Δημοαίευμα της El Pais, αναφέρει ότι πέντε χώρες θα προβούν πιθανά στις 21 Μαϊου σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.






Πέντε χώρες, Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Μάλτα φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν από κοινού σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Πιθανότερη ημερομηνία είναι η προσεχής Τρίτη, 21 Μαΐου, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών και 48 ώρες πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου – γράφει η ισπανική El Pais.

Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που σπάει την αδράνεια της ευρωπαϊκής ηγεσίας στις Βρυξέλλες και την στάση κάποιων πρωτευουσών που απλώς παρατηρούν την δυναμική των εξελίξεων και αφήνουν στις ΗΠΑ να διαχειριστούν την κρίση. Μένει να δούμε εάν η Ελλάδα θα συνταχθεί με τις πέντε χώρες ή θα παραμείνει στην πλευρά της Γερμανίας και των Βρυξελλών.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Κράτους της Παλαιστίνης είναι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Κράτους της Παλαιστίνης. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο κράτος. Οι χώρες έχουν ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς και το κράτος της Παλαιστίνης έχει πρεσβεία στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του 2015, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα, κατά την παρουσία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, να συστήσει στην κυβέρνηση την πλήρη αναγνώριση, με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά.

Όπως μεταδίδει το Middle East Monitor, ορισμένα ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο επίσημης αναγνώρισης του Κράτους της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με χθες το RTE της Ιρλανδίας.

«Οι επαφές μεταξύ του Δουβλίνου και της Μαδρίτης, καθώς και μεταξύ της Σλοβενίας και της Μάλτας, έχουν ενταθεί με σκοπό οι χώρες να αναγνωρίσουν από κοινού το παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε το ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Ένας εκπρόσωπος του Ιρλανδού Υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας Michael Martin επιβεβαίωσε ότι αυτές οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είναι γνωστό ότι η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Νορβηγία υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους που ηγείται η Ισπανία. Το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζεται επί του παρόντος από οκτώ μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κύπρος και Σουηδία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αναμένει από ορισμένες χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη.

Σήμερα (2024) συνολικά 140 ανεξάρτητα κράτη μέλη του ΟΗΕ και 2 μη μέλη (Δυτική Σαχάρα και Βατικανό) αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης (δείτε εδώ την λίστα)

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.