σημειώνεται πως πλέον μοιάζει πιο εύκολο να περάσουν προτάσεις τροποποίησης της ΚΑΠ από την Επιτροπή Γεωργίας των Βρυξελλών λόγω και του αναβρασμού στις τάξεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη.  

Σε αναμονή ακόμη για τις εφαρμοστικές αποφάσεις, νέα αργοπορία

Το ζήτημα για φέτος βέβαια είναι πως ετοιμάζεται να περάσει και ο Φλεβάρης, οι αγρότες ετοιμάζονται για τις εαρινές σπορές και ακόμη δεν έχει εκδοθεί κάποια εφαρμοστική απόφαση ή εγκύκλιος που να παρέχει οδηγίες για τις φετινές δράσεις eco-schemes, φαινόμενο που έφερε σε διάφορα αδιέξοδα την όλη διαδικασία το περασμένο έτος. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις ΟΣΔΕ είναι προγραμματισμό να ανοίξει τον ερχόμενο μήνα.  Το ΥΠΑΑΤ άλλωστε έχει λάβει έστω και άτυπα, το ΟΚ της Κομισιόν για τις τροποποιήσεις στο στρατηγικό σχέδιο.


Πηγή: agronews.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.