ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΟ 2018 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ,,,,, Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ




Η ομιλία Τραμπ τον Σεπτέμβρη του 2018 στον ΟΗΕ σηματοδοτούσε το τέλος των ελίτ και της παγκοσμιοποίησης. Μια ιστορική ομιλία από έναν πρόεδρο που ήθελε μόνο την δημοκρατία, την ειρήνη, την ευημερία και την ελευθερία όλων των εθνών.

Ας την ξαναδούμε και ας την συγκρίνουμε με το παγκόσμιο χάος, την φτώχεια, την αστάθεια και τους πολέμους που προκαλεί η σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν.

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, παγκόσμιοι ηγέτες, πρέσβεις και διακεκριμένοι σύνεδροι:

 Πριν από ένα χρόνο, στάθηκα για πρώτη φορά μπροστά σας σε αυτή τη μεγάλη αίθουσα. Ασχολήθηκα με τις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας και παρουσίασα ένα όραμα για την επίτευξη ενός λαμπρότερου μέλλοντος για όλη την ανθρωπότητα.

Σήμερα, στέκομαι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να μοιραστώ την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε σημειώσει.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κυβέρνησή μου έχει επιτύχει περισσότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας μας.

Η Αμερική είναι – τόσο αληθινή. (Γέλια.) Δεν περίμενα αυτή την αντίδραση, αλλά δεν πειράζει. (Γέλια και χειροκροτήματα.)

Η οικονομία της Αμερικής ανθεί όσο ποτέ άλλοτε. Από την εκλογή μου, έχουμε προσθέσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο. Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι αιτήσεις ανεργίας βρίσκονται σε χαμηλό 50 ετών. Η ανεργία των Αφροαμερικανών, των Ισπανόφωνων Αμερικανών και των Ασιατών Αμερικανών έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Προσθέσαμε περισσότερες από 4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στη μεταποίηση.

Περάσαμε τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις στην αμερικανική ιστορία. Ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός μεγάλου συνοριακού τείχους και ενισχύσαμε σημαντικά την ασφάλεια των συνόρων.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ρεκόρ για τον στρατό μας – 700 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και 716 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος. Ο στρατός μας θα είναι σύντομα πιο ισχυρός από ποτέ άλλοτε.

Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες, ασφαλέστερες και πλουσιότερες από ό,τι ήταν όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.

Υπερασπιζόμαστε την Αμερική και τον αμερικανικό λαό. Και υπερασπιζόμαστε επίσης τον κόσμο.

Αυτά είναι σπουδαία νέα για τους πολίτες μας και για τους ανθρώπους που αγαπούν την ειρήνη παντού. Πιστεύουμε ότι όταν τα έθνη σέβονται τα δικαιώματα των γειτόνων τους και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των λαών τους, μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα για να εξασφαλίσουν τις ευλογίες της ασφάλειας, της ευημερίας και της ειρήνης.

Καθένας από εμάς εδώ σήμερα είναι απεσταλμένος ενός ξεχωριστού πολιτισμού, μιας πλούσιας ιστορίας και ενός λαού που συνδέεται με δεσμούς μνήμης, παράδοσης και αξιών που κάνουν τις πατρίδες μας να μην μοιάζουν με καμία άλλη χώρα στη Γη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερική θα επιλέγει πάντα την ανεξαρτησία και τη συνεργασία έναντι της παγκόσμιας διακυβέρνησης, του ελέγχου και της κυριαρχίας.

Τιμώ το δικαίωμα κάθε έθνους σε αυτή την αίθουσα να ακολουθεί τα δικά του ήθη, έθιμα, πεποιθήσεις και παραδόσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σας πουν πώς να ζείτε, να εργάζεστε ή να λατρεύετε.

Το μόνο που ζητάμε είναι να τιμήσετε την κυριαρχία μας σε αντάλλαγμα.

