Τουρκία: Καταργείται ρύθμιση που υποχρέωνε τις τράπεζες να αγοράζουν χρεόγραφα αποτιμώμενα σε τουρκική λίρα





Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έδωσε τέλος σε ακόμη μία ρύθμιση που είχε σχεδιαστεί για να στηρίξει την τουρκική λίρα και η οποία είχε προκαλέσει κριτική από τραπεζίτες και επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

Ανακοίνωσε ότι καταργεί έναν κανονισμό που υποχρέωνε τις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά χρεόγραφα αποτιμώμενα σε λίρα, εάν δεν πληρούσαν ορισμένους δείκτες για την άντληση καταθέσεων στο εθνικό νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανέφερε ότι η κίνηση θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγοράς. Η ρύθμιση ήταν μέρος σειράς μέτρων που εφαρμόστηκαν όταν η Τουρκία είχε ακόμη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτό άλλαξε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν ξεκίνησε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να μειώσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο.

Οι αναγκαστικές αγορές ομολόγων ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής των αντισυμβατικών οικονομικών πολιτικών, με την κεντρική τράπεζα υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατηρεί τότε τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα, υπό τη νέα ηγεσία του διοικητή Φατίχ Καραχάν, επέκρινε αυτά τα μέτρα και λαμβάνει σταδιακά βήματα για να τα αντιστρέψει. Τον περασμένο μήνα τερμάτισε έναν κανόνα αγοράς ομολόγων που σχετιζόταν με την αύξηση του ρυθμού χορηγήσεων δανείων.

Ο Cagdas Dogan, διευθυντής ερευνών της Tera Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι η τελευταία κίνηση είναι "οριακά θετική για το τραπεζικό σύστημα".

Ο Καραχάν θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προοπτικές της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.