Τελικά η ΕΕ και το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) πάνω από την Ελλάδα και το Εθνικό Δίκαιο....Εγκύκλιος-οδηγία του Αρείου Πάγου μετά την ευρωκαμπάνα για την πρωτοφανή αντιμετώπιση του Ανδρέα Γεωργίου
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΙΑ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ... ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΙΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΚΟΛΛΑΡΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ!!


Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους εισαγγελείς της χώρας κρούει ο Άρειος Πάγος, με αφορμή την περιβόητη υπόθεση των greek statistics, μετά και την προ έτους περίπου δικαίωση του τότε προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) 

To Ανώτατο Δικαστήριο "στέλνει" εγκύκλιο- οδηγία στους εισαγγελείς μετά την ευρωκαμπάνα για την πρωτοφανή αντιμετώπιση του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργίου Δ. Σκιαδαρέση "η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την υπ' αρ. 1475 Σύνοδο του Σεπτ. 2023 χαρακτήρισε το ανωτέρω ζήτημα "υπόθεση αναφοράς”, την οποία αποφάσισε να παρακολουθήσει με την "απλή διαδικασία επιτήρησης”, στα πλαίσια της οποίας ως γενικό μέτρο συμμόρφωσης της χώρας μας εκδόθηκε η παρούσα".

Όπως σημειώνει η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου "το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι τα άρθρ. 6§1 της ΕΣΔΑ και 267 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ε.Ε (ΣΛΕΕ) υποχρεώνουν τα εθνικά δικ/ρια, κατά των αποφάσεων των οποίων δεν προβλέπεται ένδικο μέσο από το εθνικό δίκαιο, να αιτιολογούν την άρνηση υποβολής προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ για την ερμηνεία του δικαίου της ΕΕ, υπό το πρίσμα των εξαιρέσεων που προβλέπει η νομολογία του ΔΕΕ και συνεπώς ειδικότερα πρέπει να εκθέτουν τους λόγους, για τους οποίους θεωρούν ότι το ερώτημα δεν είναι συναφές με την εκδικαζόμενη υπόθεση ή ότι η επίμαχη διάταξη του δικαίου της ΕΕ έχει ήδη ερμηνευθεί από το ΔΕΕ ή ακόμα ότι η ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ είναι τόσο προφανής που δεν αφήνει περιθώρια εύλογης αμφιβολίας".

Η εγκύκλιος

Όπως ανέφερε στην απόφασή του το ΕΔΔΑ "αποκατάσταση του προσφεύγοντος συνιστά η εξασφάλιση της επανάληψης της εσωτερικής διαδικασίας, εφόσον ζητηθεί, ώστε το αίτημα της ανωτέρω προδικαστικής παραπομπής να εξετασθεί από τον Άρειο Πάγο. Πράγματι ενώπιον του τελευταίου υποβλήθηκε ήδη από τον προσφυγόντα και εκκρεμεί αίτηση επανάληψης διαδικασίας".

Στην εγκύκλιό του ο κ. Σκιαδαρέσης αναφέρει πως το ΕΔΔΑ "καταδίκασε την χώρα μας για παραβίαση του δικαιώματος του προσφεύγοντος σε δίκαιη δίκη κατ' άρ. 6§1 της ΕΣΔΑ (ν.δ. 53/ 1974), διότι με την υπ' αριθμ. 977/18 απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε μεν (μαζί με την αίτηση αναίρεσης κατά Β’ βαθμιας καταδικαστικής για παράβαση καθήκοντος απόφασης) το υποβληθέν με τους πρόσθετους λόγους σαφές και ορισμένο αίτημα του καταδικασθέντος, τότε αναιρεσείοντος και ήδη προσφεύγοντος, περί υποβολής προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ για την ερμηνεία διάταξης του Ενωσιακού Δικαίου και συγκεκριμένα της Αρχής 1.4 του Κώδικα Ορθής Πρακτικής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής, πλην όμως (αυτό απορρίφθηκε) σιωπηρώς, χωρίς αιτιολογία".


Οι 3 επισημάνσεις

Στην εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπενθυμίζονται επίσης και οι 3 τρόποι για υποβολή ερωτήματος στο ΔΕΕ όπου αναφέρεται:

(i) ενώ στο ΔΕΕ μπορεί να υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα οποιοδήποτε δικ/ριο της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρ. 1 και 10 του υπογραφέντος στις 2-3-17 στο Στρασβούργο 16ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ μόνο τα αρμοδίως οριζόμενα ανώτατα δικ/ρια των συμβαλλομένων Κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (στην έννοια των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα εφετεία) δύνανται ζητήσουν από το ΕΔΔΑ γνωμοδότηση για ζητήματα που σχετίζονται με την ερμηνεία ή εφαρμογή των δικαιωμάτων ή ελευθεριών που ορίζονται στην ΕΣΔΑ ή τα Πρωτόκολλα αυτής,

(ii) ότι το ανωτέρω 16° Πρωτόκολλο κυρώθηκε από την χώρα μας με το άρθρ. 1 του ν. 4596/ ΦΕΚ Α ́ 32/ 26-2-2019 και

(iii) ότι σύμφωνα με το άρθρ. 2 του ίδιου νόμου ως αρμόδια ανώτατα Ελληνικά δικ/ρια ορίσθηκαν μόνο ο Άρειος Πάγος, το Συμβούλιο της Επικράτειας και Ελεγκτικό Συνέδριο, τα οποία υποβάλλουν αίτημα γνωμοδότησης στο ΕΔΔΑ "κατά την απόλυτη κρίση τους", είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος των διαδίκων σε κάθε στάση της δίκης έως την έκδοση της απόφασης.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.