LIVE Εντυπωσιακές εικόνες από την ολική έκλειψη του ηλίου
  


Εκατομμύρια Αμερικανοί ετοιμάζονται να απολαύσουν (με προσοχή) μία σπάνια έκλειψη Ηλίου, φαινόμενο που δεν θα ξανασυβεί στις ΗΠΑ τις επόμενες δύο δεικαετίες.

Ήδη χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη Μαζατλάν του Μεξικού, από όπου και θα ξεκινήσει να γίνεται ορατή η ολική έκλειψη
Στη συνέχεια, η «έκλειψη» θα διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ολοκληρωθεί στον Καναδά

Η Σελήνη θα καλύψει τέλεια τον Ήλιο και ο ουρανός θα σκοτεινιάσει για τέσσερα λεπτά.

Είπαμε προηγουμένως ότι η έκλειψη αυτή είναι σπάνια. Είναι σπάνια επειδή θα γίνει ορατή σε περιοχές όπου βρίσκονται πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις, με αποτέλεσμα να κρύψει τον ήλιο από περίπου 31,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Η NASA δεν πρόκειται βεβαίως να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη καθώς έχει προγραμματίσει να διεξαγάγει πειράματα, (με αεροπλάνα και όχι μόνο) για να μελετήσει την ατμόσφαιρα του Ήλιου.
Οπως είπαμε, το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Δείτε φωτογραφίες από τις φάσεις της έκλειψης:


Η εικόνα του Ήλιου στο Μεξικό, όταν το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην αμερικανική ήπειρο.


Το Μαζατλάν στο Μεξικό, από όπου και οι  φωτογραφίες πιο πάνω, είναι από τα πρώτα σημεία στην αμερικανική ήπειρο που είδαν την την ολικότητα.Το φαινόμενο από την πόλη του Μεξικού από όπου δεν ήταν πλήρως ορατό
Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη. Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Η τελευταία φορά που έγινε στις ΗΠΑ ολική έκλειψη ηλίου ήταν το 2017, πριν δηλαδή από 7 χρόνια. Η επόμενη θα συμβεί στη Βόρεια Αμερική σε 20 χρόνια, το 2044.
Σύμφωνα με το Time, από το 1900 μόνο 12 εκλείψεις ηλίου έγιναν ορατές στις ΗΠΑ, οι περισσότερες «φευγαλέα».

Κατά μέσο όρο, η πιθανότητα να δει κάποιος μία ολική έκλειψη ηλίου εκεί που ζει είναι μία κάθε 375 χρόνια!
Επίσης, για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, η Νέα Υόρκη βρίσκεται στο μονοπάτι της ολικής έκλειψης – γεγονός που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν το φαινόμενο για πρώτη φορά στη ζωή τους – ίσως και τελευταία.

Ενα ακόμα στοιχείο που κάνει αυτή την έκλειψη τόσο ξεχωριστή είναι η μεγάλη διάρκεια τής, σε σχέση με τα λίγα λεπτά που διήρκεσε η προηγούμενη.
Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα λάβει χώρα από τις 14.00 έως τις 17.00 τοπική ώρα – θα διαρκέσει δλδ 3 ολόκληρες ώρες, ίσως και παραπάνω στις περιοχές που θα βρεθούν στο μονοπάτι του απόλυτου… σκότους.

Ένα ακόμα εντυυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η ολική έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα συμβεί όταν ο ήλιος θα βρίσκεται κοντά στην κορυφή του κύκλου δραστηριότητάς του.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έκλειψη του 2017, όταν η δραστηριότητα του ήλιου πλησίαζε στο ελάχιστο.

Ολα τα δελτία ειδήσεων, οι ενημερωτικές εκπομπές και τα talk shows στην αμερικανική τηλεόραση έχουν εδώ και ημέρες συνεχή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις – με έκτακτα δελτία καιρού για πιθανές μετεωρολογικές συνθήκες που μπορεί να εμποδίσουν το θέαμα. Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να ταξιδέψουν άλλοι στις ΗΠΑ και άλλοι στο Μεξικό, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.

Ανάμεσά τους και η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Θησείο, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, η οποία θα ταξιδέψει στο Ντουράνγκο του Μεξικού μαζί με μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι». Εκεί η έκλειψη θα έχει συνολική διάρκεια δύο ώρες και 41 λεπτά και η ολικότητα τρία λεπτά και 47 δευτερόλεπτα.

Όπως εξηγεί η κ. Μεταλληνού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2024 ο Ήλιος είναι στο μέγιστο της ηλιακής του δραστηριότητας, οπότε όλα τα ηλιακά φαινόμενα εμφανίζονται πιο έντονα.

«Οπότε στη συγκεκριμένη έκλειψη, καιρού επιτρέποντος, ελπίζουμε και περιμένουμε ότι θα παρατηρήσουμε πιο έντονα ηλιακά φαινόμενα, όπως ηλιακές εκλάμψεις και προεξοχές. Ακόμα και η κορόνα του Ήλιου θα είναι πιο έντονη στις παρατηρήσεις και μετρήσεις που θα γίνουν και στις φωτογραφίες που θα βγουν».

Η ίδια αναδεικνύει άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης ολικής έκλειψης: ότι πραγματοποιείται 18 χρόνια μετά την ολική έκλειψη του 2006 που ήταν ορατή από το Καστελόριζο.

«Αυτά τα 18 χρόνια είναι μια περιοδικότητα, που ονομάζεται κύκλος Σάρος και ήταν γνωστός από τους Βαβυλώνιους και τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι μπορούσαν έτσι να προβλέψουν τις εκλείψεις. Σε αυτό τον κύκλο επαναλαμβάνονται εκλείψεις πανομοιότυπες, οπότε στις 8 Απριλίου θα δούμε μια έκλειψη πανομοιότυπη με την έκλειψη στο Καστελόριζο».

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2024 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.