Μετά τις Ευρωεκλογές θα πληρωθούν τα 163 εκατ. των άμεσων ενισχύσεων του '23



Έγινε η πίστωση των  αποζημιώσεων 43 εκατ.  στα Παρακάρλια, μετά  τις Ευρωεκλογές πάει   η ουρά 163 εκατ. ευρώ άμεσων ενισχύσεων '23

Αναφέρεται για παράδειγμα παραγωγός με 14 στρέμματα αμύγδαλα που με βάση τις ανακοινώσεις περίμενε να λάβει 20.300 ευρώ και του πιστώθηκαν 2.728 ευρώ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έλαβαν στο ακέραιο τα υπεσχημένα, καθώς τα ποσά ανταποκρίνονται στη στρεμματική ενίσχυση της κάθε καλλιέργειας επί δύο (διετία). 

Στο μεταξύ, για μετά τις Ευρωεκλογές φαίνεται να πηγαίνει η σταδιακή καταβολή των 163 εκατ. ευρώ υπολοίπων  για την εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων 2023, με τους ιθύνοντες να έχουν στη διάθεσή τους σκάρτες 20 μέρες για να προλάβουν την κρίσιμη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου ώστε να βγει η χρονιά στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίχως καταλογισμούς. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δε βγαίνουν πλέον οι μέρες πριν τις 9 Ιουνίου ώστε να γίνει μία πρώτη συµπληρωµατική πληρωµή πριν τις κάλπες και δη µέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Από κει και πέρα, ο Οργανισμός Πληρωμών καλείται να κλείσει μέχρι τέλος του μήνα εκκρεμότητες ύψους 163.609.409 ευρώ. 

Το νούμερο αυτό αναλύεται σε:

ποσό 63.857.126 ευρώ για την Βασική Ενίσχυση

ποσό 9.060.660 για την Αναδιανεμητική Ενίσχυση

ποσό 3.238.920 ευρώ για τους Νέους Αγρότες

ποσό 33.266.813 για τα Οικολογικά Σχήματα 

ποσό 54.185.890 για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Επίσης υπάρχει μία ακόμη εκκρεμότητα που ακούει στο όνομα του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, τα οποία κάθε χρόνο πληρώνονται Πάσχα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και παραμένουν ως εκκρεμότητα.

Τα ποσά για τα Παρακάρλια

Το σχετικό ΦΕΚ με τα ποσά στήριξης έχει δημοσιευτεί από τις 28 Μαΐου. Το έκτακτο πακέτο στήριξης ύψους 43.082.500 ευρώ αφορά τόσο τα 119.000 πληµµυρισµένα στρέµµατα στα Παρακάρλια χωριά αλλά και αρκετούς άλλους εκ των πληγέντων από τις θεοµηνίες του Σεπτεµβρίου (Daniel – Elias) όσο και τους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους του καλοκαιριού 2023.  

Υπεύθυνος φορέας πληρωµής έχει οριστεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ µε το κονδύλι αυτό απορροφάται το σύνολο σχεδόν του Γεωργικού αποθεµατικού 2024, ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, τα ποσά στήριξης σε πλυµµηρόπληκτους Σεπτεµβρίου 2023 και πυρόπληκτους καλοκαιριού 2023 σύµφωνα µε υπουργική απόφαση είναι:

Για το σκληρό σιτάρι σε 83,2 ευρώ το στρέµµα.

Για το βαµβάκι σε 205 ευρώ/στρέµµα.

Για το καλαµπόκι (κτηνοτροφικός και ενσίρωσης) σε 195,2 ευρώ το στρέµµα.

Για το συµπύρηνο ροδάκινο σε 900 ευρώ το στρέµµα

Για τα αµύγδαλα σε 725 ευρώ το στρέµµα

Για τη βιοµηχανική ντοµάτα σε 563,5 ευρώ το στρέµµα

Για τη σποροπαραγωγή σε 220 ευρώ το στρέµµα

Να σηµειωθεί εδώ πως για τον υπολογισµό του τελικού ποσού στήριξης ανά δικαιούχο πολλαπλασιάζεται η αποζηµίωση της κάθε καλλιέργειας µε τον πολλαπλασιαστή δύο, αφού η ενίσχυση αφορά δύο χρόνια.

∆ιετής αδράνεια εκτάσεων που αποζηµιώνονται

Στην απόφαση για την ενίσχυση στα Παρακάρλια χωριά και τις λοιπές πληγείσες περιοχές, τονίζεται ότι κατά τη διετία που οι εν λόγω παραγωγοί βρίσκονται στο καθεστώς του προγράµµατος,  δεν δικαιούνται άλλη ενίσχυση από άλλο πρόγραµµα του ΠΑΑ και δεν µπορούν να συµπεριληφθούν σε ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ όπως  τα οικολογικά σχήµατα, καθώς δεν διαθέτουν καλλιέργειες. Μάλιστα, επισηµαίνεται πως στην περίπτωση που κάποιος παραγωγός, για οποιονδήποτε λόγο λάβει ενίσχυση ενώ δεν τη δικαιούται, θα επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και έντοκα. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθυµίζεται επίσης πως η η εξόφληση των λοιπών αποζηµιώσεων για τα πληµµυρισµένα, θα γίνει έως  το τέλος του Ιουνίου.

Δεν λήφθηκαν υπόψιν τα μοτίβα αμειψισποράς

Αδικημένη νιώθει μερίδα αγροτών στα Παρακάρλια χωριά αναφορικά με τα χρήματα που θα αποζημιωθούν για την υποχρεωτική διετή αδράνεια στην οποία βάζουν τα αγροτεμάχιά τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου, το πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα που τέθηκε στον βουλευτή από τους αγρότες των χωριών στο πλαίσιο περιοδείας του. 

Όπως επισήμαναν, πολλοί νιώθουν αδικημένοι, καθώς οι ενισχύσεις υπολογίζονται με βάση την καλλιέργεια που δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ του 2023 και όχι έναν μέσο όρο εισοδήματος από τις καλλιέργειες των προηγουμένων ετών, δεδομένου ότι η εναλλαγή καλλιεργειών αποτελεί πάγια γεωργική, αλλά και επιστημονικά επιβεβλημένη πρακτική. Κραυγαλέο παράδειγμα ανέφεραν την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, η οποία αν και δεν μπορεί για δυο συνεχόμενα έτη να καλλιεργείται στο ίδιο χωράφι, ωστόσο με αυτό τον τρόπο υπολογίστηκε η ενίσχυση που δίνεται εφάπαξ για δυο χρόνια στις πλημμυρισμένες περιοχές. 

Αντιθέτως, αδικούνται κατάφορα οι παραγωγοί που η πλημμύρα τους βρήκε με καλλιέργεια σιτηρών, καθώς στην Απόφαση προδικάζεται ότι και την επόμενη χρόνια θα καλλιεργούσαν σιτηρά, ενώ συχνά στον κάμπο χρησιμοποιούνται για να «ξεκουράσουν» το χωράφι και να ακολουθήσει δυναμική καλλιέργεια ντομάτας ή βαμβακιού στο ίδιο αγροτεμάχιο.

agronews

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.