ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΪΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΤΗΣ


 


Aντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας χαρακτηρίζει η Ελλάδα, με επιστολή η οποία επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου, την κήρυξη από τη Λιβύη συνορεύουσας ζώνης που ακολουθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με την επιστολή της, η Ελλάδα δηλώνει ότι οι συντεταγμένες και ο χάρτης που περιέχεται στη λιβυκή επιστολή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για τρεις λόγους:

    Κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974.
    Χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης – η Ελλάδα έχει εναντιωθεί και σε αυτό από το 2005 – που είναι αντίθετες επίσης με το Διεθνές Δίκαιο.
    Οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Λιβύη ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ για την κήρυξη από τη Λιβύη συνορεύουσας ζώνης που ακολουθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
«Παράνομο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα με την συγκεκριμένη ευκαιρία επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.

Τυχόν προβλήματα με τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλύονται ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σύμφωνα με την πάγια ελληνική θέση.

Πηγή: Reader.gr

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.