Σαν σήμερα απεβίωσε ένας εκ των τελευταίων μεγάλων της Ελληνικής Βιομηχανίας.Ο Απόστολος Πίτσος


 


 

Πλήρης ημερών και με απόλυτη διαύγεια πνεύματος μέχρι τις τελευταίες του στιγμές, «έφυγε» από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου, σε ηλικία 104 ετών και έξι μηνών ο Απόστολος Πίτσος. Ο εκλιπών έφυγε από τη ζωή ανάμεσα στην οικογένειά του, ήσυχα στο σπίτι του.

Όντας ο πατριάρχης της ομώνυμης ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών, συνέδεσε τη σταδιοδρομία του με την απογείωση της. Στηρίχθηκε στη δημιουργική παραγωγή, εφοδιάζοντας για αρκετές δεκαετίες τα ελληνικά νοικοκυριά με τα ομώνυμα προϊόντα του εργοστασίου του, κουζίνες, ψυγεία, απορροφητήρες, και άλλες συναφείς συσκευές οικιακής χρήσης.

Ο εμβληματικός βιομήχανος γεννήθηκε στους Αμπελοκήπους των Αθηνών στις 29 Ιουνίου 1918. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή, όπου στην τρίτη τάξη συμμαθητής του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Μάλιστα όντας ο γηραιότερος εν ζωή απόφοιτος μετέφερε την εικόνα της προπολεμικής Γερμανικής Σχολής με τις διηγήσεις αλλά και το βιβλίο του, που εξέδωσε το 2020 σε ηλικία 102 (!) ετών.

Το 1937 έφυγε για τη Γερμανία, όπου σπούδασε μηχανολόγος. Το 1959 το εργοστάσιο της Πίτσος ξεκίνησε την παραγωγή σύγχρονων ψυγείων σε νέο εργοστάσιο, ενώ σύντομα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και την παραγωγή ευρέως φάσματος από σύγχρονες οικιακές συσκευές της εποχής, περιλαμβανομένων και τηλεοράσεων. Το 1976 η εταιρεία αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Είκοσι χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε «BSP ΑΒΕ Οικιακών Συσκευών».

Οι κατασκευαστές Gaggenau και Neff εντάχθηκαν στην εταιρεία το 1998 και το 2002 αντίστοιχα. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονταν στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στην Αθήνα και η εταιρεία απασχολούσε συνολικά 1.400 άτομα. Τον Οκτώβριο του 2020 η Πίτσος ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ελλάδα και την μετεγκατάστασή του στην Τουρκία. Το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά στις 31 Μαρτίου 2021.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.