Μαζική διαμαρτυρία μελισσοκόμων της Θεσσαλίας στην Λάρισα, ποια τα αιτήματά τους

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία, το πρωί της Πέμπτης (1/2/2024) οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, που είδαν τα μελισσοσμήνη να καταστρέφονται από τις πλημμύρες.

Οι μελισσοκόμοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Λάρισα με τα οχήματά τους και στην συνέχεια παρέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Ακολούθησε πορεία και πήγαν στον μπλόκο Πλατυκάμπου για να συμπαρασταθούν στους αγρότες της Λάρισας.

Στη διαμαρτυρία έλαβαν μέρος οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι Μελισσοκόμων:

- Ελασσόνας

- Καρδίτσας

- Μαγνησίας

- Τρικαίων

- Τρικαίων - Φίλων της Μέλισσας

- Φαρσάλων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Σαρούδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, «τα αιτήματα των Θεσσαλών μελισσοκόμων αφορούν:

Ελληνοποιήσεις

Έχουμε νομοθετικό κενό. Εισάγετε νοθευμένο και φιλτραρισμένο μέλι χωρίς γύρη κυρίως από την Κίνα και γίνεται χαρμάνι με ελάχιστη ποσότητα Ελληνικού μελιού. Λόγω του νομοθετικού κενού πωλείται ως Ελληνικό.

Κόστος παραγωγής

Εδώ και δύο χρόνια το αυξημένο κόστος στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής σε σημείο που να μην είναι βιώσιμο το επάγγελμα.

Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων

Υπάρχει Πυροσβεστική διάταξη που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μας απαγορεύει το άναμμα του καπνιστήριού μετά της 11πμ στα δάση .Επί της ουσίας μας απαγορεύει την εργασία.

Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών

Τοπικοί δασάρχες κάνουν παρερμηνεία νόμου κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να βεβαιώνουν πρόστιμο σε μελισσοκόμους και αποκλείοντας έτσι τεράστιες μελισσοπεριοχές. (Ν6238/1934).

Επιδότηση επικονίασης

Ζητάμε πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Η μέλισσα είναι ο κύριος επικονιαστής των φυτών και με αυτή της την δράση δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα. Για αυτή την σπουδαία προσφορά οι μελισσοκόμοι δεν ανταμείβονται.

Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απωλεσθέν ζωικό κεφάλαιο

Η κλιματική κρίση είναι παρούσα με καταστροφικές συνέπειες για την μελισσοκομία σε αυτό το έτος. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να ενισχυθούν οι πληγέντες.

Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο

Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τις παράπλευρες οδούς πολύ συχνά διότι ξεφορτώνουν μελίσσια σε δύσκολα σημεία. Αυτό γίνεται είτε με φορτίο είτε χωρίς, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε κλήσεις τροχαίας».

Στο μεταξύ σήμερα Πέμπτη (1/2), φάνηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μελισσοκόμων η ενίσχυση 15 ευρώ ανά κυψέλη. Η έκτακτη ενίσχυση αφορά όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στις ΠΕ Έβρου, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.


Πηγή: agrotypos.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.