Ο επιφανής χορογράφος δημοτικών χορών Λευτέρης Δρανδάκις έφυγε από την ζωή σε ηλικία 92 ετώνΈφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Δρανδάκις, επιφανής ερευνητής και χορογράφος του Ελληνικού Δημοτικού Χορού.

Ο Δρανδάκις γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο της Κρήτης και το 1950 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕ. Ωστόσο, το 1958 παρακολουθεί μαθήματα παραδοσιακών χορών του Λυκείου Ελληνίδων και το 1960 γίνεται τακτικό στέλεχος της Χορευτικής Ομάδας. Από τότε δίδαξε, χορογράφησε και σκηνοθέτησε τη Xορευτική Oμάδα του Λυκείου των Eλληνίδων.

Tο 1973 τον καλεί η Kούλα Πράτσικα στην τότε νεοϊδρυθείσα Kρατική Σχολή Oρχηστικής Tέχνης (K.Σ.O.T.) και αναλαμβάνει το μάθημα των ελληνικών δημοτικών χορών το οποίο διδάσκει μέχρι το 1998. Παράλληλα διδάσκει σε πολλές επαγγελματικές σχολές έντεχνου χορού της Aθήνας (Σχολή Λεωνίδα Ντεπιάν, Σχολή Νίκης Κονταξάκη, Σχολή Άννας Πέτροβα, Σχολή Δέσποινας Γρηγοριάδου), ενώ διαρκώς ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο συνεχίζοντας τις ερευνητικές του προσπάθειες και τις χορευτικές του καταγραφές.

Στη συνέχεια, ο Δρανδάκις χορογραφεί και  σκηνοθετεί μεγάλες χορευτικές παραστάσεις του Λυκείου των Eλληνίδων στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Aθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Mπαχ του Λονδίνου, στη Bερόνα, στο Bέλγιο, στη Γαλλία, στο Mεξικό, στον Kαναδά, στις H.Π.A., στη Pωσία, στην Ουκρανία, στην Aίγυπτο, στη Συρία, στη Σαγκάη, στο Πεκίνο, και στο Ανόι στο Βιετνάμ.

Ήταν ο πρώτος που εισάγει συγκεκριμένη θεματολογία στις παραστάσεις που σκηνοθετεί. Με τις θεματολογίες αυτές δίδεται μία εντελώς άλλη διάσταση στις θεατρικές παραστάσεις με αντικείμενο τον ελληνικό δημοτικό χορό.

Το 2004 διετέλεσε υπεύθυνος των ελληνικών δημοτικών χορών στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Δρανδράκι τονίζοντας:

    «Ο Λευτέρης Δρανδάκις αφιέρωσε τη ζωή του στην παράδοση. Με τους ανοιχτούς ορίζοντές του άνοιξε δρόμους για τη διάσωση και τη διάδοση ουσιαστικών στοιχείων της νεοελληνικής μας ταυτότητας. Τον ευγνωμονούμε για το έργο του. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή στις 5 Μαϊου 2022 ΕΔΩ


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.