Υπομονή ως το Πάσχα για τη διορθωτική πληρωμή των 88 εκατ. ευρώ που λείπουν από την περσινή ενιαία

Το χρονοδιάγραµµα των επερχόµενων πληρωµών προς τους αγρότες, εν µέσω κινητοποιήσεων, παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου, λίγο πριν τα εγκαίνια της φετινής έκθεσης Agrotica

Mεταξύ αυτών, η διορθωτική πληρωµή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, που αφορά τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς πριν το Πάσχα, αλλά και η εκκαθάριση των 16.000 δεσµευµένων ΑΦΜ σε συνδυασµό µε την αποδέσµευση και πληρωµή όσων παραγωγών έχουν δικαιωθεί δικαστικά και όσων δεν έχουν ευρήµατα, µε κατεύθυνση τα υπόλοιπα να οδηγηθούν στη ∆ικαιοσύνη.

Όσον αφορά τις παλιές υποχρεώσεις, ο υπουργός δεσµεύτηκε ότι θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες προκειµένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 µε βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη µεταβατική περίοδο 2020- 2022. Στις προτεραιότητες και οι διορθώσεις σχετικά µε το monitoring για την ενιαία ενίσχυση του έτους 2023, που από δω και πέρα θα εφαρµόζεται καθολικά σε όλη τη χώρα. Να σηµειωθεί ότι εκτός πληρωµής για την ενιαία έµειναν τον ∆εκέµβριο παραγωγοί µε συνολικό απορριπτόµενο ποσό 11.952.870,23 ευρώ.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις καταστάσεις πληρωµής εξαιρέθηκαν οι παρακάτω κατηγορίες παραγωγών µε συνολικό απορριπτόµενο ποσό 11.952.870,23 ευρώ. Ειδικότερα, από την πληρωµή έµειναν εκτός:

634 ΑΦΜ που περιέχονται σε αναφορές προς την δικαιοσύνη για διερεύνηση δηµιουργίας παράτυπων διαδικασιών λήψης ενισχύσεων.

898 ΑΦΜ που προέκυψε ότι είναι κοινοί αποδέκτες κληρονοµίας µόλις 53 θανούντων µε εκτάσεις σε περιοχές πολύ διαφορετικές µεταξύ τους συνολικής έκτασης 234.000 στρεµµάτων.

1.241 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο δηµιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων ένεκα καταγγελιών και έρευνας από άλλες αρχές.

102 ΑΦΜ για προσκόµιση σκαναρισµένων σελίδων διαφόρων βιβλίων ως δικαιολογητικών αντί παραστατικών νόµιµης χρήσης.

Κατά τα λοιπά, στις δεσµεύσεις του υπουργού και η πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων συνολικού ύψους 245 εκατ. ευρώ εντός του Απριλίου, χωρίς να περιλαµβάνεται σε αυτό το ποσό η ειδική ενίσχυση βάµβακος 183 εκατ. ευρώ και η πληρωµή των οικολογικών σχηµάτων 425 εκατ. ευρώ έως το Πάσχα.

Το ζητούµενο για τους αγρότες είναι ότι άλλη µία χρονιά – όπως φαίνεται ότι παγιώνεται τα τελευταία δύο χρόνια- οι πληρωµές των συνδεδεµένων πάνε πίσω, µε το πρώτο πακέτο να έρχεται στο τέλος Μαρτίου, ενώ παλαιότερα οι εν λόγω πιστώσεις ξεκινούσαν στις αρχές του Φεβρουαρίου. Εξ ου και ότι ακόµα δεν έχουν αναρτηθεί στη ∆ιαύγεια οι σχετικές αποφάσεις µε το ύψος των ενισχύσεων, αφού προφανώς δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι σχετικές διασταυρώσεις και οι απαραίτητοι έλεγχοι των δηλωµένων εκτάσεων, ώστε να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις για να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα που δικαιούνται οι παραγωγοί. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, σχετικά µε το σκληρό σιτάρι κάνουν λόγο για εκτάσεις περί τα 1,8 µε 2 εκατ. στρέµµατα, γεγονός που δίνει µια ενίσχυση πάνω από 8 ευρώ το στρέµµα, δεδοµένου ότι ο προϋπολογισµός του έτους ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ και για το βαµβάκι περίπου 2,3 εκατ. στρέµµατα, τα οποία µε προϋπολογισµό 183 εκατ. ευρώ δίνουν ενίσχυση περί τα 75 το στρέµµα.

Εν τω µεταξύ, να σηµειωθεί ότι αφού βγει και η σχετική εγκύκλιος του Οργανισµού Πληρωµών, µετά τον δειγµατοληπτικό διοικητικό έλεγχο, πρέπει να ακολουθήσει και το τσεκάρισµα των ποικιλιών που χρησιµοποιήθηκαν, καθώς και οι ποσότητες πιστοποιηµένου σπόρου, όπως αυτές αναγράφονται είτε στις ετικέτες είτε σε τιµολόγια αγοράς και δελτία αποστολής.

Πηγή: agronews.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.