Λαγοκέφαλοι βγαίνουν έξω από τη θάλασσα σε παραλία της Κρήτης επιτίθονται σε λουόμενους


Λαγοκέφαλοι βγαίνουν έξω από τη θάλασσα σε παραλία της Κρήτης επιτίθονται σε λουόμενους

Σε παραλία στην Κρήτη,  ένα κοπάδι λαγοκέφαλων δείχνει καθαρά να μη φοβάται να βγει έξω, μετά από πέτρες που πέταξαν στη θάλασσα λουόμενοι. Όπως φαίνεται οι λαγοκέφαλοι πολλαπλασιάζονται και δείχνουν να μη φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία. Στην Κρήτη και τις υπόλοιπες θάλασσες της χώρας, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους

Οι επιθέσεις των λαγοκέφαλων σε λουόμενους έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια.

 Ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει ότι τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα. «Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τους λαγοκέφαλους, διότι είναι επιθετικοί και μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε ρηχά νερά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα από τα πιο σοκαριστικά περιστατικά συνέβη στη Σητεία, όπου ένα παιδάκι δέχτηκε επίθεση από λαγοκέφαλο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κάλυμνο, με συνολικά 6-8 γνωστά ατυχήματα. «Και αυτά είναι τα γνωστά περιστατικά. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα, αλλά δεν δημοσιοποιούνται για να μην υπάρξει ζημιά στον τουρισμό,» προσθέτει ο Ανδρουλάκης

Οι ψαράδες της Κρήτης είναι σε απόγνωση, καθώς οι λαγοκέφαλοι έχουν καταστρέψει τα εργαλεία τους και έχουν μειώσει σημαντικά τα αλιεύματά τους. Καλούν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να δράσουν άμεσα. «Ο λαγοκέφαλος έχει καταστρέψει κυριολεκτικά τους ψαράδες και το θαλάσσιο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή,» τονίζει ο Ανδρουλάκης. Δείτε το βίντεο που ανέβηκε στα social media πριν από λίγες μέρες, από παραλία στην Κρήτη.

Ο Γιώργος Τσερπές, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των λαγοκέφαλων. «Έχουν δημοσιοποιηθεί επιθέσεις σε ανθρώπους που έχουν καταλήξει ακόμη και σε ακρωτηριασμούς. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να επιτεθεί αν δει κάτι να γυαλίζει ή να κινείται,» προειδοποιεί. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο λαγοκέφαλος δεν τρώγεται και ότι πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις για να ενημερωθεί το κοινό και οι ερασιτέχνες ψαράδες.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.