Η Google σταματά τις ειδήσεις στον Καναδά η αφορμή και οι ουσιαστικές αιτίες!!

 

Η Google ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την υπηρεσία Google News στον Καναδά και θα αποκλείσει συνδέσμους προς ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησής της στη χώρα, μετά την ψήφιση νόμου που θα την ανάγκαζε να πληρώνει καναδούς εκδότες για συνδέσμους σε ειδήσεις.

Η κίνηση έρχεται μετά τη δήλωση της περασμένης εβδομάδας της Meta ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή της να αποκλείσει συνδέσμους με ειδήσεις στο Facebook και το Instagram στον Καναδά, απειλώντας με αναμέτρηση με την καναδική κυβέρνηση.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε κατηγορήσει την Google και τη Meta, που είναι οι μόνες εταιρείες που καλύπτονται από το νόμο, ότι εκφοβίζουν τους τοπικούς πολιτικούς με απειλές για αποχώρηση.

Σημειώνεται ότι μια παρόμοια διαμάχη με εκδότες στην Αυστραλία πριν από τρία χρόνια επιλύθηκε μετά από μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον προτεινόμενο νόμο για τις διαδικτυακές ειδήσεις αυτής της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για την Google και τη Meta να διαπραγματευτούν ιδιωτικές συμφωνίες με ορισμένους από τους εκδότες της χώρας. Ωστόσο, το κοινοβούλιο του Καναδά απέκρουσε τις προσπάθειες των εταιρειών να αποδυναμώσουν τη νομοθεσία.

Οι υποστηρικτές του νόμου για τις διαδικτυακές ειδήσεις του Καναδά ισχυρίστηκαν ότι αυτός θα οδηγούσε σε «δίκαιη» κατανομή των εσόδων από τη διαφήμιση της διαδικτυακής εταιρείας με τους εκδότες.


Ο «φόρος των συνδέσμων»

Ωστόσο, η Google την Πέμπτη περιέγραψε τον καναδικό νόμο ως «φόρο συνδέσμων» που θα την ανάγκαζε να πληρώνει κάθε φορά που εμφανίζεται στις υπηρεσίες της οποιοσδήποτε σύνδεσμος προς ειδήσεις από Καναδούς εκδότες. Ο Κεντ Γουόκερ, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων, είπε ότι ο νόμος ήταν «άνευ προηγουμένου όσον αφορά την τιμή των συνδέσμων». Είπε μάλιστα, στους Financial Times ότι «σπάει τον τρόπο που λειτουργεί το Διαδίκτυο, σπάει τον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης».

Σε ανάρτησή της η εταιρεία είπε επίσης ότι ο νόμος «δημιουργεί αβεβαιότητα για τα προϊόντα μας και μας εκθέτει σε οικονομική ευθύνη χωρίς ανώτατο όριο απλώς για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Καναδών σε ειδήσεις από Καναδούς εκδότες».

Η Google είπε ότι θα δώσει στους Καναδούς χρήστες πρόσβαση στις ειδήσεις έως ότου τεθεί σε ισχύ ο νόμος και ότι ένας ρυθμιστικός συμβιβασμός πριν από τότε θα μπορούσε να αποτρέψει τη διακοπή ειδήσεων
.

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει έναν ρυθμιστικό τρόπο για να διορθώσει αυτό που κατά τα άλλα είναι ανεφάρμοστο νομοθετικό πλαίσιο», είπε ο Walker. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μετά από συζητήσεις της τελευταίας στιγμής με την κυβέρνηση, «δεν βρήκαμε λόγο να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός».

Σύμφωνα με μια έκθεση για τη βιομηχανία ψηφιακών ειδήσεων από το Ινστιτούτο Reuters και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Google και το Facebook στο αποκορύφωμά τους αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ της επισκεψιμότητας προς εκδότες σε πολλές χώρες, αν και αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί. Η Google είπε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η επισκεψιμότητα που στέλνει στους Καναδούς εκδότες κάθε χρόνο αξίζει 250 εκατομμύρια δολάρια Καναδά

 ot.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.