Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακαρίου .. 8η Μαρτίου1970


Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακαρίου .. 8η  Μαρτίου1970 

του Σπυρου Χατζαρα

Οργανωτές της επιχείρησης δολοφονίας του Μακάριου ήταν ο συνταγματάρχης Δ. Παπαποστόλου,  ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης και ο σωματοφύλακας του Μακαρίου Αθανάσιος Πουλίτσας. Αν επιτύχανε η απόπειρα Πρόεδρος θα γινόταν ο Κληρίδης. 

Το σχέδιο για τη δολοφονία του Μακάριου είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1970, κατά την επιστροφή του Μακαρίου από την Κένυα. Την επίθεση ανέλαβαν οκτώ άνδρες από την Εθνική Αντίσταση του Μιχαλάκη Ρωσσίδη και από τους εμπίστους του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη. 
Οι συνωμότες χτύπησαν το ελικόπτερο του Αρχιεπισκόπου , από την Ταράτσα του Παγκύπριου Γυμνασίου, με ένα «Μπρεν», καθώς απογειωνόταν από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου. 
Ο χειριστής του ελικοπτέρου, ο Έλλην ταγματάρχης Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, αν και σοβαρά τραυματισμένος στην κοιλιά, κατόρθωσε να προσγειώσει το ελικόπτερο σε κοντινό οικόπεδο. 

Ο Μακάριος, μετά την προσγείωση δεν απομακρύνθηκε του Ε/Π, αλλά έσπευσε στο παρακείμενο δρόμο, όπου σταμάτησε ένα διερχόμενο φορτηγάκι και με την βοήθεια του οδηγού, μετέφεραν τον Ταγματάρχη Παπαδογιάννη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και μετά επέστρεψε στον χώρο προσγείωσης. 

Σχεδόν αμέσως συνελήφθησαν 11 άτομα από τους οποίους καταδικάστηκαν αργότερα 4. 
Οι Αδάμος Χαρίτωνος, Αντωνάκης Γεναγρίτης, Αντωνάκης Σολομώντος και Γεώργιος Ταλιαδώρος. 
Από την Αθήνα , γνώριζαν το σχέδιο, το κλιμάκιο της Cia, και ο Ταξίαρχος της Στοάς του «Πυθαγόρα» Δημήτριος Ιωαννίδης, που είχε σιωπήσει για την απόπειρα κατά του αδελφού Παπαδόπουλο όπως επίσης ο «αδελφός» Κωνσταντίνος Ασλανίδης.

Απο το 1968 .πριν την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Παπαδοπουλου 

Ως γνωστόν , η Cia και επομένως ΚΥΠ γνώριζαν την παρουσία του Αλέκου Παναγούλη στην Κύπρο και τις επαφές του για να οργανωθεί η δολοφονία του Γεωργίου Παπαδόπουλου. 

Ο υπουργός εσωτερικών και αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολύκαρπος Γιωρκάτζης εντόπισε τον Παναγούλη και τον βοήθησε με τα εκρηκτικά μεν, αλλά ενημέρωσε δε και τους Ασλανίδη – Ιωαννίδη, προσωπικά. 
Η απόπειρα απέτυχε και ο Γιωρκάτζης υποχρεώθηκε σε παραίτηση. (1968). Στις 5 Μαρτίου του 1969, ο Γεωρκάτζης μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχαν δημιουργήσει το «Ενιαίο Κόμμα Εθνικοφρόνου Παρατάξεως», με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη. 

Ο εκτελεστής του Μακαρίου σύμφωνα με το σχέδιο θα ήταν ο Αδάμος Χαρίτωνος, στον οποίο τον Ιανουάριο του 1970, παρέδωσε το πιστόλι ο Δημ. Παπαποστόλου, που του υπέδειξε, (όπως κατεθεσε στο δικαστηριο) σε περίπτωση σύλληψης να πει ότι ήταν εντεταλμένος από τον Γιωρκάτζη. Όταν ο Αδάμος είπε ότι δεν τον γνώριζε, ο Παπαποστόλου του είπε ότι «ο Γιωρκάτζης ούτως ή άλλως δεν θα ζούσε για να διαμαρτυρηθεί». 
Η δολοφονία του Γεωρκάτζη επομένως που έγινε στις 15 Μαρτίου του 1970, σε ερημική περιοχή κοντά στο χωριό Μια Μηλιά της Λευκωσίας , (μάλλον από τον Πουλίτσα) , είχε αποφασιστεί πολύ πριν. Και επειδή θυμήθηκα (χρονιάρα μέρα) τους «αδελφούς» της Χούντας , ο Κούφος, ο επονομαζόμενος και «εθνάρχης», που ανέλαβε την εξουσία το 1974 μετά την ανατροπή της βάρδιας Ιωαννίδη, ήταν μέλος της «στοάς Αριστοτέλης». 
Μπορούμε λοιπόν με σιγουριά να πούμε, ότι η κατάληψη της μισής Κύπρου από τους Τούρκους το 1974, είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ελληνικής μασονίας! 

DELTIO11

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.