Η ΕΕ τοποθετείται και αντιδράει στον νόμο που ψηφίστηκε στην Γεωργία περί""ΞΕΝΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ""Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν στις εξελίξεις στη Γεωργία σχετικά με τον νόμο περί "ξένης επιρροής" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνουν ότι η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Γεωργίας αντίκειται στις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ. Η θέσπισή του οδηγεί σε οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον τρία από τα εννέα βήματα (σχετικά με την παραπληροφόρηση, την πόλωση, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών) που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής για το καθεστώς υποψηφιότητας που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ και θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ.

Πέρα από το νόμο για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, μέχρι στιγμής, δεν έχει κινητοποιηθεί επαρκής πολιτική προσοχή για την ουσιαστική πρόοδο στα εννέα στάδια, επισημαίνουν ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν.

"Προτρέπουμε τις αρχές της Γεωργίας να αναστρέψουν αυτή την τάση και να επιστρέψουν σταθερά στον δρόμο της ΕΕ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει η δυναμική - αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνητικές αρχές" υπογραμμίζουν.

Tαυτόχρονα, εξέφρασαν τη "βαθιά" λύπη της ΕΕ που το κοινοβούλιο της Γεωργίας αποφάσισε να παρακάμψει το βέτο της προέδρου στον νόμο για τη διαφάνεια της "ξένης επιρροής" και να αγνοήσει τα λεπτομερή νομικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Βενετίας που οδηγούν σε σαφή σύσταση για την κατάργηση αυτού του νόμου.

"Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του γεωργιανού λαού και αναγνωρίζουμε την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας για ένα ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους" καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.