Είναι το σύμπαν ένα τεράστιο ολόγραμμα;

Είναι το σύμπαν ένα τεράστιο ολόγραμμα; συνέντευξη
Φεβρουάριος 2017. Ο Κώστας Σκενδέρης, ένας Έλληνας επιστήμονας, καθηγητής Μαθηματικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, υποστηρίζει ότι μαζί με την ομάδα του ανακάλυψαν τις πρώτες απτές ενδείξεις από παρατηρήσεις ότι το σύμπαν μας δεν αποτελεί παρά ένα γιγάντιο και πολύπλοκο ολόγραμμα, μέσα στο οποίο ζούμε όλοι.

Οι φυσικοί και αστροφυσικοί από τη Βρετανία, την Ιταλία και τον Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters», ισχυρίζονται ότι οι ανωμαλίες που ανακάλυψαν μελετώντας την ακτινοβολία που δημιουργήθηκε 375.000 χρόνια μετά την μεγάλη έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ) τους οδηγούν σε μια ολογραφική εξήγηση του σύμπαντος. 

Η ολογραφική αρχή (holographic principle) είναι μία ιδιότητα προβλεπόμενη από τις θεωρίες των χορδών και εικάζεται ότι αποτελεί ιδιότητα της κβαντικής βαρύτητας. Σύμφωνα με αυτή, η περιγραφή ενός όγκου του χώρου μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κωδικοποιημένη σε μια επιφάνεια που συνορεύει με τον όγκο και είναι λιγότερων διαστάσεων. Έτσι, εφόσον το σύμπαν που αντιλαμβανόμαστε είναι τριών διαστάσεων, το ολόγραμμά του πρέπει, σύμφωνα με την θεωρία, να δημιουργείται από μια επιφάνεια δύο διαστάσεων. 

Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ενδείξεις περί σύμπαντος-ολογράμματος στις παρατηρήσεις της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο «Πλανκ» είναι τόσες, όσες και εκείνες που στηρίζουν την παραδοσιακή εξήγηση για το σύμπαν, με βάση τη θεωρία του «κοσμικού πληθωρισμού». 

Η θεωρία προκαλεί τεράστια εντύπωση καθώς, σύμφωνα με τον κ. Σκενδέρη, δέχεται τόσο τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, όσο και την κβαντομηχανική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν επαληθευτεί, μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά στο άγιο δισκοπότηρο της σύγχρονης φυσικής.

Τη θεωρία που περιγράφει την αρχή της δημιουργίας του κόσμου μας. 

Πόσο κοντά βρισκόμαστε όμως στην απόδειξή της; Σε αυτό και σε άλλα ερωτήματα απαντά ο κ. Σκενδέρης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο zougla.gr...

Δείτε τη συνέντευξη:
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μέσω διαδικτύου από το Σαουθάμπτον, ο επιστήμονας εξηγεί την ουσία της ανακάλυψής του και το αν θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολιστικής… θεωρίας των πάντων!

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μέσω διαδικτύου από το Σαουθάμπτον, ο επιστήμονας εξηγεί την ουσία της ανακάλυψής του και πώς μπορεί η ολογραφική θεωρία να εκσυγχρονίσει τις ήδη υπάρχουσες«Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 προτάθηκε για πρώτη φορά η ολογραφική θεωρία κι από τότε η έρευνα έχει εξελιχθεί πολύ -ολογραφικά παραδείγματα βρέθηκαν και στη θεωρία των χορδών. Τα τελευταία 8 χρόνια ασχολούμαι με το πώς θα αξιοποιήσουμε την ολογραφική θεωρία στην κοσμογραφία.  Κι αυτό διότι η θεωρία της σχετικότητας και η κβαντομηχανική δεν μπορούν να εξηγήσουν επαρκώς την κοσμογονική θεωρία. Χρειάζεται λοιπόν μια νέα θεωρία που θα ενσωματώνει τις παλιές και θα εξηγεί τα φαινόμενα που δεν εξηγούνταν μέχρι τώρα», επισημαίνει. 

Γιατί ξεκίνησε εξ΄ αρχής η έρευνα γύρω από την ολογραφική θεωρία; «Μια κβαντική θεωρία της βαρύτητας μπορείς να την καταλάβεις καλύτερα αν χρησιμοποιήσεις μια θεωρία χωρίς βαρύτητα, σε μία διάσταση λιγότερη, από τις τρεις που αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή στις δύο. Αυτό που λέμε είναι ότι το σύμπαν μπορεί να περιγραφεί μέσω της ολογραφίας – ξεκινάει η ερμηνεία του από τις δύο διαστάσεις και λόγω των αλληλεπιδράσεων των σωματιδίων στις δύο διαστάσεις, τότε δημιουργείται η τρίτη διάσταση και η βαρύτητα. Έτσι, η θεωρία της σχετικότητας καθίσταται συνέπεια της ολογραφικής θεωρίας», εξηγεί.«Εμείς ουσιαστικά μέσω της θεωρίας εξηγήσαμε αυτά τα κενά των προηγούμενων θεωριών. Επίσης, πάντα από θεωρητικής πλευράς, οι περισσότεροι φυσικοί θεωρούν ότι η ολογραφική θεωρία είναι σωστή»...

Τελικά… είμαστε εκφάνσεις φωτονίων σε τρισδιάστατη μορφή;

«Με τη θεωρία αυτή επανακαθορίζονται και ανοίγει η συζήτηση για πολλά φιλοσοφικά ζητήματα. Ειδικότερα, κάποια φιλοσοφικά ζητήματα μετατρέπονται πλέον σε επιστημονικά ερωτήματα. Τι υπήρχε στο σύμπαν πριν ξεκινήσει ο χρόνος όπως τον κατανοούμε τώρα; Σε αυτό το στάδιο της έρευνας βρισκόμαστε»…

ΠΗΓΗ www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.