Η ποινική δίωξη για το «μπάζωμα» των Τεμπών και η αυτοψία που είχε κάνει απόστρατος Ταξίαρχος στο σημείο του εγκλήματος Β .ΜΕΡΟΣ!!!

Το χρονικό μετά το ατύχημα ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

28 Φεβ 23:21

Λαμβάνει χώρα, η σύγκρουση των αμαξοστοιχιών με τραγικές συνέπειες. Η Π.Υ. επιχειρεί διάσωση , παράλληλα με κατάσβεση της πυρκαγιάς. Διακομιδές τραυματιών, μετακομιδές σωρών, ανεξέλεγκτη απομάκρυνση των επιβαινόντων. Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων, των νεκρών, των αγνοουμένων.

1 Μαρτίου.     

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης, ανάσυρσης σωρών και μελών, ενώ διενεργούνται μετακινήσεις των συντριμμιών εντός της περιοχής του ατυχήματος , χωρίς την ύπαρξη διερευνητή, χωρίς Δκτη επί του πεδίου. Η ΠτΔ διακόπτει την επίσκεψη της στη Μολδαβία (..??..), επιστρέφει, προσγειώνεται  στο Α/Δ Λάρισας και επισκέπτεται τον τόπο της τραγωδίας, ρίχνοντας λουλούδια στα απανθρακωμένα βαγόνια (!!), χωρίς μέτρα προστασίας ..!!… Ομοίως επισκέπτεται τον τόπο του συμβάντος, ο ΠΘ και κάνει δηλώσεις εν μέσω «επικοινωνιακών συμβουλών», όπως και ο Υπουργός Μεταφορών ο οποίος κάνει ελάχιστες δηλώσεις εν μέσω λυγμών.. Αρχηγοί κομμάτων αντιπολίτευσης ομοίως επισκέπτονται τον τόπο της τραγωδίας.. Εμφανής η αδυναμία καταγραφής  των επιβαινόντων. Παραίτηση Υπουργού Μεταφορών.

2 Μαρτίου

Συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης μελών, σωρών, προς ταυτοποίηση αγνοουμένων. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις συντριμμιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας,… Ο ΠΘ σε διάγγελμα του ανακοινώνει τη σύσταση «υπερκομματικής επιτροπής», ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει την παραίτηση του Υπουργού του, ως πράξη που τον τιμά!!..ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ  ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΒΑΓΟΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ (πιθανόν 2 Μαρ Τ.Φ. ή 3 Μαρ ΠΦ) !!!..Με εντολή ποιού..??..Αφού ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της «υπερκομματική επιτροπή διερεύνησης»..!!

3 Μαρτίου

Συνεχίζεται η απομάκρυνση των βαγονιών της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας (ΠΦ),  με τη βοήθεια έτερης μηχανής έλξης. Παράδοση παραλαβή στο Υπουργείο Μεταφορών από τον παραιτηθέντα στον Υπουργό Επικρατείας. Επικοινωνιακό φιάσκο με το «σκονάκι» του παραιτηθέντα Υπουργού, που εκ παραδρομής διανέμεται στους δημοσιογράφους. Ο κ.Γεραπετρίτης ανακοινώνει την «υπερκομματική επιτροπή» (κ.κ. Χαλκιάς, Ζηλιασκόπουλος, Προφυλλίδης). Παράλληλα ανακοινώνεται ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Μεταφορών κ.κ. Παπαδόπουλο και Καραγιάννη.

4 Μαρτίου

Αντιδράσεις από την Αξκή Αντιπολίτευση για τον κ.Ζηλιασκόπουλο, καθόσον ο εν λόγω είχε διατελέσει Δνων Σύμβουλος στον ΟΣΕ, τα έτη 2010-2014. Ο κ. Ζηλιασκόπουλος παραιτείται και αντικαθίσταται από τον κ.Πυργίδη. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ  ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΒΑΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ και μεταφοράς τους σε ανοιχτό χώρο στη θέση Κουλούρι, σε ανοιχτό χώρο του ΟΣΕ.. Με εντολή ποιού..??..Αφού ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί η «υπερκομματική επιτροπή διερεύνησης»..!!..

5 Μαρτίου

Συνέχεια απομάκρυνσης συντριμμιών και βαγονιών επιβατικής αμαξοστοιχίας και μεταφοράς τους σε ανοιχτό χώρο στη θέση Κουλούρι, σε ανοιχτό χώρο του ΟΣΕ..