Από τη Βαρσοβία έως τις Βρυξέλλες, από το Τόκιο έως τη Σιγκαπούρη, ήταν ύψιστη τιμή για μένα να εκπροσωπήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εξωτερικό. Έχω σφυρηλατήσει στενές σχέσεις και φιλίες και ισχυρές συνεργασίες με τους ηγέτες πολλών εθνών σε αυτή την αίθουσα, και η προσέγγισή μας έχει ήδη επιφέρει απίστευτες αλλαγές.

Με την υποστήριξη πολλών χωρών εδώ σήμερα, συνεργαστήκαμε με τη Βόρεια Κορέα για να αντικαταστήσουμε το φάσμα της σύγκρουσης με μια τολμηρή και νέα ώθηση για την ειρήνη.

Τον Ιούνιο, ταξίδεψα στη Σιγκαπούρη για να συναντηθώ πρόσωπο με πρόσωπο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Είχαμε εξαιρετικά παραγωγικές συζητήσεις και συναντήσεις και συμφωνήσαμε ότι ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών να επιδιώξουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Από εκείνη τη συνάντηση, έχουμε ήδη δει μια σειρά από ενθαρρυντικά μέτρα που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν πριν από λίγο καιρό.

Οι πύραυλοι και οι ρουκέτες δεν πετούν πλέον προς κάθε κατεύθυνση. Οι πυρηνικές δοκιμές έχουν σταματήσει. Ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη διαλυθεί. Οι όμηροί μας έχουν απελευθερωθεί. Και όπως υποσχέθηκαν, τα λείψανα των πεσόντων ηρώων μας επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να αναπαυθούν σε αμερικανικό έδαφος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Κιμ για το θάρρος του και για τα βήματα που έχει κάνει, αν και απομένει πολλή δουλειά να γίνει. Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου επέλθει η αποπυρηνικοποίηση.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τα πολλά κράτη μέλη που μας βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή -μια στιγμή που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι οι άνθρωποι θα καταλάβαιναν- πολύ μεγαλύτερη- αλλά και για την υποστήριξή τους και την κρίσιμη υποστήριξη που θα χρειαστούμε όλοι μας στο μέλλον.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο Μουν της Νότιας Κορέας, τον Πρωθυπουργό Άμπε της Ιαπωνίας και τον Πρόεδρο Σι της Κίνας.

Στη Μέση Ανατολή, η νέα μας προσέγγιση αποδίδει επίσης μεγάλα βήματα και πολύ ιστορικές αλλαγές.

Μετά το ταξίδι μου στη Σαουδική Αραβία πέρυσι, οι χώρες του Κόλπου άνοιξαν ένα νέο κέντρο για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Εφαρμόζουν νέες κυρώσεις, συνεργάζονται μαζί μας για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση τρομοκρατικών δικτύων και αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή τους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τον λαό της Συρίας και της Υεμένης. Και επιδιώκουν πολλαπλούς τρόπους για να τερματιστεί ο φρικτός, τρομακτικός εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης.

Τελικά, εναπόκειται στα έθνη της περιοχής να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Για τον λόγο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, την Ιορδανία και την Αίγυπτο για τη δημιουργία μιας περιφερειακής στρατηγικής συμμαχίας, ώστε τα έθνη της Μέσης Ανατολής να μπορούν να προωθήσουν την ευημερία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την πατρίδα τους.

Χάρη στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και τη συνεργασία μας με πολλά από τα έθνη σας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι οι αιμοδιψείς δολοφόνοι που είναι γνωστοί ως ISIS έχουν εκδιωχθεί από τα εδάφη που κάποτε κατείχαν στο Ιράκ και τη Συρία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με φίλους και συμμάχους για να αρνηθούμε στους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές τρομοκράτες οποιαδήποτε χρηματοδότηση, έδαφος ή υποστήριξη ή οποιοδήποτε μέσο διείσδυσης στα σύνορά μας.

