Νέος εμπαιγμός από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ


Σε δυναμική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενάντια στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και στις απολύσεις προχώρησαν το πρωί τα σωματεία εργαζομένων της και άλλα εργατικά σωματεία της Αττικής εκφράζοντας την στήριξή τους στον αγώνα τους.

«Δεσμεύτηκαν για επενδυτή και βρήκαν παλιατζή» έγραφε ένα από τα πάνω των διαδηλωτών, που φώναξαν συνθήματα, όπως «από τη ΛΑΡΚΟ μέσα δεν θα βγούμε, αγώνας μέχρι τέλους για να δικαιωθούμε», «το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ να μην συνεχιστεί, εμείς με τα κέρδη, εμείς με τη ζωή », «αλληλεγγύη στην εργατιά της ΛΑΡΚΟ, αντίσταση αγώνας να 'ρθουν τα πάνω κάτω».

Σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους, κατάφεραν να ορίσουν συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τα συναρμόδια υπουργεία σήμερα στις 3 μ.μ. σπάζοντας την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και τη «στείρα άρνηση να μην θέλουν να μας κοιτάξουν στα μάτια», όπως είπε ένας από τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, προσπάθησε προκλητικά να κάνει το μαύρο - άσπρο με αφορμή τη χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση  με την οποία επισημοποιήθηκε η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει τις απολύσεις. Η κατάθεση της ΚΥΑ με σκοπό να αποδυναμώσει ουσιαστικά την προσπάθεια των εργαζομένων μέσω ασφαλιστικών μέτρων έγινε την ημέρα της εκδίκασης τους (η απόφαση αναμένεται πιθανότατα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα) δημιουργώντας σφοδρές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση.

Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ανερυθρίαστα το εξής πως «με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση δύο στοχευμένων προγραμμάτων εξασφαλίζοντας την εργασιακή τους ασφάλεια. Στους άνω των 55 ετών παρέχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν έως 7 έτη, σε Δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του Δημόσιου τομέα».

«Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την παροχή δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους» πρόσθεσε η υφυπουργός.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κατάληψη στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του με συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα ζητώντας να μην μείνουν στις δουλειές τους και τα σπίτια τους, ενώ κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος στη ΛΑΡΚΟ.

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση για την ΚΥΑ τονίζουν ότι η κυβέρνηση έβαλε «μπουρλότο στα σπίτια μας. Στις 13/5  850    οικογένειες Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και 100 των εργολαβιών, συνολικά 950, πηγαίνουμε στο ταμείο Ανεργίας. Μάλιστα για τους 100 των εργολαβιών δεν προβλέπονται  ούτε τα προγράμματα Ανεργίας. Στις 10/5 για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και στις 13/5 για όλους τους υπόλοιπους:

Δεκάδες συνάδελφοι θα διακόψουν την προγραμματισμένη θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό ασφαλιστήριο  σε σοβαρές ασθένειες.

Κλείνουν τα ιατρεία τ ων οικισμών, μένουμε χωρίς ασθενοφόρα.

Εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πρέπει να πουν στον σπιτονοικοκύρη τους, στο φροντιστήριο, στον αθλητικό σωματείο ότι δεν θα πληρωθεί το νοίκι, τα δίδακτρα, η συνδρομή. Οι τράπεζες θα χτυπούν την πόρτα και εμείς δεν θα έχουμε.

Οι οικισμοί και η ΛΑΡΥΜΝΑ έρχονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος, διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερήμωση των χωριών μας και την εγκληματικότητα που θα δημιουργήσει η λεία της ΛΑΡΚΟ.

«Όχι. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας. Παίρνουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας για να διαφυλάξουμε τις ζωές μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση των σωματείων, που για ακόμα μία φορά τονίζουν:

«Διεκδικούμε να ζήσουμε στον τόπο μας, να μη χάσουμε τη δουλειά και τα σπίτια μας, να μην κυριαρχήσει η φτώχεια και ανέχεια για όλους μας, να μη μαραζώσει ο τόπος μας.

»Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, κάθε άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρης της περιοχής, να εκφράσει την αγωνιστική του αντίθεση στο έγκλημα της κυβέρνησης, που οδηγεί στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους στην ανεργία».

Στ. Κασσελάκης: Κ. Μητσοτάκη συναντήστε τους

Στο ζήτημα επανήλθε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, μεταφέροντας το αίτημα των εργαζόμενων να συνομιλήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημειώνει πως ο πρωθυπουργός «δεν έχει καταδεχτεί να τους δει εδώ και χρόνια. Την τελευταία στιγμή, τώρα που κλείνει η εταιρία ζητούν μια τελευταία ευκαιρία να του μιλήσουν. Κύριε Μητσοτάκη συναντήστε τους» γράφει ο κ. Κασσελάκης.

