Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κοσυφοπεδίου, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο!!


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου, Κρέσνικ Αχμέτι, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο σημείωσε επιτυχία στην εξωτερική διπλωματία το 2023, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του δεσμεύεται καθημερινά να εξασφαλίσει αναγνώριση και ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς κάτι που θα ενίσχυε τη διεθνή εικόνα του, γράφει το RTV 21.

Ο Αχμέτι τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο γιατί, όπως επισημαίνει, οι σχέσεις μεταξύ Κοσόβου και Ελλάδας έχουν γίνει πολύ στενές.

Μιλώντας για τον διάλογο, ο Αχμέτι κατηγόρησε τη Σερβία ότι δεν εφαρμόζει τη βασική συμφωνία και ότι η κύρια προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η ασφάλεια του Κοσόβου.

Ο Αχμέτι λέει ότι το Κόσοβο έχει ήδη καθιερωθεί ως οντότητα στη διεθνή σκηνή, αλλά προσθέτει ότι νέα αναγνώριση από άλλες χώρες δεν μπορεί να έρθεί «κατά κύματα» όπως συνέβη μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
117 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο

«Οι στόχοι είναι εκεί, γίνονται καθημερινά προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σαφές ότι νέες αναγνωρίσεις δείχνουν εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούν να έρθουν κατά κύματα, γιατί ήρθαν αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Συνολικά 117 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο. Υπάρχουν εκδηλώσεις σε πολλές χώρες, εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέσσερις από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

«Με την Ελλάδα είχαμε την πιο σημαντική πρόοδο, όταν ανεβάσαμε το καθεστώς της αντιπροσωπείας μας στην Αθήνα από το γραφείο οικονομικών θεμάτων ως το γραφείο για θέματα ενδιαφέροντος για το Κοσσυφοπέδιο», τονίζει ο Αχμέτι.

Από την άλλη πλευρά, ο Αχμέτι λέει ότι οι συνθήκες γύρω από το σχέδιο καταστατικού της Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο έχουν ήδη αλλάξει, μετά τη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.

Στο μεταξύ, προειδοποιεί ότι, όπως λέει, «σερβικές τρομοκρατικές ομάδες» συνεχίζουν την προετοιμασία για άλλες πιθανές επιθέσεις στο Κόσοβο.

Είναι αισιόδοξος ότι το 2024 θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και δηλώνει ότι η έκθεση επιφανών νομικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο είναι θετική και ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για διάλογο με τη Σερβία.

Ο Αχμέτι πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να δοθεί το συντομότερο δυνατό το «πράσινο φως» στο Κόσοβο όσον αφορά την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα τιμωρητικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, βλάπτουν το Κοσσυφοπέδιο και στέλνουν λάθος μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή.


 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.