Η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Συρία είναι σπαρακτική. Οι κοινοί μας στόχοι πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, μαζί με μια πολιτική λύση που θα τιμά τη βούληση του συριακού λαού. Σε αυτό το πνεύμα, ζητάμε να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, να είστε σίγουροι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν εάν το καθεστώς Άσαντ αναπτύξει χημικά όπλα.

Συγχαίρω τον λαό της Ιορδανίας και άλλων γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες από αυτόν τον πολύ βίαιο εμφύλιο πόλεμο.

Όπως βλέπουμε στην Ιορδανία, η πιο συμπονετική πολιτική είναι η τοποθέτηση των προσφύγων όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εστίες τους, ώστε να διευκολυνθεί η ενδεχόμενη επιστροφή τους για να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας ανοικοδόμησης. Αυτή η προσέγγιση επεκτείνει επίσης τους πεπερασμένους πόρους για να βοηθήσει πολύ περισσότερους ανθρώπους, αυξάνοντας τον αντίκτυπο κάθε δολαρίου που δαπανάται.

Κάθε λύση για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του βάναυσου καθεστώτος που την τροφοδότησε και τη χρηματοδότησε: τη διεφθαρμένη δικτατορία στο Ιράν.

Οι ηγέτες του Ιράν σπέρνουν χάος, θάνατο και καταστροφή. Δεν σέβονται τους γείτονές τους, τα σύνορά τους ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των εθνών. Αντ’ αυτού, οι ηγέτες του Ιράν λεηλατούν τους πόρους του έθνους για να πλουτίσουν οι ίδιοι και να εξαπλώσουν το χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή και πολύ πέρα από αυτήν.

Ο ιρανικός λαός είναι δικαίως εξοργισμένος που οι ηγέτες του έχουν καταχραστεί δισεκατομμύρια δολάρια από το θησαυροφυλάκιο του Ιράν, έχουν καταλάβει πολύτιμα τμήματα της οικονομίας και έχουν λεηλατήσει τα θρησκευτικά κληροδοτήματα του λαού, και όλα αυτά για να γεμίσουν τις τσέπες τους και να στείλουν τους αντιπροσώπους τους να διεξάγουν πόλεμο. Δεν είναι καλό.

Οι γείτονες του Ιράν έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για την ατζέντα επιθετικότητας και επέκτασης της περιοχής [του καθεστώτος]. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή υποστήριξαν σθεναρά την απόφασή μου να αποσύρω τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη φρικτή πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και να επιβάλω εκ νέου πυρηνικές κυρώσεις.

Η συμφωνία με το Ιράν ήταν ένα απρόσμενο κέρδος για τους ηγέτες του Ιράν. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την επίτευξη της συμφωνίας, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Ιράν αυξήθηκε σχεδόν κατά 40%. Η δικτατορία χρησιμοποίησε τα κονδύλια για να κατασκευάσει πυραύλους με πυρηνικές ικανότητες, να αυξήσει την εσωτερική καταστολή, να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία και να χρηματοδοτήσει τον όλεθρο και τη σφαγή στη Συρία και την Υεμένη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία οικονομικής πίεσης για να στερήσουν από το καθεστώς τα κεφάλαια που χρειάζεται για να προωθήσει την αιματηρή ατζέντα του. Τον περασμένο μήνα, αρχίσαμε να επιβάλλουμε εκ νέου σκληρές πυρηνικές κυρώσεις που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ιράν. Πρόσθετες κυρώσεις θα επαναληφθούν στις 5 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Και συνεργαζόμαστε με τις χώρες που εισάγουν ιρανικό αργό πετρέλαιο για να μειώσουν σημαντικά τις αγορές τους.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον κορυφαίο χορηγό της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα του πλανήτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα καθεστώς που φωνάζει “Θάνατος στην Αμερική” και που απειλεί το Ισραήλ με αφανισμό, να κατέχει τα μέσα για να παραδώσει μια πυρηνική κεφαλή σε οποιαδήποτε πόλη της Γης. Απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το καθεστώς του Ιράν όσο συνεχίζεται η επιθετικότητά του. Και ζητάμε από όλα τα έθνη να στηρίξουν το λαό του Ιράν καθώς αγωνίζεται να διεκδικήσει το θρησκευτικό και δίκαιο πεπρωμένο του.

