Λαχανόκηποι στο... μπαλκόνι: ψυχική ηρεμία, κίνηση, φρεσκάδα στο τραπέζι

Οι αστικοί λαχανόκηποι του ΑΠΘ έφεραν στο προσκήνιο της διαβίωσης στην πόλη τον παλιό, γνώριμο στις παλαιότερες γενιές «μπαχτσέ», όταν πριν από 8 χρόνια έγιναν γνωστοί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Έτσι, σήμερα, είναι εφικτό «χωρίς πολύ κόπο ή χρήμα», η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις συγκεκριμένες δράσεις «να αποτελέσει κίνητρο για μια ευχάριστη ενασχόληση στις πολυκατοικίες, τις μονοκατοικίες και όπου είναι εφικτή μια περιορισμένη καλλιέργεια λαχανικών», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Αναστάσιος Λιθουργίδης, διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ, που βρίσκεται στην περιοχή «Πράσινα Φανάρια» της Θέρμης.
«Όπως και στην περίπτωση των Περιαστικών Λαχανόκηπων, το οικονομικό όφελος είναι ίσως το τελευταίο στη λίστα των κινήτρων μας για να δημιουργήσουμε στο μπαλκόνι μας μια γωνιά "μικροκαλλιέργειας", όπως θα την ονομάζαμε», τονίζει ο κ. Λιθουργίδης, δίνοντας κάποιες βασικές συμβουλές για τους επίδοξους μικροκαλλιεργητές της εποχής του κορονοϊού.
«Θα είναι μια ακόμη ευκαιρία να βγαίνουμε στο μπαλκόνι και να δεχόμαστε και τις ευεργετικές αχτίδες του ήλιου που θα μας επισκέπτεται πιο συχνά όσο μπαίνουμε στην Απρίλιο», αναφέρει ο διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ, επισημαίνοντας πως με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι εφικτό να αποκτήσει κανείς και τα βασικά υλικά για να ξεκινήσει, αφού με βάση το ισχύον πλαίσιο κανονισμών είναι ανοιχτά για συναλλαγές τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Έτσι, μπορεί κανείς, εφόσον το αποφασίσει, «να προμηθευτεί τις γλάστρες που χρειάζεται, όπως και χώμα, μικροεργαλεία, σπόρους και σπορόφυτα», τονίζει ο κ. Λιθουργίδης.

Όλοι μπορούμε να φτιάξουμε μια γωνιά

«Όποιος διαθέτει ακόμη και μικρού μεγέθους μπαλκόνι, μπορεί να σπείρει, να φυτέψει εκτός από λουλούδια και λαχανικά αλλά και αρωματικά φυτά. Αυτό μπορεί να γίνει σε μικρές γλάστρες -μία για κάθε είδος- και η φύτευση μπορεί να αφορά αρχικά αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, δυόσμο, λεβάντα, θυμάρι, κ.ά», επισημαίνει ο κ. Λιθουργίδης.
Μάλιστα, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να πάει τη δράση του ένα βήμα παρακάτω. «Σε μέτριες γλάστρες μπορεί κανείς να φυτέψει δύο με τρεις πιπεριές, δύο με τρεις ντομάτες για να έχει στοιχειωδώς λίγα λαχανικά. Αυτά τα υλικά θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο φαγητό του», προσθέτοντας έτσι «και γεύση και φρέσκα υλικά, αφού μένουμε όλοι σήμερα σπίτι και παρακολουθούμε πληθώρα εκπομπών μαγειρικής», εξηγεί ο διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ.
Ο κ. Λιθουργίδης εστιάζει τέλος και σ' ένα «παράπλευρο» -αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στις παρούσες συνθήκες- όφελος του «μίνι μπαχτσέ» στο μπαλκόνι. «Όλα τα παραπάνω, πέραν της χρηστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, μας βοηθούν να απασχολούμαστε με κάτι, να κινούμαστε και φυσικά μια τέτοια φύτευση θα βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση», σημειώνει με έμφαση.
«Μόλις βέβαια αρθούν οι περιορισμοί, αν θέλουμε, παίρνουμε έναν κήπο στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ και στη συνέχεια καλλιεργούμε άνετα τα λαχανικά μας με κάποια, μάλιστα, σχετική εμπειρία πια», καταλήγει ο ειδικός επιστήμονας του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.