6-9 Μαρτίου

Συνέχεια απομάκρυνσης συντριμμιών και βαγονιών  επιβατικής αμαξοστοιχίας, καθώς και των δύο μηχανών έλξης και των δύο πρώτων βαγονιών που μετέφεραν λαμαρίνες της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας στην ανωτέρω περιοχή. Έναρξη εργασιών περίφραξης και φωτισμού, φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ στην υπόψη περιοχή συγκέντρωσης των συντριμμιών (8-9 Μαρ). Παράλληλες εργασίες αντικατάστασης των σιδηροτροχιών στον τόπο της σύγκρουσης, ανέγερση φράχτη στην περιοχή του ατυχήματος πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής, παρά την απεργία των σιδηροδρομικών, χωματουργικές εργασίες στον τόπο των συντριμμιών και διάστρωσή του με ασφαλτικό υλικό, με αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση του τόπου του συμβάντος.

10 Μαρτίου

Ρεπορτάζ πρωινής ενημερωτικής εκπομπής από τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο δείχνει την εξέλιξη εργασιών στις σιδηροτροχιές, και την ολοκλήρωση χωματουργικών εργασιών στην περιοχή που είχαν διασπαρεί οι συγκρουσθείσες και εκτροχιασθείσες  αμαξοστοιχίες, καθώς και τα απανθρακωμένα τρία βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Λήψη πλάνων από τη διάστρωση της υπόψη περιοχής με ασφαλτικό υλικό, με αιτιολόγηση από τον δημοσιογράφο, ότι η διάστρωση ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη των γερανών, προκειμένου να απομακρυνθούν τα συντρίμμια. Το παραπάνω είναι ανυπόστατο, καθόσον, σύμφωνα με τις φωτογραφίες στον τόπου του ατυχήματος, οι γερανοί επιχειρούσαν από την πρώτη ημέρα, χωρίς την ανάγκη διάστρωσης ..!!…

Να σημειωθεί ότι : Όλες τις προηγούμενες ημέρες  δεν έχει υπάρξει μια  δημοσιογραφική κάλυψη ή μια δημοσιογραφική πληροφορία που  να αναφέρεται σε επιτόπια επίσκεψη των μελών της επιτροπής, προκειμένου να ερευνήσουν και να συλλέξουν χρήσιμα στοιχεία..!!!…

11 Μαρτίου

Επιτόπια προσωπική επίσκεψη στον τόπο του ατυχήματος, να ανάψω ένα κερί εις μνήμην όλων αυτών που χάθηκαν…επειδή απλά βρέθηκαν στο λάθος μέρος…τη λάθος ώρα…!!…

Επιβεβαιώνω την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών προς επιπεδοποίηση του ανάγλυφου του εδάφους της σκηνής του ατυχήματος με παράλληλη  διάστρωση του με ασφαλτικό υλικό.

Το πρανές αντιστήριξης έχει διαστρωθεί με «χοντρό» (κροκάλα με 3Α), αλεσμένο με διάσπαρτα κομμάτια από λαμαρίνες και κατεστραμμένα  απάρτια των συρμών.. Ομοίως διαπιστώνω ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επισκευών και αντικατάστασης  επί των σιδηροτροχιών στο σημείο της σύγκρουσης  και έχει ανεγερθεί φράχτης με συρματόπλεγμα, παρά την εν εξελίξει απεργία των σιδηροδρομικών…Υπόψιν, ότι ο φράχτης  σταματά λίγα μέτρα παρακάτω και η πρόσβαση εντός του δικτύου, παραμένει ανεμπόδιστη για κάθε κακόβουλη ή άλλη ενέργεια εναντίον του, είτε από κυνηγούς μετάλλων, είτε από άλλους τρίτους δρώντες.. Βαν γνωστού τηλεοπτικού σταθμού με δυνατότητα δορυφορικής ζεύξης, παραμένει στο πεδίο…Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ..!!…Το μόνο που θυμίζει ότι εκείνο είναι το σημείο της τραγωδίας, είναι  τα αναμμένα κεριά, τα λουλούδια, λίγα στεφάνια, μαυροφορεμένοι επισκέπτες και ένας βουβός θρήνος….

Τα αναπάντητα ερωτήματα συνεχίζονται :

ΠΗΓΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ..??…ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΤΕ..??..

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ..??…

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ  ΤΟΠΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΩΝ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ..??..