Φέτος, κάναμε επίσης άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη Μέση Ανατολή. Σε αναγνώριση του δικαιώματος κάθε κυρίαρχου κράτους να καθορίζει την πρωτεύουσά του, μετέφερα την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για ένα μέλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Αυτός ο στόχος προωθείται, δεν βλάπτεται, με την αναγνώριση των προφανών γεγονότων.

Η αμερικανική πολιτική του ρεαλισμού με αρχές σημαίνει ότι δεν θα είμαστε όμηροι παλαιών δογμάτων, απαξιωμένων ιδεολογιών και λεγόμενων ειδικών που έχουν αποδειχθεί λανθασμένοι με τα χρόνια, ξανά και ξανά. Αυτό ισχύει όχι μόνο σε θέματα ειρήνης, αλλά και σε θέματα ευημερίας.

Πιστεύουμε ότι το εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επωφεληθούν άλλο.

Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν την οικονομία τους – τη μεγαλύτερη, μακράν, στη Γη – με λίγους όρους. Επιτρέψαμε σε ξένα αγαθά από όλο τον κόσμο να διέρχονται ελεύθερα από τα σύνορά μας.

Ωστόσο, άλλες χώρες δεν μας παραχώρησαν δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές τους σε αντάλλαγμα. Ακόμη χειρότερα, ορισμένες χώρες καταχράστηκαν το άνοιγμά τους για να απορρίπτουν τα προϊόντα τους, να επιδοτούν τα αγαθά τους, να στοχεύουν τις βιομηχανίες μας και να χειραγωγούν τα νομίσματά τους για να αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι της χώρας μας. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό μας έλλειμμα διογκώθηκε σε σχεδόν 800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Για το λόγο αυτό, επαναδιαπραγματευόμαστε συστηματικά τις προβληματικές και κακές εμπορικές συμφωνίες.

Τον περασμένο μήνα, ανακοινώσαμε μια πρωτοποριακή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού. Και μόλις χθες, βρισκόμουν μαζί με τον Πρόεδρο Μουν για να ανακοινώσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ολοκαίνουργιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κορέας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Πολλά έθνη σε αυτή την αίθουσα θα συμφωνήσουν ότι το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη αλλαγής. Για παράδειγμα, έγιναν δεκτές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου χώρες που παραβιάζουν κάθε αρχή στην οποία βασίζεται ο οργανισμός. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά άλλα έθνη παίζουν με τους κανόνες, οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν τον κυβερνητικό βιομηχανικό σχεδιασμό και τις κρατικές επιχειρήσεις για να νοθεύσουν το σύστημα προς όφελός τους. Επιδίδονται σε ανελέητο ντάμπινγκ προϊόντων, αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν πάνω από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θέσεων εργασίας στον τομέα του χάλυβα, και 60.000 εργοστάσια μετά την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ. Και έχουμε συσσωρεύσει εμπορικά ελλείμματα ύψους 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει. Δεν θα ανεχόμαστε πλέον μια τέτοια κατάχρηση. Δεν θα επιτρέψουμε να θυματοποιούνται οι εργαζόμενοί μας, να εξαπατώνται οι εταιρείες μας και να λεηλατείται και να μεταφέρεται ο πλούτος μας. Η Αμερική δεν θα απολογηθεί ποτέ για την προστασία των πολιτών της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις ανακοίνωσαν δασμούς σε άλλα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά προϊόντα, συνολικά, μέχρι στιγμής, 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχω μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τον φίλο μου, τον Πρόεδρο Σι, αλλά έχω καταστήσει σαφές ότι η εμπορική μας ανισορροπία δεν είναι απλώς αποδεκτή. Οι στρεβλώσεις της κινεζικής αγοράς και ο τρόπος με τον οποίο συναλλάσσεται δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Όπως έχει αποδείξει η κυβέρνησή μου, η Αμερική θα ενεργεί πάντα προς το εθνικό μας συμφέρον.

