Οχταετή μισθώματα γης δίνουν βαθμούς στους Νέους Αγρότες 2024

.
Από παραγωγικές φυτείες πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον 10.000 ευρώ, από τα 12.000 ευρώ της προβλεπόμενης τυπικής απόδοσης, που θα εμφανίσει ο υποψήφιος νέος γεωργός στο φάκελό του, για να κριθεί επιλέξιμος στην επικείμενη πρόσκληση του σχετικού μέτρου «Πρώτης Εγκατάστασης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας», που προγραμματίζεται τον Οκτώβριο του 2024, ώστε να είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.


Οχταετή μισθώματα γης, δίπλωμα τρακτέρ και αγορά χωραφιών δίνουν βαθμούς στους Νέους Αγρότες 2024

Πρόκειται για μια από τις αρκετές αλλαγές, σε σχέση με την πρόσκληση του 2021, όσον αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις υποχρεώσεις και τη βαθμολογία, που μελετά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι διατιθέμενοι πόροι θα πιάσουν τόπο, θα στηρίξουν τους πραγματικούς αγρότες και δεν θα κατευθυνθούν σε «εικονικούς».

Μια εκτεταμένη πρόγευση για τους σχεδιασμούς επί χάρτου, που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για την προδημοσίευση της πρόσκλησης του 2024, έδωσε ο προϊστάμενος της Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, του ΥπΑΑΤ, Ευθύμιος Τσιατούρας, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι τον ερχόμενο μήνα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τί θα ισχύσει με τη βαθμολογία των φακέλων, ώστε να υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι από τα μελετητικά γραφεία.

Από το βήμα σχετικής εκδήλωσης του ΓΕΩΤΕΕ, στο πλαίσιο της Agrotica, ο κ. Τσιατούρας ανέφερε πως, σε σχέση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας μια διαφορά είναι ότι στη νέα πρόσκληση δεν θα είναι επιλέξιμοι όσοι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν μόνο απολυτήριο δημοτικού. Επίσης για τους κατόχους απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (σ. σ. μέχρι και 3η Γυμνασίου) θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει, πριν υποβάλλουν το αίτημα, εξειδικευμένο σεμινάριο κατάρτισης 150 ωρών, σε κέντρο δια βίου μάθησης πιστοποιημένο από το υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη και για πανεπιστήμια, τα οποία για την ώρα δεν διαθέτουν τέτοιο πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στο ηλικιακό κριτήριο, η αλλαγή που δρομολογείται αφορά στο ό,τι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι γεννημένος μετά την 1/1/1984, που σημαίνει πως στην πράξη δεν ισχύει το 41 ετών, αλλά το 40 ετών και 10 μηνών, και όταν υποβάλλει το αίτημα να είναι ενήλικας.

Διαφοροποίηση θα υπάρξει και για τους φαντάρους. «Τώρα επειδή έχει αυξηθεί η στρατιωτική θητεία και επειδή δεν θέλουμε να επιδοτούμε τους πατεράδες, γιατί δεν γίνεται να είσαι σοβαρός αγρότης και να λείπεις για 12 μήνες από την εκμετάλλευσή σου, θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις έως 31/12/2025.», διευκρίνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας πως με βάση την ίδια λογική, εκτός νυμφώνος θα μένουν και οι φοιτητές, μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους.

Στην προηγούμενη πρόσκληση, επίσης, υπήρχε απαίτηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πριν από το προηγούμενο έτος (σ. σ. αν η πρόσκληση π.χ. έβγαινε 2020, για την 4αετία 2015 - 2018) να μην έχει ο υποψήφιος ένα ΟΣΔΕ πάνω από 12.000 ευρώ, γιατί έτσι θα έβγαινε εκτός. Στην επικείμενη πρόσκληση, για την ίδια τετραετία, όπως ειπώθηκε, το όριο για το ένα ΟΣΔΕ ανεβαίνει από 12.000 στα 16.000 ευρώ και θα ζητείται να μην έχει ο υποψήφιος μέσο όρο ΟΣΔΕ πάνω από 12.000 ευρώ.

Επιπλέον, όταν μπαίνει θα πρέπει να έχει τυπική απόδοση τουλάχιστον 12.000 ευρώ, από τα οποία, όμως, τα 10.000 ευρώ θα πρέπει να είναι από παραγωγικές φυτείες. «Δεν μπορεί να μπεις μέσα με 12.000 ευρώ νεαρή φύτευση ελιάς ή φυστικιάς που θα σου αποδώσουν όταν θα έχει ολοκληρωθεί η δεσμευτική περίοδος του προγράμματος, γιατί πώς θα βιοπορίζεσαι όλο αυτό το διάστημα; Άρα τα 10.000 ευρώ, όχι τα 10/12, διότι και με 30.000 ευρώ τυπική απόδοση να μπεις, θα πρέπει να είναι από παραγωγικές φυτείες». Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι μάλλον θα προβλεφθεί μια εξαίρεση για τους δυνάμει νέους κτηνοτρόφους που θα παρουσιάσουν αρνιά υπό τον όρο ότι αυτά δεν θα πηγαίνουν για σφαγή, αλλά για να «χτιστεί» κοπάδι, με δεδομένο ότι μέχρι να επέλθει η έγκριση θα έχουν γίνει παραγωγικά.

