Μεξικό: Η Κλαούντια Σέινμπαουμ πρώτη γυναίκα πρόεδρος – 2 νεκροί σε επιθέσεις κατά εκλογικών τμημάτων





Εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα η επικράτησή της, η κ. Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την 1η Οκτωβρίου για εξαετή θητεία

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ, υποψήφια του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος Morena στις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με τα exit poll.

Η κ. Σέινμπαουμ, 61 ετών, εξασφαλίζει 57,8% των ψήφων, ενώ η βασική αντίπαλός της, η κεντροδεξιά Σότσιλ Γκάλβες, περιορίζεται στο 29,1%, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Enkoll.

Δεύτερο exit poll, του ινστιτούτου Parametría, εμφανίζει τη διαφορά να είναι λίγο μικρότερη, στις 26 μονάδες (56-30%).

Ο επικεφαλής του κόμματος, Μάριο Ντελγάδο, διαβεβαίωνε νωρίτερα υποστηρικτές της παράταξης ότι η κ. Σέινμπαουμ, άλλοτε δήμαρχος της πρωτεύουσας, κέρδισε με «πολύ μεγάλη» διαφορά, αποφεύγοντας να δώσει ποσοστά.

Εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα η επικράτησή της, η κ. Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την 1η Οκτωβρίου για εξαετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού.

2 νεκροί σε επιθέσεις κατά εκλογικών τμημάτων

Οι εκλογές στο Μεξικό αμαυρώθηκαν από σωρεία δολοφονιών, που συνεχίστηκαν ακόμη και χθες, εν μέσω ψηφοφορίας, με δυο ανθρώπους να πέφτουν νεκροί σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα.

Η βία είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη αρχηγός του κράτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.