Μίλησα ενώπιον αυτού του σώματος πέρυσι και προειδοποίησα ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε γίνει μια σοβαρή πρόκληση ντροπής για αυτόν τον θεσμό, προστατεύοντας τους κατάφωρους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ χτυπούσε την Αμερική και τους πολλούς φίλους της.

Η πρέσβειρά μας στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley, παρουσίασε μια σαφή ατζέντα για μεταρρύθμιση, αλλά παρά τις αναφερθείσες και επανειλημμένες προειδοποιήσεις, δεν ελήφθη καμία απολύτως δράση.

Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν τη μόνη υπεύθυνη πορεία: Αποχωρήσαμε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να τεθεί σε ισχύ πραγματική μεταρρύθμιση.

Για παρόμοιους λόγους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παράσχουν καμία υποστήριξη για την αναγνώριση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Όσον αφορά την Αμερική, το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία, καμία νομιμότητα και καμία εξουσία. Το ΔΠΔ διεκδικεί σχεδόν καθολική δικαιοδοσία επί των πολιτών κάθε χώρας, παραβιάζοντας όλες τις αρχές της δικαιοσύνης, της αμεροληψίας και της δέουσας διαδικασίας. Δεν θα παραδώσουμε ποτέ την κυριαρχία της Αμερικής σε μια μη εκλεγμένη, μη υπόλογη, παγκόσμια γραφειοκρατία.

Η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού.

Σε όλο τον κόσμο, τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να υπερασπιστούν τις απειλές κατά της κυριαρχίας όχι μόνο από την παγκόσμια διακυβέρνηση, αλλά και από άλλες, νέες μορφές εξαναγκασμού και κυριαρχίας.

Στην Αμερική, πιστεύουμε ακράδαντα στην ενεργειακή ασφάλεια για εμάς και τους συμμάχους μας. Έχουμε γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας οπουδήποτε στη Γη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξάγουν την άφθονη, προσιτή προσφορά μας σε πετρέλαιο, καθαρό άνθρακα και φυσικό αέριο.

Ο ΟΠΕΚ και τα έθνη του ΟΠΕΚ, ως συνήθως, κλέβουν τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό δεν μου αρέσει. Σε κανέναν δεν πρέπει να αρέσει. Υπερασπιζόμαστε πολλά από αυτά τα έθνη για το τίποτα, και στη συνέχεια μας εκμεταλλεύονται δίνοντάς μας υψηλές τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό.

Θέλουμε να σταματήσουν να αυξάνουν τις τιμές, θέλουμε να αρχίσουν να μειώνουν τις τιμές, και πρέπει να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη στρατιωτική προστασία από εδώ και στο εξής. Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε – αυτές τις φρικτές τιμές – για πολύ ακόμα.

Η εξάρτηση από έναν μόνο ξένο προμηθευτή μπορεί να καταστήσει ένα έθνος ευάλωτο σε εκβιασμούς και εκφοβισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγχαίρουμε τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Πολωνία, που ηγήθηκαν της κατασκευής ενός αγωγού της Βαλτικής, ώστε τα έθνη να μην εξαρτώνται από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Η Γερμανία θα εξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια, αν δεν αλλάξει αμέσως πορεία.

Εδώ στο Δυτικό Ημισφαίριο, έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας από την επέλαση των επεκτατικών ξένων δυνάμεων.

