Πληρωμές:Επανέρχεται δριμύτερο το θέμα πληρωμών, θυμός για χαράτσι eco-schemes





Βαριά σκιά έχει αφήσει στον αγροτικό κόσμο η τελευταία μεγάλη πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων, με την… πλάνη των eco-schemes να είναι αυτή που μονοπωλεί τη συζήτηση στα επαρχιακά καφενεία τις ημέρες του Πάσχα, με τον απόηχο να φθάνει και στα βουλευτικά γραφεία που μεταφέρουν με τη σειρά τους ανησυχία για το «τίμημα» που θα κληθεί να πληρώσει το κυβερνών κόμμα εν όψει ευρωεκλογών.

Επανέρχεται δριμύτερο το θέμα των πληρωμών θυμός στην επαρχία για τo «χαράτσι» των eco-schemes, κόστος εν όψει ευρωεκλογών

Η οργή των αγροτών φαίνεται να ξεκινάει και να μην «καταπίνεται» εύκολα, από το βαρύ παρακράτημα που κλήθηκαν να καταβάλουν για τις υπηρεσίες συμβούλων και πιστοποιητικών οργανισμών, προκειμένου να διεκδικήσουν κάτι από την πίτα των νεόφερτων οικοσχημάτων, τα οποία, ως γνωστόν, ήρθαν να υποκαταστήσουν το προηγούμενο πρασίνισμα και τα οποία εξελίχθηκαν σε… χαρά των ΚΥΔ και γενικότερα εκείνων που εξασφάλισαν ρόλο στο «τραπέζι» των 425 εκατ. ευρώ.

Χωρίς να είναι βέβαιο αν το «σκηνικό» που στήθηκε γύρω από τα οικοσχήματα είχε αξιολογηθεί δεόντως από τους υπεύθυνους για τη χάραξη και εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, το σίγουρο είναι ότι στην πράξη το θέμα ξέφυγε και το «φαγοπότι» το οποίο στήθηκε σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων της συγκεκριμένης δέσμης ενισχύσεων δεν έχει προηγούμενο.

Οι αντιδράσεις των αγροτών επ’ αυτού φθάνουν εκκωφαντικά στους βουλευτές της επαρχίας και στα κατά τόπους γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και αναμένεται να απασχολήσει ανάλογα τις επόμενες μέρες τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, ενδεχομένως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μιας και οι ευρωεκλογές είναι πολύ κοντά και η «διαρροή» που καταγράφεται στην επαρχία διευρύνεται και εξ αυτού του λόγου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή Λάρισας και πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, στην οποία φωτογραφίζεται πρώτα και κύρια η «πλάνη» των eco-schemes για την οποία ζητούνται εξηγήσεις αλλά και δεσμεύσεις ότι το «κακό» που έγινε δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Έτσι, χωρίς να κατονομάζει την… αιτία του κακού, για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με τις λεπτές ισορροπίες στην τοπική κοινωνία, κύρια όμως με το ρόλο  επηρεασμού του αγροτικού κόσμου από τα ΚΥΔ και τα γραφεία των συμβούλων, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και τονίζει ότι οι αγρότες δικαιούνται την πλήρη αλήθεια: 

Θα λαμβάνουν το ίδιο ύψος άμεσων ενισχύσεων και την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, όπως την προηγούμενη;

Αν όχι γιατί; Που κατευθύνθηκαν οι σχετικοί πόροι;

Υπήρξαν ολιγωρίες που οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα;

Και κυρίως, μπορεί και πώς να υπάρξει ουσιαστική διόρθωση στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του χρόνου, ώστε οι αγρότες να μην έχουν απώλεια εισοδήματος σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ;».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως, δείχνει να επιμένει μόνο στη «φωτεινή πλευρά» της πασχαλινής πληρωμής, αρνούμενος να δει τα «σκοτεινά σημεία» και το κλίμα δυσαρέσκειας που αυτή καλλιεργεί σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου.

Σ’ αυτό το πνεύμα, αποφεύγει να πάρει θέση για τις «γενναιόδωρες» αμοιβές των συμβούλων από τα οικοσχήματα και ενημερώνει απλά ότι οι πληρωμές θα συνεχισθούν, ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου. 

Ερωτηματικά που χρήζουν άμεσα απαντήσεων

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, δεχόμενος σωρεία τηλεφωνημάτων από διαμαρτυρόμενους αγρότες σχετικά με τις πληρωμές των ενισχύσεων που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα «οικολογικά σχήματα» προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι πρόσφατες πληρωμές για τα “οικολογικά σχήματα” έχουν εγείρει διαμαρτυρίες στις τάξεις των αγροτών διότι σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που έλαβαν ήταν κατώτερα των προσδοκιών τους. Τα “οικολογικά σχήματα”, που κατ’ ουσίαν αντικατέστησαν το “πρασίνισμα” της προηγούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στόχο αποτελεσματικότερες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη αποδείχτηκαν πολύπλοκα, επέφεραν διοικητικό άχθος και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βοηθούν στην απρόσκοπτη απόδοση των ενισχύσεων προς τους αγρότες. 

Τέλος, οι αγρότες δικαιούνται την πλήρη αλήθεια: Θα λαμβάνουν το ίδιο ύψος άμεσων ενισχύσεων και την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, όπως την προηγούμενη; Αν όχι γιατί; Που κατευθύνθηκαν οι σχετικοί πόροι; Υπήρξαν ολιγωρίες που οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα; Και κυρίως, μπορεί και πώς να υπάρξει ουσιαστική διόρθωση στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του χρόνου, ώστε οι αγρότες να μην έχουν απώλεια εισοδήματος σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ;».


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.