Ο εγκατελειμένος ναός της Παλληνίδος Αθηνάς..

 η μορφή που είχε ο ναός σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π κ. Μανόλη Κορρέ απο εδώ

Έρευνα ομάδα ΣΕΙΡΙΟΣ

Την άνοιξη του 1994 κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών ανακαλύφθηκαν από την Β εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων τα θεμέλια του Ιερού της Παλληνίδος Αθηνάς, ο οποίος χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.


Οι διαστάσεις του ναού είναι 16,35μ x 32,25μ. Είχε από 13 αράβδωτους κίονες στις μεγάλες πλευρές και 6 στις μικρές. Βρέθηκαν πολλά (~200) κομμάτια από πήλινα πτηνόμορφα ειδώλια σχετικά με την αρχαϊκή φάση του ιερού που αποδεικνύουν τη λατρεία της Αθηνάς.

Δεν βρέθηκαν όμως στη γύρω περιοχή τμήματα της ανωδομής, που σημαίνει ότι ο ναός αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε αλλού. Επιστύλια του Ιερού βρίσκονται εντοιχισμένα στο βυζαντινό ναό του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Ενα κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού και μια επιγραφή του Ιερού φυλλάσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Η γειτνίαση της Παλλήνης με την αρχαία Γαργηττό αποδεικνύεται και από άλλο αρχαίο θρύλλο που αναφέρει ότι ο Ευρυσθένης τάφηκε στη Γαργηττό ακριβώς απέναντι από τον φημισμένο αρχαίο ναό της Παλληνίδος Αθηνάς (η οποία κοσμεί και το έμβλημα του Δήμου σήμερα). Στην Παλλήνη είχε οικοδομηθεί το ιερό της "επί Παλληνίδι Αθηνάς", ακριβώς στη θέση του σημερινού ναού του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα, προς εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των Παλληνέων.


Παρά το ότι βρέθηκε το 1994, παραμένει δίχως καμία προσοχή και φροντίδα..
τίποτε δέν μαρτυρά την ύπαρξή του


ούτε κάν μία πινακίδα που να αναφέρει τι βλέπει ο περαστικός..μάλλον δέν χρειάζεται κανείς να ξέρει..άλλωστε, τα θεμέλια του ναού, βρίσκονται μέχρι και στο διπλανό οικόπεδο, που εννοείται οτι διαπερνούν και τον δρόμο που μεσολαβεί..

στην παρακείμενη παιδική χαρά όμως υπάρχει πινακίδα..
λές και δέν καταλαβαίνει κανείς οτι είναι παιδική χαρά..ενώ ένας μετρητής νερού (?) υπάρχει εντός του χώρου του ναού..!


τι άλλο να πεί κανείς..
περαστικά μας..καλά έλεγε ένας φίλος μου
"δέν φοβάμαι τον υπουργό πολιτισμού, φοβάμαι τον πολιτισμό του υπουργού"πηγή ομάδα ΣΕΙΡΙΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.