Αποτελεί επίσημη πολιτική της χώρας μας από την εποχή του Προέδρου Μονρόε ότι απορρίπτουμε την ανάμειξη ξένων εθνών σε αυτό το ημισφαίριο και στις δικές μας υποθέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν πρόσφατα τους νόμους μας για να ελέγχουν καλύτερα τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας για απειλές εθνικής ασφάλειας και καλωσορίζουμε τη συνεργασία με χώρες σε αυτή την περιοχή και σε όλο τον κόσμο που επιθυμούν να πράξουν το ίδιο. Πρέπει να το κάνετε για τη δική σας προστασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται επίσης με εταίρους στη Λατινική Αμερική για να αντιμετωπίσουν τις απειλές κατά της κυριαρχίας από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Η ανοχή στον ανθρώπινο αγώνα και στην παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων δεν είναι ανθρώπινη. Είναι κάτι φρικτό που συμβαίνει, σε επίπεδα που κανείς δεν έχει ξαναδεί. Είναι πολύ, πολύ σκληρό.

Η παράνομη μετανάστευση χρηματοδοτεί εγκληματικά δίκτυα, αδίστακτες συμμορίες και τη ροή θανατηφόρων ναρκωτικών. Η παράνομη μετανάστευση εκμεταλλεύεται ευάλωτους πληθυσμούς, πλήττει σκληρά εργαζόμενους πολίτες και έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο εγκληματικότητας, βίας και φτώχειας. Μόνο με τη διατήρηση των εθνικών συνόρων, καταστρέφοντας τις εγκληματικές συμμορίες, μπορούμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο και να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό θεμέλιο για την ευημερία.

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε έθνους σε αυτή την αίθουσα να καθορίσει τη δική του μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα, όπως ζητάμε και από τις άλλες χώρες να σεβαστούν το δικό μας δικαίωμα να κάνουμε το ίδιο – πράγμα που κάνουμε. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν στο νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Η μετανάστευση δεν πρέπει να διέπεται από ένα διεθνές όργανο που δεν λογοδοτεί στους δικούς μας πολίτες.

Τελικά, η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στη μεταναστευτική κρίση είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να χτίσουν ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον στις χώρες τους. Να κάνουμε τις χώρες τους και πάλι μεγάλες.

Επί του παρόντος, γινόμαστε μάρτυρες μιας ανθρώπινης τραγωδίας, ως παράδειγμα, στη Βενεζουέλα. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την αγωνία που προκαλεί το σοσιαλιστικό καθεστώς Μαδούρο και οι Κουβανοί χορηγοί του.

Πριν από λίγο καιρό, η Βενεζουέλα ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες της Γης. Σήμερα, ο σοσιαλισμός έχει χρεοκοπήσει το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος και έχει οδηγήσει το λαό του σε άθλια φτώχεια.

Σχεδόν οπουδήποτε έχει δοκιμαστεί ο σοσιαλισμός ή ο κομμουνισμός, έχει προκαλέσει δυστυχία, διαφθορά και παρακμή. Η δίψα του σοσιαλισμού για εξουσία οδηγεί σε επέκταση, εισβολή και καταπίεση. Όλα τα έθνη του κόσμου πρέπει να αντισταθούν στον σοσιαλισμό και στη δυστυχία που φέρνει σε όλους.

Σε αυτό το πνεύμα, ζητάμε από τα έθνη που έχουν συγκεντρωθεί εδώ να μας ενώσουν την έκκλησή τους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Σήμερα, ανακοινώνουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά του καταπιεστικού καθεστώτος, με στόχο τον στενό κύκλο και τους στενούς συμβούλους του Μαδούρο.

Είμαστε ευγνώμονες για όλο το έργο που επιτελούν τα Ηνωμένα Έθνη σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να οικοδομήσουν καλύτερες ζωές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός εξωτερικής βοήθειας στον κόσμο. Αλλά λίγοι μας δίνουν τίποτα. Έτσι, εξετάζουμε προσεκτικά την εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Θα εξετάσουμε τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί και αν οι χώρες που λαμβάνουν τα δολάρια και την προστασία μας έχουν τα συμφέροντά μας στην καρδιά τους.

