Πέθανε ο τελευταίος επιζών της "Μεγάλης Απόδρασης" - Τον έσωσε το επώνυμό του από τους Ναζί - ΦΩΤΟ

 

Στα 99 του χρόνια πέθανε ο πρώην διοικητής της RAF Ρίτσαρντ Τσόρτσιλ και τελευταίος επιζών της "Μεγάλης Απόδρασης" το 1944. Ο Ρίτσαρντ Τσόρτσιλ ήταν κρατούμενος των Ναζί στη διάρκεια του πολέμου και σώθηκε επειδή οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχε συγγένεια με τον Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ.


 Ο επικεφαλής της RAF, όπου κατετάγη το 1938, ήταν ανάμεσα σε 76 άνδρες που απέδρασαν μέσα από τούνελ που είχαν σκάψει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ ΙΙΙ. Μόνο τρεις από αυτούς διέφυγαν, ενώ 50 άνδρες περικυκλώθηκαν και εκτελέστηκαν με εντολές του Χίτλερ. Ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε και πάλι τρεις ημέρες μετά. 


 Μαζί με τον συμπολεμιστή του Μπομπ Νέλσον κρύφτηκαν σε αχυρώνα αλλά όταν τους εντόπισαν οι χωρικοί τους κατέδωσαν στα γερμανικά στρατεύματα κι έτσι οδηγήθηκαν εκ νέου στο στρατόπεδο. Σύμφωνα με τις εικασίες, ο Ρσόρτσιλ δεν εκτελέστηκε λόγω του ονόματός του. 
 
 Μετά την αιχμαλωσία του, ο στρατιωτικός από το Κρέντιτον του Ντέβον υποχρεώθηκε σε εξαντλητικές πορείες μέσα στη βαρυχειμωνιά διασχίζοντας όλη τη Γερμανία. 


Η λεγόμενη "Μεγάλη Απόδραση" αποδόθηκε σε ταινία του 1963 όπου πρωταγωνιστούσαν ο Σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο και ο Στιβ ΜακΚουίν.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.