Συνέχεια ερωτημάτων, παρά την αλλοίωση της σκηνής του ατυχήματος

       Πέρα από τις αιτίες  που προκάλεσαν το μείζον σιδηροδρομικό ατύχημα, απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και για την απανθράκωση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας, την εξαύλωση των ανθρωπίνων σωμάτων, την αδυναμία ανεύρεσης έστω επαρκούς DNA για την ταυτοποίηση αγνοουμένων, το «μανιτάρι» ανάφλεξης που έχει καταγραφεί από κάμερα κλειστού κυκλώματος (CCTV),  πιθανόν  από την κάμερα εξόδου στο ρεύμα καθόδου από το εγγύς τούνελ της ΝΕΟΑΘ…


      Και η έρευνα σαφώς και θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα βαγόνια της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και τα φορτία τους, ακόμη και αυτά που κατά παράβαση των διεθνών πρακτικών και των κανονισμών για τη διερεύνηση, απομακρύνθηκαν από τη σκηνή του ατυχήματος, προτού καν συσταθεί η (..σύννομη..??..) «υπερκομματική επιτροπή διερεύνησης»…

     Εξάλλου, αφού έστω και εκ των υστέρων η Hellenic Train έδωσε κάποιες γενικές και αόριστες πληροφορίες για το φορτίο των βαγονιών, αλλά δυστυχώς ουδέποτε έδωσε λίστα επιβαινόντων, υπάρχουν έστω και τώρα τρόποι, όπου έμπειροι διερευνητές θα μπορούσαν να διακρίνουν αν το δηλωθέν φορτίο ανταποκρίνεται ‘η έστω προσεγγίζει στην πραγματικότητα…Μην ξεχνάμε ότι έστω από τις αρχικές φωτογραφίες, δύναται να υπολογιστεί το σημείο της σύγκρουσης και εξ αυτού, δεδομένων των ταχυτήτων των δύο τρένων (από τα «μαύρα κουτιά» και όχι μόνο), καθώς και των αποστάσεων εκτροχιασμού τους και της σχεδόν ακριβούς μάζας της επιβατικής αμαξοστοιχίας σε συνδυασμό με τον κατά πολύ μικρότερο εκτροχιασμό της εμπορευματικής, δύναται να προκύψουν στοιχεία για τον – με αρκετά καλή προσέγγιση –  υπολογισμό της μάζας της εμπορευματικής…Και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα,  δεδομένων  των καθορισμένων μαζών των μηχανών έλξης,  των μαζών των εμπορευματικών βαγονιών και των βιομηχανικών λαμαρινών  που περισυνελλέγησαν, να υπολογισθούν τα εναπομείναντα βάρη και αν αυτά ταιριάζουν με τα δηλωτικά και τις φορτωτικές που προσκόμισε η Hellenic Train,  για τα υπόλοιπα βαγόνια που δεν μεταφέρθηκαν στο σημείο συγκέντρωσης…Το ερώτημα για την «με τόση φούρια» απομάκρυνση των βαγονιών της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, από τη δεύτερη/τρίτη κιόλας μέρα, παραμένει ανοιχτό.. Και επίσης  καλό θα είναι να εξεταστούν τα συστήματα πυρόσβεσης των επιβατικών συρμών, αν αυτά λειτούργησαν,  αν ενεργοποιήθηκαν τα εφεδρικά  φώτα ασφαλείας, αν υπήρχαν τα σφυράκια θραύσης των υαλοπινάκων  στις εξόδους κινδύνου..

       Και είναι και αυτά τα χημικά εγκαύματα κάποιων  πυροσβεστών που συμμετείχαν στις ενέργειες διάσωσης και κατάσβεσης, και τα οποία καίτοι εκδηλώθηκαν κάποιες ημέρες αργότερα και  παρά το ότι οι πυροσβέστες φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό, αναζητούν και αυτά τις απαντήσεις τους…

        Βέβαια μια εδαφολογική ανάλυση με δείγματα της περιοχής, καθώς και αντίστοιχες μετρήσεις επί του πεδίου, παραμένουν εκ των ουκ άνευ, εντός του πλαισίου των ενεργειών της επιτροπής διερεύνησης, προς διαπίστωση ή μη, τοξικών ή άλλων ουσιών επί του εδάφους…Η διάστρωση βέβαια, αποτελεί έναν πρόσθετο βαθμό δυσκολίας…



         Τέλος, η παροχή πιστοποιητικών θανάτου, χωρίς  την κατά περίπτωση , νεκροψία – νεκροτομή των σωρών,  όπου ήταν δυνατό, δύναται να επιφέρει πρόσθετα προβλήματα παρά να επιλύσει,  κατά τη εκδίκαση των αγωγών από τους συγγενείς, έναντι των υπευθύνων φορέων (διαχειριστών και εκμεταλλευτών δικτύου, και εποπτικών αρχών).