Στο μέλλον, θα δίνουμε εξωτερική βοήθεια μόνο σε όσους μας σέβονται και, ειλικρινά, είναι φίλοι μας. Και περιμένουμε από τις άλλες χώρες να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο κόστος της άμυνάς τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να καταστήσουν τα Ηνωμένα Έθνη πιο αποτελεσματικά και πιο υπεύθυνα. Έχω πει πολλές φορές ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών, έχω πει στους διαπραγματευτές μας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πληρώνουν περισσότερο από το 25 τοις εκατό του ειρηνευτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ. Αυτό θα ενθαρρύνει άλλες χώρες να αναλάβουν δράση, να συμμετάσχουν και να μοιραστούν αυτό το πολύ μεγάλο βάρος.

Και εργαζόμαστε για τη μετατόπιση μεγαλύτερου μέρους της χρηματοδότησής μας από τις καταβαλλόμενες εισφορές στις εθελοντικές εισφορές, έτσι ώστε να μπορούμε να κατευθύνουμε τους αμερικανικούς πόρους στα προγράμματα με τις καλύτερες επιδόσεις.

Μόνο αν ο καθένας από εμάς κάνει το καθήκον του και συνεισφέρει το μερίδιό του, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις υψηλότερες προσδοκίες του ΟΗΕ. Πρέπει να επιδιώξουμε την ειρήνη χωρίς φόβο, την ελπίδα χωρίς απόγνωση και την ασφάλεια χωρίς συγγνώμη.

Καθώς κοιτάμε γύρω μας σε αυτή την αίθουσα, όπου έχει διαδραματιστεί τόση ιστορία, σκεφτόμαστε τους πολλούς πριν από εμάς που ήρθαν εδώ για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των εθνών τους και των καιρών τους. Και οι σκέψεις μας στρέφονται στο ίδιο ερώτημα που διατρέχει όλες τις ομιλίες και τα ψηφίσματά τους, κάθε λέξη και κάθε ελπίδα. Είναι το ερώτημα τι είδους κόσμο θα αφήσουμε στα παιδιά μας και τι είδους έθνη θα κληρονομήσουν.

Τα όνειρα που γεμίζουν αυτή την αίθουσα σήμερα είναι τόσο διαφορετικά όσο και οι άνθρωποι που έχουν ανέβει σε αυτό το βήμα, και τόσο διαφορετικά όσο και οι χώρες που εκπροσωπούνται εδώ σε αυτό το σώμα. Είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Είναι πραγματικά μια μεγάλη, μεγάλη ιστορία.

Υπάρχει η Ινδία, μια ελεύθερη κοινωνία με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, η οποία κατάφερε να βγάλει με επιτυχία αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να τους εντάξει στη μεσαία τάξη.

Υπάρχει η Σαουδική Αραβία, όπου ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος επιδιώκουν νέες τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχει το Ισραήλ, που γιορτάζει με υπερηφάνεια τα 70 χρόνια μιας ακμάζουσας δημοκρατίας στους Αγίους Τόπους.

Στην Πολωνία, ένας σπουδαίος λαός υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την κυριαρχία του.

Πολλές χώρες επιδιώκουν τα δικά τους μοναδικά οράματα, οικοδομούν το δικό τους ελπιδοφόρο μέλλον και κυνηγούν τα δικά τους υπέροχα όνειρα για το πεπρωμένο, την κληρονομιά και την πατρίδα.

Όλος ο κόσμος είναι πλουσιότερος, η ανθρωπότητα είναι καλύτερη, εξαιτίας αυτού του όμορφου αστερισμού των εθνών, καθένα πολύ ξεχωριστό, καθένα πολύ μοναδικό, καθένα λαμπερό στο δικό του μέρος του κόσμου.