Και τονίζει πως «πριν από τέσσερα χρόνια υπόσχονταν στους ανθρώπους της ΛΑΡΚΟ νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη της εταιρείας. Έφεραν σχετικό νόμο. Και δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τον ίδιο τους τον νόμο! Σήμερα ανακοινώνουν λουκέτο. 700 οικογένειες στον δρόμο.

»Οι άνθρωποι όμως δεν είναι αριθμοί. Είναι η προσωπική ιστορία του καθενός. Είναι ο Γιάννης, 55 ετών, καρκινοπαθής με παιδί ενάμιση έτους, που οι θεραπείες του καλύπτονταν από ασφαλιστήριο συμβόλαιο της ΛΑΡΚΟ. Και τώρα μένει στον αέρα. Είναι ο Γιώργος, που είχε πάθει εγκαύματα σε εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο, τα οποία μετατράπηκαν σε καρκινώματα. Έχει κάνει δύο επεμβάσεις, είναι 45 ετών και έχει 4 παιδιά. Το μεγαλύτερο πηγαίνει γυμνάσιο. Το μικρότερο νηπιαγωγείο. Ξαφνικά, οι ζωές τους στο πουθενά».

ΠΑΣΟΚ: Πλήρης αδιαφορία για τους εργαζόμενους

Ο Γιώργος Μουλκιώτης από το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως οι μάσκες έπεσαν και «αποκαλύφθηκε η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι ανύπαρκτοι  σχεδιασμοί της,  με παράδοση του εθνικού πλούτου της ΛΑΡΚΟ  σε ιδιώτη. Οι εργαζόμενοι στη τύχη τους. Καμία ουσιαστική μέριμνα για αυτούς. Η τεχνογνωσία τους με ενεργή καθημερινή  δράση σε μεταλλευτικές δραστηριότητες, δεν απασχολούν τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες».

Η βουλευτής κατήγγειλε την «υποκριτική  πολιτική μέριμνα της κυβέρνησης, για τις θέσεις εργασίας,  μετά τις καταγγελίες των συμβάσεών τους, εξαντλείται μόνο σε   πιθανολογούμενη απασχόληση μέσω προγραμμάτων της  ΔΥ.ΠΑ. σύμφωνα με σημερινή πασχαλινή  ΚΥΑ,  με φορείς υποδοχής   Αυτοδιοίκηση, ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), ΕΦΚΑ  κλπ,  σε άγνωστο μελλοντικό χρόνο.                                                                              

»Διότι ακόμα και σήμερα, δεν έχει καταρτισθεί ούτε εκδοθεί από την ΔΥ.ΠΑ. η αρχικά προβλεπόμενη Δημόσια Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ απομένει η ακολουθούμενη διαδικασία εκδήλωσης προθέσεων των όσων από τους φορείς  επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΔΥ.ΠΑ. με άγνωστο τον αριθμό των προτεινόμενων θέσεων εργασίας   και των αντίστοιχων ειδικοτήτων.  Πλήρης αδιαφορία για τους εργαζόμενους, για την τύχη των οικογενειών τους, με έωλους σχεδιασμούς και αδιέξοδες λογικές, με άγνωστη πορεία από 12 ΜαΪου 2024. Η ώρα της αλήθειας σήμανε. Κυνική η πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί κάποιους εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία σε θέσεις "ψυγεία", άσχετες με τις γνώσεις τους» σημείωσε.


ΜέΡΑ25: Εγκλημα το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στηρίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σημειώνοντας πως πρόκειται για «χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθοδευμένης πλήρους απαξίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και κυρίως από την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Η ΛΑΡΚΟ μπορούσε και μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να αναπτύξει την παραγωγή της προς όφελος του λαού και της χώρας. Αντιθέτως η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από την φορολογία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του νέου ιδιοκτήτη, αφού στην μνημονιακή Ελλάδα οι ιδιώτες πληρώνονται για να αγοράσουν τον εθνικό πλούτο, δηλαδή την περιουσία του ελληνικού λαού» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η ενωτική πρωτοβουλία τονίζει πως «η ΛΑΡΚΟ, η κατοχύρωση και αναβάθμιση συνολικά του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του ελληνικού λαού» και απαιτεί:

• Επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με αναβάθμιση και συντήρηση των υποδομών της.

• Υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων με όλους τους εργαζόμενους και με επαναφορά των προ των περικοπών αποδοχών τους.

• Επανακατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που κατακτήθηκαν με τους αγώνες τους.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.