Ο καιρός τρελαίνει τις καλλιέργειες... Νερό - “χρυσάφι” για τις ελιές, αγωνία για τα αμπέλια και τις πατάτες




Στα παραδείγματα της προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ η ελιά και η βιώσιμη καλλιέργειά της στο πέρασμα των χρόνων με πολλές και διαφορετικές κλιματικές συνθήκες κι όχι μόνο, όπως και ο παραδοσιακός τρόπος των καλλιεργειών που έχουν αποδώσει τα μέγιστα

«Ευεργετική η βροχή των τελευταίων ημερών για τη φύση, τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία», είπε στο Ράδιο 98,4 η πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Άννα Δασκαλάκη, ερωτηθείσα για την καιρική αστάθεια και τις συνέπειές της στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο. 

«Η ίδια η φύση μάς οδηγεί στα επόμενα βήματά μας.

Οι καλλιέργειες στο νησί είναι προσαρμοσμένες στις αλλαγές και βιώσιμες προς το παρόν, όπως και το ζωικό κεφάλαιο», σημείωσε, «αν και οι εναλλαγές σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού μάς έχουν θέσει σε εγρήγορση». 

«Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να προσαρμοστούμε με τον καιρό, με την τεχνολογία, όπως κι ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος κι ο μελισσοκόμος που δουλεύουν σε δυσμενείς συνθήκες και πρέπει να γνωρίζουν τα νέα δεδομένα, καθώς τα πάντα αλλάζουν, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί».

Στα παραδείγματα της προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ η ελιά και η βιώσιμη καλλιέργειά της στο πέρασμα των χρόνων με πολλές και διαφορετικές κλιματικές συνθήκες κι όχι μόνο, όπως και ο παραδοσιακός τρόπος των καλλιεργειών που έχουν αποδώσει τα μέγιστα. 

«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκαλούν στρες στις καλλιέργειες». Το παραπάνω υποστήριξε ο γεωπόνος-μέλος της Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ σε θέματα φυτοπροστασίας Νίκος Μπαγκής. 

«Οι μεταβολές του καιρού υπήρχαν και θα υπάρχουν. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι που προκαλούν το στρες στα φυτά», σημείωσε, «όπως από τον καύσωνα, στη βροχή, στο χαλάζι, στην ανομβρία και στις πλημμύρες». 

Για την καλλιέργεια της ελιάς, την ανθοφορία και την καρπόδεσή της ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών δε φαίνεται να την επηρεάζουν ιδιαίτερα, καθώς δεν ήταν παρατεταμένες, ενώ η ελιά δείχνει ότι έχει μία παραπάνω ανθεκτικότητα. 

Αναφορικά με τα αμπέλια και τον φόβο των αμπελουργών περί περονόσπορου, ο κ. Μπαγκής σημείωσε ότι, παρά τη βροχή των προηγούμενων ημερών, ο μύκητας εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας είναι σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, απαιτούνται ακόμα μερικές ημέρες ώστε να διαπιστωθεί ποιο μπορεί να είναι το μέγεθος του προβλήματος κι εφόσον οι βροχές είναι επαναλαμβανόμενες το επόμενο διάστημα. Παράλληλα κάλεσε τους παραγωγούς από το τέλος της εβδομάδας να επιτηρούν τις καλλιέργειές τους πιο επισταμένα, όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανακοινώσεις με τις οδηγίες περί φυτοπροστασίας. 

Προειδοποιήσεις για τα κηπευτικά 

Αναφορικά με τα κηπευτικά και τις συνέπειες των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, είπε ότι η παραγωγή πατάτας απαιτεί μία παραπάνω προσοχή, καθώς ευνοείται μυκητολογικά η ανάπτυξη περονόσπορου εάν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις αυτήν την περίοδο, όπως επίσης σε πεπόνια και καρπούζια. 

Υπενθύμισε παράλληλα πως τόσο για τα κηπευτικά όσο και για τα αμπέλια οι καιρικές συνθήκες, ζέστη και υγρασία, ευνοούν τον μύκητα της χολέρας, γι’ αυτό κι εδώ χρειάζεται παραπάνω προσοχή. 

ΠΕΝΤΕ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΦΕΤΟΣ 



Ξεκινά η καταγραφή του πληθυσμού του δάκου στην Κρήτη 

Εντός του μήνα ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των δακοπαγίδων, προκειμένου η Περιφέρεια με τα Επιστημονικά Ιδρύματα, ΕΛΜΕΠΑ κι ΕΛΓΟ “Δήμητρα” να ξέρουν πότε κι από πού θα ξεκινήσει η δακοκτονία. 

«Οι εργολάβοι είναι στη θέση τους, τέλος του μήνα θα έχουν οριστεί κι οι τομεάρχες, τα σκευάσματα υπάρχουν και “τρέχει” ο διαγωνισμός για τη συμπλήρωσή τους», είπε στο Ράδιο 98,4 ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, επαναλαμβάνοντας την ιδιαίτερη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για την Κρήτη. Κατά τον ίδιο, οι ψεκασμοί και φέτος θα είναι πέντε και όπου χρειαστεί η Περιφέρεια θα παρέμβει και για έκτο, ανάλογα με τον πληθυσμό του δάκου. 

Το μεγάλο θέμα, ωστόσο, κατά τον αντιπεριφερειάρχη είναι η διαχείριση του νερού για το πότισμα των καλλιεργειών. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με ΤΟΕΒ και Δήμους, ώστε το πότισμα να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας, ενώ άμεσα θα πραγματοποιηθούν και ενημερωτικές συναντήσεις για το παραπάνω με τους εμπλεκόμενους σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού. 

 .neakriti.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.