Σε κάθε ένα από αυτά, βλέπουμε την τρομερή υπόσχεση ενός λαού που συνδέεται με ένα κοινό παρελθόν και εργάζεται για ένα κοινό μέλλον.

Όσο για τους Αμερικανούς, ξέρουμε τι είδους μέλλον θέλουμε για τους εαυτούς μας. Ξέρουμε τι είδους έθνος πρέπει να είναι πάντα η Αμερική.

Στην Αμερική, πιστεύουμε στο μεγαλείο της ελευθερίας και στην αξιοπρέπεια του ατόμου. Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση και στο κράτος δικαίου. Και εκτιμούμε την κουλτούρα που στηρίζει την ελευθερία μας – μια κουλτούρα που βασίζεται σε ισχυρές οικογένειες, βαθιά πίστη και έντονη ανεξαρτησία. Γιορτάζουμε τους ήρωές μας, εκτιμούμε τις παραδόσεις μας και, πάνω απ’ όλα, αγαπάμε τη χώρα μας.

Μέσα σε όλους όσους βρίσκονται σήμερα σε αυτή τη μεγάλη αίθουσα και σε όλους όσους ακούν σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η καρδιά ενός πατριώτη που νιώθει την ίδια ισχυρή αγάπη για το έθνος σας, την ίδια έντονη πίστη στην πατρίδα σας.

Το πάθος που καίει στις καρδιές των πατριωτών και στις ψυχές των εθνών έχει εμπνεύσει μεταρρυθμίσεις και επαναστάσεις, θυσίες και ανιδιοτέλεια, επιστημονικές ανακαλύψεις και υπέροχα έργα τέχνης.

Το καθήκον μας δεν είναι να το διαγράψουμε, αλλά να το αγκαλιάσουμε. Να οικοδομήσουμε μαζί του. Να αντλήσουμε από την αρχαία σοφία της. Και να βρούμε μέσα της τη θέληση να κάνουμε τα έθνη μας μεγαλύτερα, τις περιοχές μας ασφαλέστερες και τον κόσμο καλύτερο.

Για να απελευθερώσουμε αυτό το απίστευτο δυναμικό του λαού μας, πρέπει να υπερασπιστούμε τα θεμέλια που τα καθιστούν όλα αυτά δυνατά. Τα κυρίαρχα και ανεξάρτητα έθνη είναι το μόνο όχημα όπου η ελευθερία έχει ποτέ επιβιώσει, η δημοκρατία έχει ποτέ αντέξει ή η ειρήνη έχει ποτέ ευημερήσει. Και γι’ αυτό πρέπει να προστατεύσουμε πάνω απ’ όλα την κυριαρχία μας και την πολύτιμη ανεξαρτησία μας.

Όταν το κάνουμε, θα βρούμε νέους δρόμους συνεργασίας να ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Θα βρούμε μέσα μας νέο πάθος για την ειρήνευση. Θα βρούμε νέο σκοπό, νέα αποφασιστικότητα και νέο πνεύμα να ανθίζουν γύρω μας και να κάνουν τον κόσμο μας πιο όμορφο για να ζούμε.

Ας επιλέξουμε, λοιπόν, μαζί ένα μέλλον πατριωτισμού, ευημερίας και υπερηφάνειας. Ας επιλέξουμε την ειρήνη και την ελευθερία αντί της κυριαρχίας και της ήττας. Και ας έρθουμε εδώ σε αυτό το μέρος για να σταθούμε υπέρ του λαού μας και των εθνών του, για πάντα ισχυροί, για πάντα κυρίαρχοι, για πάντα δίκαιοι και για πάντα ευγνώμονες για τη χάρη και την καλοσύνη και τη δόξα του Θεού.

Σας ευχαριστώ. Ο Θεός να σας ευλογεί. Και ο Θεός να ευλογεί τα έθνη του κόσμου.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.