Η πολιτική, η ποινική ευθύνη, οι δικλείδες ασφαλείας για τους πολιτικούς, αλλά όχι για τα τραίνα…

    Παρότι ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από Υπουργός Μεταφορών την 1 Μαρτίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μόλις  5 ημέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές, γεγονός που στηλιτεύθηκε έντονα  όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από την κοινή γνώμη…Έτι περαιτέρω,  αλγεινή εντύπωση, προκάλεσαν μετέπειτα δηλώσεις του τέως Υπουργού Μεταφορών, ότι αν θέλει η Αξκή αντιπολίτευση, μπορεί να ζητήσει τη σύσταση ειδικής εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία «θα τα πουν όλα»…

         Δεδομένων των επιστολών που έφτασαν στα χέρια του Υπουργού με εξώδικες επιδόσεις (άρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δεν γνώριζε), ήταν σε πλήρη γνώση του η μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης, η μη λειτουργία του ETCS, καθώς και τα ελλείματα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου για τις ασφαλείς μετακινήσεις με τραίνο…Οπότε πέρα από την «πολιτική ευθύνη» (που πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα), καλό θα είναι να ρίξει μια ματιά ο κ. Υπουργός στα διαλαμβανόμενα του άρθρου 259 ΚΠΔ, περί  παράβασης καθήκοντος…καθώς και στην ενσυνείδητη αμέλεια και στον ενδεχόμενο δόλο…

         Βέβαια παραμένει εξίσου γνωστό, ότι για την ποινική  δίωξη  πολιτικών προσώπων, υπάρχουν πολλές «δικλείδες ασφαλείας»…Όπως : α)η αμελητί παραπομπή του  φακέλου στη Βουλή εφόσον ο εισαγγελέας διαπιστώσει εμπλοκή πολιτικού προσώπου, β) σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής, γ) άρση βουλευτικής / υπουργικής ασυλίας από την πλειοψηφία της Βουλής, δ) Σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου, ε) άρθρα 61,62 & 86 Συντάγματος σχετικά με την ασυλία και το ακαταδίωκτο των βουλευτών , στ) Ν.3126/2003 περί ευθύνης Υπουργών, ζ) 5ετής παραγραφή ή παραγραφή με δύο διαδοχικές διαλύσεις της βουλής…

        Κάθεσαι και σκέφτεσαι, ότι από τις παραπάνω δικλείδες ασφαλείας για τη δίωξη πολιτικών προσώπων, αν υπήρχαν έστω οι μισές ή και λιγότερες στα τραίνα, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί…

         Θα πρέπει να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία και οι εμπλεκόμενοι στη διερεύνηση, ότι ιδιαίτερα σε μείζονα ατυχήματα σαν αυτό, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας, στην πλειονότητα τους νέα  παιδιά και ενώ υπάρχουν ακόμη χαροκαμένοι γονείς που δεν έχουν ούτε δείγμα από το DNA του παιδιού τους, ότι οφείλουν να μην αφήνουν τον ελάχιστο χώρο για αμφισβήτηση και καχυποψία, διαφορετικά, δικαιώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο το 90% της προαναφερθείσας δημοσκόπησης…

         Και δεν μπορεί οι εγκληματικές παραλείψεις σε κάθε επίπεδο, να χαρακτηρίζονται «ως απαραίτητη θυσία», για βελτίωση..!!…Από οποιονδήποτε ..!!…Αν μη τι άλλο , είναι προσβολή και προς τους νεκρούς και προς όλους εμάς..!!..


*Ταξχος ε.α.

Παν Γερογλής

MA in International Security and Applied Strategy

Certified in Crisis Management/NATO/Oberammergau/Germany

Απόφοιτος ΑΔΙΣΠΟ/3η ΕΣ με διατριβή σε Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων-Επίδραση Human Factor-Root Cause Analysis.

Militaire News


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.