Βασικό προαπαιτούμενο θα είναι κι η άδεια λειτουργίας όταν πρόκειται για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η οποία αν και θα ζητηθεί στο τέλος είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι τη διαδικασία για την εξασφάλισή της.

«Όταν δεν ξεκινούν στην ώρα τους, γίνονται και ατυχήματα. Έχουμε περίπου 100 κτηνοτρόφους πραγματικούς οι οποίοι κινδυνεύουν με απένταξη, γιατί δεν κατάφεραν μέσα στην 5ετία να βγάλουν την άδειά τους. Αργοπόρησαν, πήγαν και την έβγαλαν δύο μήνες μετά, διότι ενεργοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και έχασαν την προθεσμία, με συνέπεια να είμαστε υποχρεωμένοι να τους πάρουμε τα λεφτά πίσω», τόνισε και έκανε έκκληση στους μελετητές «μην τους σπρώχνουμε σε ατυχήματα».

Σε ό,τι αφορά στα της βαθμολογίας, ξεκαθάρισε από την αρχή πως όσα αναφέρει, επί του παρόντος είναι σκέψεις που μπορεί να αναιρεθούν. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα να μπει ένα φρένο στη βαθμοθηρία, ένα από τα νέα στοιχεία που θα αλλάξουν στη νέα πρόσκληση είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να πέσει, σε σχέση με την αρχική του βαθμολογία, πάνω από 15 μονάδες. «Μπήκες με 85 μονάδες, θα πας το πολύ μέχρι 70 μονάδες και όχι 45 μονάδες. Να σταματήσει αυτό το κυνήγι βαθμών, που δεν έκανε τίποτε και να τηρείται ένα μίνιμουμ όσων έχει δεσμευτεί να κάνει ο υποψήφιος νέος γεωργός», είπε το στέλεχος του ΥπΑΑΤ.


Αποκάλυψε ακόμη πως υπάρχει μια περίπτωση να μην βαθμολογείται η ανεργία και το προηγούμενο εισόδημα. Αντίθετα, είναι σφόδρα πιθανό να βαθμολογείται η ιδιοκτησία γης και η μίσθωσή της με μακροχρόνιες μισθώσεις τουλάχιστον 8 ετών, χωρίς συμβολαιογραφικά που σημαίνει κόστος για την υποβολή, αλλά να φαίνεται πως υπάρχει συμφωνητικό για μακροχρόνια μίσθωση. Υπάρχει, παράλληλα, η σκέψη η αγορά γης να βαθμολογείται με μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλες επενδύσεις ή ενδεχομένως να βαθμολογείται μόνο η αγορά γης, από τις επενδύσεις. Στη ίδια λογική θα λαμβάνεται υπόψη η κατοχή διπλώματος οδήγησης ελκυστήρα με πρώτη κυκλοφορία μετά το 2003, όπως και πτυχία άλλης κατεύθυνσης, με μικρότερο, ωστόσο, βαθμολογικό βάρος, ώστε να ενισχυθεί ο στόχος της ανόδου του επιπέδου εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού.

Η λογική που θα διαπνέεται η νέα προκήρυξη, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιατούρας οδηγεί σε αυστηροποίηση των όρων για το ποιοι τελικά θα περάσουν το κατώφλι του προγράμματος, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος της ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, χωρίς να γίνει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

«Η όλη ιστορία ξεκινά ότι με βάση τα στατιστικά πολλών ετών, η σχέση μεταξύ των αγροτών που είναι πάνω από 55 ετών και εκείνων κάτω των 35 ετών, είναι αυτή τη στιγμή στο 19 προς 1. Αυτό όμως σημαίνει ότι χρειάζεται μια εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στο πώς θα διαχειριστείς τα χρήματα των νέων γεωργών. Να βάλουμε κάποιους κανόνες να προστατέψουμε το δημόσιο χρήμα, για να μπορούμε πραγματικά να βγάζουμε πρόσκληση κάθε δύο χρόνια όπως είναι το ζητούμενο», είπε ο προϊστάμενος της Μονάδας Ενισχύσεων του ΥπΑΑΤ.

Εξήγησε δε, πως «τα 30.000 ή τα 40.000 ευρώ που θα δοθούν από το πρόγραμμα δεν είναι δώρο. Είναι ένα φιλικό σπρώξιμο στην πλάτη. Σας λέμε ξεκινήστε και για 8 χρόνια θα φροντίσουμε τις ασφαλιστικές σας εισφορές και θα σας βοηθήσουμε να αγοράσετε κάποιο εργαλείο ή ένα κομμάτι γης. Αλλά αυτό έχει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, που σημαίνει πως πρέπει να παράξετε για να παραμείνετε μέσα».

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.