Η μέρα της νίκης: 9 Μαίου 1945, το τέλος του πολέμου που η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά


Η 9η Μαίου είναι η ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, η ημέρα που ηττήθηκε ο ναζισμός.

Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς. Περίπου το 2.5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από αυτούς, 40-45 εκατομμύρια ήταν άμαχοι και οι υπόλοιποι 20-25 εκατομμύρια στρατιώτες. Το 80% των θυμάτων προέρχονταν από τους Συμμάχους και το υπόλοιπο 20% στον Άξονα. Δείτε ΕΔΩ τις μεγάλες απώλειες και ειδικά το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα. Γι΄ αυτό και την “αντάμειψαν” καταλλήλως οι “φίλοι και σύμμαχοι” της…

Η Ελλάδα με πληθυσμό 7,22 εκατ. πριν μπει στον πόλεμο είχε απώλειες 35.100 ζωών στα πεδία των μαχών, 171,800 από άμαχους που σχετίζονται με πολεμικές δράσεις (π.χ. εκκαθαρίσεις πληθυσμών) ενώ οι απώλειες από τις συνθήκες ασιτίας και κακουχίας εκτιμώνται μεταξύ 300.000 και 600.000.

Από το άθροισμα των παραπάνω καταλήγουμε σε ένα σύνολο που κινείται μεταξύ μισού εκατομμυρίου και 800 χιλ. ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό μεταφράζεται στο 7- 11,17% του συνολικού πληθυσμού της χώρας πριν εισέλθει στον πόλεμο.

Επειδή πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να “εξισωθούν” ο ναζισμός και ο κομμουνισμός είναι μάλλον χρήσιμο να θυμηθούμε ότι ο ρόλος του Κόκκινου Στρατού στην έκβαση του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ήταν καθοριστικός:

• Σ’ ένα μέτωπο, το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα, ο Κόκκινος Στρατός έδωσε ενάντια στον ναζισμό αδιάλειπτα μάχες για 1.418 μερόνυχτα.

• Κάθε λεπτό του πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς. Κάθε ώρα 507 νεκρούς. Κάθε μέρα 1.400 νεκρούς.

• Η ΕΣΣΔ έχασε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

• Πάνω από 10 εκατομμύρια οι ανάπηροι και οι τραυματίες.

• Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ σε υλικές ζημιές το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερο απ’ αυτό που κατέβαλαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί.

• Πάνω από 1.700 πόλεις, πάνω από 70.000 χωριά, πάνω από 30.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, πάνω από 100.000 συνεταιριστικές μονάδες, αμέτρητες χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες έγιναν στάχτη στο έδαφος της ΕΣΣΔ από τους ναζί.Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.