Ορκίστηκε για πέμπτη φορά ως πρόεδρος της Ρωσσίας ο Βλαντιμιρ Πούτιν



Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα για μια ακόμη εξαετία, την ώρα που η σχέση της χώρας του με τη Δύση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη.

Ενδεικτικό της σχέσης που έχει η Μόσχα με τη Δύση είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μποϊκόταραν την τελετή ορκωμοσίας του Ρώσου προέδρου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, που κρατά τα ηνία της Ρωσίας ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 1999, ξεκινά τη νέα του θητεία δύο και πλέον χρόνια αφότου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει το πάνω χέρι μετά από μια σειρά ανατροπών και επιδιώκει να προελάσει προς τα ανατολικά της χώρας.

Σε ηλικία 71 ετών, ο Πούτιν κυριαρχεί στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο, όπως σημειώνει το Reuters. Στη διεθνή σκηνή, ωστόσο, είναι εγκλωβισμένος σε μια αντιπαράθεση με δυτικές χώρες που κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως όχημα για να προσπαθήσουν να νικήσουν και να διαμελίσουν τη Ρωσία.

"Για τη Ρωσία, αυτή είναι η συνέχεια του δρόμου μας, αυτή είναι η σταθερότητα – μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε πολίτη στον δρόμο", δήλωσε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, στενός σύμμαχος του Πούτιν, στο Reuters πριν από την τελετή.

"Ο Πρόεδρος Πούτιν επανεξελέγη και θα συνεχίσει την πορεία, αν και μάλλον δεν αρέσει στη Δύση. Αλλά θα καταλάβουν ότι Πούτιν σημαίνει σταθερότητα για τη Ρωσία, και δεν είναι ένας τύπος ανθρώπου που ήρθε με νέες πολιτικές - είτε συνεργασίας είτε αντιπαράθεσης", πρόσθεσε.

Ο Πούτιν τον Μάρτιο σημείωσε μια συντριπτική εκλογική νίκη σε μια αυστηρά ελεγχόμενη εκλογική διαδικασία, από την οποία αποκλείστηκαν δύο ανθυποψήφιοί του, οι οποίοι είχαν ταχθεί και κατά του πολέμου, για τεχνικούς λόγους.

Ο πιο γνωστός αντίπαλός του, δε, ο Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε ξαφνικά φέτος κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε μια φυλακή στην Αρκτική, έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ένω άλλοι κορυφαίοι επικριτές βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες δεν έδωσαν το "παρών” στην τελετή ορκωμοσίας του Ρώσου προέδρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη.

"Όχι, δεν θα έχουμε εκπρόσωπο στην ορκωμοσία του", δήλωσε τη Δευτέρα ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Σίγουρα δεν θεωρήσαμε αυτές τις εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, αλλά είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας και πρόκειται να συνεχίσει με αυτή την ιδιότητα".

Η Βρετανία, ο Καναδάς και τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν επίσης να μποϊκοτάρουν την ορκωμοσία, αλλά η Γαλλία είπε ότι θα στείλει τον πρεσβευτή της.

Η Ουκρανία από την πλευρά της δήλωσε ότι η τελετή είχε στόχο να δημιουργήσει "την ψευδαίσθηση της νομιμότητας για τη σχεδόν διά βίου παραμονή στην εξουσία ενός ατόμου που έχει μετατρέψει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε επιτιθέμενο κράτος και το κυβερνών καθεστώς σε δικτατορία".

Πούτιν: Μαζί θα νικήσουμε, θα βγούμε πιο ισχυροί

Το να κυβερνώ τη Ρωσία, μια χώρα 140 εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί "ένα ιερό καθήκον", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του, αφότου ορκίστηκε για μια πέμπτη θητεία στην ηγεσία της χώρας του.

"Είναι μια μεγάλη τιμή, μια ευθύνη και ένα ιερό καθήκον", είπε ο Πούτιν, από την αίθουσα Αντρεγιέφσκι, στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα στους Ρώσους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την ορκωμοσία του, ότι θα νικήσουν "μαζί" και θα βγουν πιο "ισχυροί" από μια "δύσκολη περίοδο", μεσούσης της ένοπλης σύρραξης με την Ουκρανία.

"Είμαστε ένας ενωμένος και μεγάλος ναός και μαζί θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο (…). Μαζί θα νικήσουμε", τόνισε ενώπιον 2.500 ανθρώπων.

Επιπλέον είπε ότι η Ρωσία δεν αποκλείει τον διάλογο με τη Δύση, όμως αυτός πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι ανοικτή στο να αναπτύξει σχέσεις με άλλες χώρες, τις οποίες περιέγραψε ως την "παγκόσμια πλειοψηφία".

Το κρατικό σύστημα της Ρωσίας πρέπει να ανθεκτικό σε οποιαδήποτε απειλή και πρόκληση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.