Έκθεση της ΑΑΔΕ-αύξηση των εσόδων κατά 9% .Βαριά η φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες !





Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιβεβαιώνουν τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, καθώς δείχνουν ότι οι φορολογικές εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο του 2024 υπερέβησαν τους στόχους κατά σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Αρχής για την εξέλιξη και διακύμανση των φορολογικών εσόδων τον Μάρτιο του 2024.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους φόρους, όπως τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα -ενώ η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα 2 ευρώ το λίτρο- και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα συνολικά έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 14,84 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 9,07% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όπου τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό επίτευξης του στόχου του πρώτου τριμήνου του 2024 ήταν 104,2%, με τον στόχο να έχει τεθεί στα 14,24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση των συνολικών εσόδων κατά την εξεταζόμενη περίοδο, που ανέρχεται στα 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία φόρων με μερίδιο 56% στα συνολικά έσοδα από φόρους κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ λοιπών περιπτώσεων, ο οποίος εισπράττεται μέσω των ΔΟΥ. Αυτή η αύξηση συνδέεται με την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα που παρουσιάστηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το δελτίο Μαρτίου 2024 της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, που περιλαμβάνουν προσωρινά στοιχεία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% στο 4ο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Επιπροσθέτως, τα πληθωριστικά φαινόμενα που καταγράφονται κατά την εξεταζόμενη περίοδο επιδρούν επίσης στα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας.

Τον μήνα Μάρτιο, τα συνολικά έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,53 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,34% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, όπου τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,62 δισ. ευρώ. Το ποσοστό επίτευξης του στόχου για τον Μάρτιο 2024 διαμορφώθηκε στο 93,164%, ενώ ο στόχος για αυτόν το μήνα ήταν 3,79 δισ. ευρώ.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024 -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, ένα ισχυρό κίνητρο για την άμεση υποβολή της δήλωσης είναι η ταχύτητα με την οποία πλέον γίνεται η επιστροφή του φόρου σε εκείνους που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους γρήγορα και είναι επιλέξιμοι για επιστροφή φόρου, θα λάβουν άμεσα τα χρήματα που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή κάθε εβδομάδα.

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς ασφαλιστικές οφειλές αλλά με φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα από τις 12 Μαΐου 2024. Οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να συμψηφιστούν κεντρικά επιλύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος.

Οι φορολογικές οφειλές από το φόρο εισοδήματος προτεραιοποιούνται σε συμψηφισμό με άλλες επιστροφές φόρου από άλλους φόρους που υφίστανται ή θα προκύψουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024. Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση πληρωμής του φόρου εισοδήματος μέσω συμψηφισμού, χορηγείται έκπτωση 3%.

Πριν υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους, όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας που δεν έχουν καταχωρίσει ΙΒΑΝ καλούνται πλέον να το πράξουν υποχρεωτικά μέσω του myAADE. Αντίστοιχα, η υποχρεωτική καταχώριση IBAN ισχύει και για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που αναμένουν επιστροφή φόρου από τη δήλωσή τους.


Χωρίς την καταχώριση του IBAN, δεν είναι δυνατή η επιστροφή φόρου. Επιπλέον, μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ myAADEapp, οι φορολογούμενοι μπορούν τώρα να διαχειρίζονται τις επιστροφές τους απευθείας από το κινητό τους τηλέφωνο. Μπορούν να δουν τα ποσά που τους αναλογούν, να καταχωρίσουν ή να αλλάξουν το IBAN του λογαριασμού τους για να λάβουν τις επιστροφές από την ΑΑΔΕ.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.