Κοινές ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από Ρωσσία και Λευκορωσσία
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας υποστηρίζει ότι: «οι ασκήσεις είναι απάντηση και στα σχέδια ορισμένων δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εναντίον του κράτους μας»

Σε κοινές ασκήσεις με πυρηνικά με τη Ρωσία πρόκειται να συμμετάσχει η Λευκορωσία σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Κρένιν σε ανάρτησή του στο Telegram, οι ασκήσεις είναι μια αντίδραση στις «ανεπιτυχείς προσπάθειες» να παρασύρουν τη χώρα «σε μια επιδημία έγχρωμων επαναστάσεων και να μας συντρίψουν με οικονομικές κυρώσεις».

Πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις είναι απάντηση και στα «σχέδια ορισμένων δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εναντίον του κράτους μας».

Πάντως ο Κρένιν δεν διευκρίνισε πότε και πού θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις. Πρόσθεσε ότι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν «τρίτες χώρες ή οποιονδήποτε άλλο», αλλά ότι η Λευκορωσία θα «κρατήσει το μπαρούτι μας στεγνό».

Είναι η δεύτερη φορά που η Λευκορωσία και η Ρωσία ασκούνται από κοινού στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αναφέρει το politico.

Το πρώτο στάδιο των κοινών ασκήσεων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Ουκρανίας που εν μέρει κατέχονται από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023 ότι η Ρωσία θα αποθηκεύσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ότι οι κεφαλές είχαν μεταφερθεί στη Λευκορωσία, αν και δεν είπε πού και πόσες.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ευρέως ως προειδοποίηση προς τη Δύση να μην παρεμβαίνει στα ζητήματα των δύο χωρών, καθώς ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ο Λουκασένκο δήλωσε μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο ότι η Λευκορωσία θα χρησιμοποιούσε τα όπλα «χωρίς δισταγμό» εάν η χώρα του δεχόταν επίθεση, ξεχωρίζοντας ως απειλή το μέλος του ΝΑΤΟ και γειτονική Πολωνία.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.