Σε ιστορικό χαμηλό οι πωλήσεις χρυσής λίρας. Ποιοί οι λόγοι....


 


 Οι πωλήσεις χρυσών λιρών κατέγραψαν πέρυσι ιστορικό χαμηλό, σε αντίθεση με τις αγορές που διατήρησαν τον – μικρό πλην σταθερό – ρυθμό τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) το 2023 έκλεισε με συνολικά 39.435 ρευστοποιήσεις (11.984, 9.558, 7.847 και 10.046 τα αντίστοιχα τέσσερα τρίμηνα του έτους), αριθμός που αποτελεί τον χαμηλότερο της τελευταίας 22ετίας! Η διαφορά δε, με το 2017, οπότε και καταγράφηκε το αμέσως επόμενο χαμηλό ποσοστό, είναι μεγάλη, αφού τότε πωλήθηκαν στην ΤτΕ 44.563 τεμάχια, σχεδόν 5.000 λίρες περισσότερες από πέρυσι! «Το απόθεμα δεν είναι ανεξάντλητο. Σαφώς και υπάρχουν ακόμη χρυσές λίρες στα… σεντούκια, ένας μεγάλος αριθμός αυτών, ωστόσο, ρευστοποιήθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καλυφθούν διάφορες υποχρεώσεις», τονίζουν  αρμόδιες πηγές.

Πράγματι, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας οι πωλητές φαίνεται να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο οφείλεται και στο μειωμένο στοκ.

 Υπέρ ενός ανοδικού σεναρίου για τον χρυσό τάσσονται και οι αναλυτές, εκτιμώντας πως οι τιμές του θα ενισχύονται όσο θα χαλαρώνει η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και θα φουντώνουν οι ανησυχίες για ύφεση, αναδεικνύοντας έτσι, τον ρόλο του ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου.
Η νέα χρονιά ξεκίνησε καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες που ξεπέρασαν το 1% μετά από τέσσερις εβδομάδες ανόδου, υπό το βάρος της ανόδου του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,6%, στα 2.050 δολ./ουγγιά.

Πολλές από τις ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών, πάντως, γίνονται εκτός της ΤτΕ, στα κατά τόπους ενεχυροδανειστήρια ή ακόμη και στη… μαύρη αγορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας – μεγάλος κατά πολλούς – αριθμός συναλλαγών είναι αδύνατον να καταγραφεί.

Όσον αφορά στις αγορές, το 2023 έγιναν συναλλαγές 10.798 τεμαχίων (3.719, 3.202, 1.541 και 2.336 τα τέσσερα τρίμηνα του 2023), με το ενδιαφέρον να παραμένει «ζωντανό», αν και παραδοσιακά «χλιαρό». Με εξαίρεση το 2022, οπότε και πραγματοποιήθηκαν αγορές 11.236 χρυσών λιρών, από το 2019 και μετά ο αριθμός τους ήταν τετραψήφιος, γεγονός που υποδηλώνει μία κινητικότητα. Αποτρεπτικά, πάντως, για τους επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν χρυσές λίρες λειτουργεί το «καπέλο» στην τιμή από πλευράς της ΤτΕ. Ενδεικτικά, ενώ σήμερα μία χρυσή λίρα πωλείται έναντι 421,30 ευρώ αγοράζεται για 507,67 ευρώ (+20,5%)!

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.